In this handout photograph released by the Indian Defence Ministry on February 8, 2016, an Indian army soldier and dog search for survivors after a deadly avalanche on the Siachen glacier. An Indian soldier rescued nearly a week after he was buried by a deadly avalanche on the world's highest battleground was Tuesday airlifted to Delhi in critical but stable condition, the army said. General D. S. Hooda, who heads the Indian Army's northern command, called it a "miracle" as he described the huge challenges faced by the rescue team, operating at an altitude of 5,900 metres (19,600 feet). AFP PHOTO/Indian Defence Ministry -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - "AFP PHOTO / Indian Defence Ministry " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS------

Gisteravond is in een ziekenhuis in New Delhi de Indiase soldaat Hanamanthappa Koppad overleden aan longontsteking en algehele verzwakking. Afgelopen maandag werd hij als enige overlevende van een groep van tien soldaten gevonden onder een ZES DAGEN OUDE lawine op de Saichen gletsjer in Kashmir, met 5900m hoogte ook wel het hoogste slagveld van de wereld genoemd. De foto hierboven is van de reddingsoperatie.

eerbetoon

Heel India is drie dagen in de ban geweest van het verhaal. Ondanks de gebeden van honderden miljoenen mensen heeft Koppad het toch niet gered. R.I.P..

Op en om de Saichen gletsjer zijn in de afgelopen 30 jaar naar schatting 8000 (!!) soldaten omgekomen door lawines en aardverschuivingen. De foto hierboven is uit februari 2005 evenals de foto hieronder.

In this handout photograph released by the Indian Defence Ministry on February 8, 2016, Indian army personnel search for survivors after a deadly avalanche on the Siachen glacier. An Indian soldier rescued nearly a week after he was buried by a deadly avalanche on the world's highest battleground was Tuesday airlifted to Delhi in critical but stable condition, the army said. General D. S. Hooda, who heads the Indian Army's northern command, called it a "miracle" as he described the huge challenges faced by the rescue team, operating at an altitude of 5,900 metres (19,600 feet). AFP PHOTO/Indian Defence Ministry -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - "AFP PHOTO / Indian Defence Ministry " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS------

Ik vond het verhaal natuurlijk toen ik op zoek was naar mogelijke lawines in de Alpen. Gelukkig is daar na de dood van de 5 Tsjechen afgelopen weekeinde niets meer gebeurd. Het is echter zo goed als zeker dat er in de aankomende weken weer tragedies zullen voorkomen. Grotendeels met toerskiërs die buiten skigebieden bewegen maar hier en daar vast ook wel offpiste vanuit de skigebieden. Dat de sneeuwgrens dit weekeinde even naar 1500m stijgt en de vorstgrens naar 2000m is een ZEGEN voor lawineveiligheid op langere termijn.

https://www.youtube.com/watch?v=MWmBgGuE7D0

In deze video van de Canadese freeskiër Stefan Heim zie je nog eens hoe een Schneebrett werkt. Een skiër brengt druk op een door wind samengekitte laag droge sneeuw. Die laag breekt ineens in duizend stukjes als een gesprongen autoruit. Er is geen houden aan: schollen van het formaat van een middenklasser tuimelen het dal in door eerste de beste geul op de berg. Wat de video ook toont is dat er op elke helling echt veilige plekken zijn waar de lawine je nooit zal treffen. In feite gaat het om iedere geprononceerde rug. Het vergt een excellente skitechniek om die ruggen überhaupt te kunnen benutten om veilig beneden te komen. Laat je er dus niet mee in tenzij je zeker weet dat juist jij geboren bent om deze uitdagingen aan te gaan en je permanent investeert in je kennis en kunde!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.