overstroming

Breunis en Eric tipten me vanochtend over wat er vannacht in delen van Zwitserland en Oostenrijk is gebeurd. Ik kan nergens statistieken of kaarten vinden van hoeveel hemelwater er lokaal is neergedaald maar als de spectaculaire bliksemvideo in dit artikel een maatstaf is moet het echt idioot zijn geweest. Hierboven hoe het er vanochtend in de regio’s Sellrain Paznaun uit zag. Meer foto’s hierrr.

Unglück Dierikon: ...

We hebben de afgelopen periode herhaaldelijk opgemerkt dat de Alpen zeer neerslagrijk zouden zijn (bijvoorbeeld op 3 juni) maar dat we nog zouden moeten schrijven over een noodlottig ongeval waarbij een moeder van 32 en een dochtertje van 5 omkwamen…. Het gebeurde in Dierikon in het kanton Luzern. Een man wilde in de parkeergarage op de foto auto en scooter in veiligheid brengen. Moeder en dochter volgden hem in de kelder en werden daar door een soort tsunami verrast en overleden. In Graubünden waren eerder die dag al 3 mensen overleden bij dit auto-ongeluk.

beieren

Op dit moment onweert het al uren door in de regio München. Daar kunnen ook nog tientallen millimeters neerslag komen. Zo direct een weerbericht voor de Lage Landen. Excuus voor de trage start vanochtend…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.