semmering1002b

De Semmering in Niederössterreich. Hier sneeuwt het vanochtend nog stevig door. Yummie! Het is exact 100km van Wenen waar we weten dat ook veel sneeuw is gevallen. Nu ja veel? Echt veel is gevallen in Boston. Daar nu 37 inch op de grond en dat is voor kenners van televisiematen precies 94cm. Mis deze foto’s niet van de extreme situatie in die stad. Willen we dat de komende decennia in Nederland ook gaan meemaken? Ja wij willen dat… maar soms wordt je er ook een beetje bang van. Zo veel sneeuw?

In Canada is het dorp Kitamaat geëvacueerd nadat de stroom al drie dagen was uitgevallen door een recordsneeuwval van 180cm. Hierrr een artikel over die situatie met ondermeer ook deze schitterende drone video.

semmering1002

Nog eentje van de Semmering.

tauplitzopklaringen

En na de werkelijk urenlange sneeuwval gisteren vanochtend nog even terug naar Die Tauplitz precies op het moment dat de bewolking breekt. Wie is er met het gezin hier tijdens de krokus? Het is zo’n geweldig familieskigebied.

philip-arraba1002

Ondertussen aan de zuidkant. Philip stuurt deze uit Arabba in de Dolomieten (Zuid-Tirol).

menuires1002

En dit is de westkant. Les Menuires vanochtend. Er bestaan slechtere skidagen.

gfsschamp1502

 

OK en dan wordt het een paar dagen overal mooi weer in de Alpen totdat in het weekeinde Demi toeslaat. In Oostenrijk brengt dat even Föhn met zich mee… maar we zien dat de wind nu zo wordt berekend dat de regen de noordkant helemaal niet raakt. Behalve in de Franse Alpen waar de skigebieden gelukkig toch wat hoger liggen. Daar kan op 14, 15 en 16 februari de sneeuwgrens pendelen tussen 1000 en 1700m.

schampec1002

Hier zie je dat het Europese weermodel het precies zo berekent. Aan de zuidkant ligt de sneeuwgrens in deze hele fase nooit boven 1500m en meestal dik onder 1000m. De kou zit daar als het ware opgesloten tussen de stroming en het gebergte. In Oostenrijk kan het op 1500m even +5ºC worden maar dus in aangename droge omstandigheden. Het ziet er wel een beetje vreemd uit op de kaart zo. Een kleine draaien van de wind naar west is genoeg om de regen toch naar de noordkant te leggen. Duim dus maar mee…

17demi

En dit is ook nog Demi wat mij betreft. Gewoon alles vanaf de 14e tot de sneeuw weer voorbij is. En die dinsdag – precies een week verder dus – zijn de Alpen aan beide kanten weer koud en sneeuwt het stevig.

demitemps

Kijk maar naar  de temperaturen op 1500m. De sneeuwgrens ligt dan in de laagste dalen.

demitemps2m

Kijk maar wat er voor die middag aan de grond wordt berekend. Nee dat is echt in lijn met de tweede boude voorspelling waarmee ik de Anschlusstreffer zou kunnen scoren.

1902rgen

En dan…. op +228u doet het Europese model dit. Het Amerikaanse model is dan weer terug naar Kaiserwetter. Maar het Europese model gaat voor regen aan de noordkant tot op 1500m. Jakkes. Dat moeten we niet hebben. We willen niet terug naar waar we vandaan komen deze winter. En ik ben ook best hoopvol dat dat niet gebeurt. Dat is ook het leuke van meteofiction: je kunt het bekijken, op de tong proeven, en als het je niet bevalt weer uitspugen. Meteofiction wordt je – in tegenstelling tot het weer van vandaaag – niet door de strot geduwd.

ensfra1002

Afsluitend kijken we wel nog even naar de warmte de komende dagen tijdens het Kaiserwetter. We zien dat de hoofdrun van het Amerikaanse model extra warm is (ook aan het einde maar daar kijken we nu niet naar). Maar goed: het gaat in de knallende zon op de pistes even dooien tot op 2000m. Vervelend? Nee, met de huidige sneeuwsituatie juist heerlijk. We zien ook dat in de overgang naar de neerslag zaterdag de afkoeling al weer goed op gang gekomen is. Geen nood dus… in dit ensemble is de hierboven genoemde dreiging voor 19 februari niet te zien want het Amerikaanse model keert weer terug naar Kaiserwetter als Demi voorbij is…

zuidkantdump

Tijdens het voorbereiden van een video-opname voor Bizztravel viel me ineens op dat gewoon 100% duidelijk is dat Demi een zuidkantdump is met een flink stuk Franse ALpen erbij en een stukkie oostelijke noordkant. Kijk maar eens naar deze accumulatiekaart. Het Amerikaanse model heeft hetzelfde. Zal het dan eindelijk gebeuren voor Val Gardena? Sneeuw van vrijdagavond tot volgende week woensdag? Minstens 30cm sneeuw daarbij. Sowieso nu nog niet te zeggen welk gebied de hoofdprijs zal krijgen…

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

48 reacties

Gesloten voor reacties.