Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Indiaanse zomer in Europa maar Ierland bedreigd door orkaan

check ook eens

21 Reacties

 1. Stefan Kaptein schreef:

  Kleine correctie Hajo, maar zover ik weet gaat de Beaufort schaal niet hoger dan windkracht 12 (orkaan). Windkracht 16 bestaat volgens mij dus niet. Maar ik begrijp de strekking van het verhaal. Het gaat gewoon pokke hard waaien

  • Leo schreef:

   Hier heb je een punt Stefan; los van de discussie of je windstoten in windkracht mag uitdrukken (officieel niet; eerder over gediscussieerd alhier). Hajo én wetteronline doen beide in ieder geval wel:

   Volgens het KNMI houdt het bij >117 km/uur inderdaad op; orkaan = windkracht 12.
   Mogelijk -ik weet het niet- zijn de internationale of althans de Duitse definities anders?

 2. Jan van soest schreef:

  Gevoelsmatig zeg ik dat het in de Alpen in het najaar vaak mooier weer is dan in de zomer!

 3. Leo schreef:

  Edit op het bericht van Hajo 😉 :

  Ingezoomd laat het (door Hajo gebruikte) EC model zelfs windstoten (off-chart 😉 ) >202 km/uur zien; vertaald (ja ik weet het; niet helemaal correct) gelijk aan of groter dan windkracht 17.
  Overigens logischerwijs veel onzekerheid in de verwachting dus veel verschillen in de modellen dus noem het wat mij betreft enige meteofictie maar het staat op de kaarten.

  HIRLAM -waarvan geen kaarten met windstoten voorhanden- berekent het zwaarste windveld bij Ierland. Over een groot gebied orkaankracht tegen de kust.

  Wat morgen tegen de avond over de Ierse zee trekt! Overigens vooral een zee- en kust gebeuren; boven land gaat de activiteit er snel uit; door gebrek aan voeding én het relief.
  In tegenstelling tot wat her en der beweert wordt schampen de restanten dinsdagochtend wel degelijk de Noord-Hollandse kust. Niet meer dan stormachtig maar toch.

  Onvoorstelbaar eigenlijk: wat een verschillen over een zo korte afstand bedacht ik me toen ik net naar buiten liep. De satellietbeelden laten het mooi zien.

  En als we goed kijken zien we actueel ook het uiteenvallen van het systeem al zichtbaar worden.
  Vergelijk het beeld van 7.45 en 9.30 uur. Oog is aan het verdwijnen, systeem minder gesloten.

 4. Leo schreef:

  Gisteren kwam van Jeroen de vraag hoe zo’n 1921 kaart getekend wordt.
  Goede vraag; weet ik eigenlijk ook niet precies.
  Ga me nog eens inlezen.
  Zie hier de (ietwat uitgebreide 😉 ) uitleg:
  http://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/2010BAMS3001.1

 5. Tijs Prins schreef:

  Op en rond 13 oktober 2002 was het ook zo extreem warm als nu. Ik weet dat want dat was onze trouwdag. Was er toen ook zo’n orkaan die dat veroorzaakte?

 6. Tijs Prins schreef:

  Oh sorry ik bedoel 2001

  • Leo schreef:

   Aha 🙂

   In zekere zin wel: Het (“Euro-hoog”) hogedrukgebied (wat ook nu m.i. zeker net zo veel verantwoordelijk is!) net als nu boven het continent; depressie ten westen van het Iberisch schiereiland.

   • Tijs Prins schreef:

    Ha, dank je. Leuk om te weten.
    Denk je dat die depressie ook als oorsprong een orkaan was?
    Het gegeven dat een tropische orkaan onze kant op komt is voor mij iets nieuws.

    • Leo schreef:

     Nee geloof ik niet. Maakt in mijn optiek ook niet zoveel uit; eerder zorgt in alle gevallen slechts het Euro-hoog ervoor dat ten westen daarvan de warme lucht vanuit het zuiden richting ons wordt geblazen.
     PS je hebt wat uit te leggen aan je partner volgens mij 😉

     • Tijs Prins schreef:

      Dat laatste valt wel mee.
      Ze zat naast me toen ik het schreef en ze had het ook niet door. Maar 13 oktober klope wel.

 7. Frederic schreef:

  Record windsnelheid Ierland is 181km/h, gemeten op 16sep 1961

  • Frederic schreef:

   Stormen van januari 1990 in de LL ook heel pittig. Rukwinden bij ons roen ook tot 160km/h

   • Gerda Jakobs schreef:

    Dat weet ik nog heel goed! Ik had net de kinderen uit school gehaald , stevig vasthouden….. we passeerden een verpleeghuis bij ons in de buurt waar 2 tellen later bij 2 etages de ramen van een hoek van het gebouw er totaal uitwaaiden ….. geluk gehad toen!! al het glas lag achter ons …

 8. jan postma schreef:

  Nog even over de hardste windstoot in Europa, in de great storm van 1987 is er in Point du roc in Frankrijk een stoot van 217 kmh gemeten en in Sussex 190 kmh. Misschien een nieuw record.

 9. Breunis (Nature Trail) schreef:

  In de periode 20 tot en met 23 oktober is er in de Alpen boven 1800 meter meer dan 20 cm sneeuwval mogelijk. De sneeuwvalgrens zal vrijwel zeker niet onder 1500 meter komen te liggen.

 10. Conure schreef:

  Buiten het orkaangeweld staan de eerste nachtvorstjes voor De Bilt op de kaart voor laatste dagen van oktober! Met max van 5 graden zal het even wennen worden, maar pas over een kleine 2 weken en een uitbijter dus dikke meteofictie. Kan iemand misschien de pluim posten, mij lukt dat niet.

  Trent geeft in ieder geval wel degelijk een flinke daling van de temps weer tot onder normaal. We gaan zien wat hier van terecht komt, voor nu geniet ik nog van het heerlijke nazomerweer. Fijne zondag allemaal!

 11. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Ook in ARPEGE ziet de storm er gevaarlijk uit:
  http://modeles7.meteociel.fr/modeles/arpege/runs/2017101506/arpegeuk-3-33-0.png?15-13

 12. fred schreef:

  Klopt Leo, geen discussie maar wel scherpe opmerkingen door mij windkracht vs windstoten.
  Het heeft ook wel te maken met de, ik zal Roy een plezier doen 🙂 met de huidige normvervaging, het moet zo erg mogelijk over komen.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.