semmering1002b

De Semmering in Niederössterreich. Hier sneeuwt het vanochtend nog stevig door. Yummie! Het is exact 100km van Wenen waar we weten dat ook veel sneeuw is gevallen. Nu ja veel? Echt veel is gevallen in Boston. Daar nu 37 inch op de grond en dat is voor kenners van televisiematen precies 94cm. Mis deze foto’s niet van de extreme situatie in die stad. Willen we dat de komende decennia in Nederland ook gaan meemaken? Ja wij willen dat… maar soms wordt je er ook een beetje bang van. Zo veel sneeuw?

In Canada is het dorp Kitamaat geëvacueerd nadat de stroom al drie dagen was uitgevallen door een recordsneeuwval van 180cm. Hierrr een artikel over die situatie met ondermeer ook deze schitterende drone video.

semmering1002

Nog eentje van de Semmering.

tauplitzopklaringen

En na de werkelijk urenlange sneeuwval gisteren vanochtend nog even terug naar Die Tauplitz precies op het moment dat de bewolking breekt. Wie is er met het gezin hier tijdens de krokus? Het is zo’n geweldig familieskigebied.

philip-arraba1002

Ondertussen aan de zuidkant. Philip stuurt deze uit Arabba in de Dolomieten (Zuid-Tirol).

menuires1002

En dit is de westkant. Les Menuires vanochtend. Er bestaan slechtere skidagen.

gfsschamp1502

 

OK en dan wordt het een paar dagen overal mooi weer in de Alpen totdat in het weekeinde Demi toeslaat. In Oostenrijk brengt dat even Föhn met zich mee… maar we zien dat de wind nu zo wordt berekend dat de regen de noordkant helemaal niet raakt. Behalve in de Franse Alpen waar de skigebieden gelukkig toch wat hoger liggen. Daar kan op 14, 15 en 16 februari de sneeuwgrens pendelen tussen 1000 en 1700m.

schampec1002

Hier zie je dat het Europese weermodel het precies zo berekent. Aan de zuidkant ligt de sneeuwgrens in deze hele fase nooit boven 1500m en meestal dik onder 1000m. De kou zit daar als het ware opgesloten tussen de stroming en het gebergte. In Oostenrijk kan het op 1500m even +5ºC worden maar dus in aangename droge omstandigheden. Het ziet er wel een beetje vreemd uit op de kaart zo. Een kleine draaien van de wind naar west is genoeg om de regen toch naar de noordkant te leggen. Duim dus maar mee…

17demi

En dit is ook nog Demi wat mij betreft. Gewoon alles vanaf de 14e tot de sneeuw weer voorbij is. En die dinsdag – precies een week verder dus – zijn de Alpen aan beide kanten weer koud en sneeuwt het stevig.

demitemps

Kijk maar naar  de temperaturen op 1500m. De sneeuwgrens ligt dan in de laagste dalen.

demitemps2m

Kijk maar wat er voor die middag aan de grond wordt berekend. Nee dat is echt in lijn met de tweede boude voorspelling waarmee ik de Anschlusstreffer zou kunnen scoren.

1902rgen

En dan…. op +228u doet het Europese model dit. Het Amerikaanse model is dan weer terug naar Kaiserwetter. Maar het Europese model gaat voor regen aan de noordkant tot op 1500m. Jakkes. Dat moeten we niet hebben. We willen niet terug naar waar we vandaan komen deze winter. En ik ben ook best hoopvol dat dat niet gebeurt. Dat is ook het leuke van meteofiction: je kunt het bekijken, op de tong proeven, en als het je niet bevalt weer uitspugen. Meteofiction wordt je – in tegenstelling tot het weer van vandaaag – niet door de strot geduwd.

ensfra1002

Afsluitend kijken we wel nog even naar de warmte de komende dagen tijdens het Kaiserwetter. We zien dat de hoofdrun van het Amerikaanse model extra warm is (ook aan het einde maar daar kijken we nu niet naar). Maar goed: het gaat in de knallende zon op de pistes even dooien tot op 2000m. Vervelend? Nee, met de huidige sneeuwsituatie juist heerlijk. We zien ook dat in de overgang naar de neerslag zaterdag de afkoeling al weer goed op gang gekomen is. Geen nood dus… in dit ensemble is de hierboven genoemde dreiging voor 19 februari niet te zien want het Amerikaanse model keert weer terug naar Kaiserwetter als Demi voorbij is…

zuidkantdump

Tijdens het voorbereiden van een video-opname voor Bizztravel viel me ineens op dat gewoon 100% duidelijk is dat Demi een zuidkantdump is met een flink stuk Franse ALpen erbij en een stukkie oostelijke noordkant. Kijk maar eens naar deze accumulatiekaart. Het Amerikaanse model heeft hetzelfde. Zal het dan eindelijk gebeuren voor Val Gardena? Sneeuw van vrijdagavond tot volgende week woensdag? Minstens 30cm sneeuw daarbij. Sowieso nu nog niet te zeggen welk gebied de hoofdprijs zal krijgen…

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.