greatday

Vanochtend op de Facebook-pagina van het Val d’Anniviers: een foto net zo schitterend als de kiek van Joke uit Riederalp 100km verderop. En wat een mooie sneeuwcondities in dit dal dat vaak zelfs nog heerlijke poedersneeuw heeft als elders alleen de pistes nog een beetje te doen zijn. Zo liep ik in Grimentz bijvoorbeeld ooit Edward Bekker tegen het lijf die met een toerskigroep naar dit dal was uitgeweken. Jeanette heeft vanochtend weer een update voor ons uit Siviez in de Quatre Vallées ook even verderop:

Het is in Siviez niet huilen met de pet op, want het grand beau is natuurlijk fantastisch. Maar door de dunne laag sneeuw zijn er een aantal belangrjjke doorgangroutes vanuit Siviez naar andere skigebiedjes gewoon afgesloten. En wat moeten die mannen de hele nacht hard werken!! De pistes zijn keihard, behalve boven de 2400 meter. En lager komen er al flinke ijsplaten. Daar schuift de kunstsneeuw na een aantal uren skiën natuurlijk gewoon weer vanaf…. tot nu toe heerlijk geskied met wat griezelige plekken, maar of het tot en met vrijdag haalbaar blijft… ben benieuwd!! Groeten vanuit een zonnig Siviez!!

Dennis stuurt net (12u) deze door uit Valloire in de Savoie:

Hij schrijft: “Prachtig weer en goeie piste… dal kan wat meer sneeuw gebruiken”. OK we zien weer dat contrast tussen goede en mindere berichten mede ook “hoe je erin staat”. De condities zijn verre van optimaal en we weten ook dat er zaterdag weer regen langskomt. Zondag sneeuw dat wel! Kijk even mee….

ensvorarlberg0601

Drieklapper Daan komt er steeds duidelijker en onvermijdelijker op te staan. Dit is een punt in Vorarlberg maar we zien het langs de hele noordkant terug. We moeten echt meteen focussen op de temperatuurdip op 11 januari die samenvalt met toch nog een forse portie neerslag. Dat is sneeuw tot in de lagere dalen. Die piek van de 9e op de 10e is de zorgelijke. Sneeuwgrens naar boven de 1500m en weer een hele nacht en ochtend tikkende regen op de daken. In de nacht van de 8e op de 9e komt het eerste frontje met een sneeuwgrens rond 1000m.

windstoot1001

Dat eerste frontje gaat in de Alpen trouwens wel gepaard met storm! Windvlagen met orkaankracht worden berekend.

idioot

Daarna komt de storm in onze contreien en die blaast de winter terug naar Kiev! We zien het dan vriezen in Spanje en Noord-Afrika. In Turkije zelfs zeer strenge vorst, maar ook in Syrië, Libanon, Jordanië en Saoudi-Arabië zien we het vriezen. Maar in de lage landen wordt het ’s nachts niet kouder dan +10ºC. Wat voor en winter is dat! Natuurlijk had ik bijna geschreven: In winter 2014-2015 moet je eerst Daan zien en dan sterven maar dat vond ik wat al te melodramatisch.

amerika1001

Net als wij met die storm zitten, beleeft Amerika een brutally cold nacht met nachtvorst in alle staten inclusief Florida. Deze video van weather.com geeft aan hoe koud het al is en hoe ver de kou naar het zuiden gaat doorzetten.

jerusalem

Enne o ja: weten weten allemaal van de sneeuw op Kreta en Cyprus, maar op dit moment is de burgemeester van Jerusalem wegen aan het afsluiten omdat er morgen Lake Effect Snow zal zijn op de heuvels rondom de stad. Sommige berekeningen komen op 60cm. Een herhaling van 13 december 2013 toen sneeuwbeelden uit de stad de hele wereld over gingen. Welkom in de nieuwe kleine ijstijd! En nu alleen die AMO nog ff negatief zodat wij ook weer eens een 1963 winter krijgen.

fransealpen

Op speciaal verzoek en ook hartstikke terecht nu even focus op de Franse Alpen. Ik heb een prikpunt gepakt wat verder naar het zuiden dan Les Menuires omdat bij voorbaat al duidelijk is dat de noordelijke gebieden nog wel aardig mee gaan doen. Maar hoe is dat in de Savoie, de Isère en verder naar het zuiden? Knietje van het hoog? Te warm voor sneeuw? Welnu je ziet het: de drieklapper Daan staat er gewoon op… maar eerder in het ensemblegemiddelde (rode lijn) dan met de hoofdruns (oud en para). Kortom: het kan sneeuwen of droog blijven. En met Daan 2 ook even regenen tot ruim boven 1500m. Dat is dan ook wat verschillende Frankrijk-gangers steeds zien in bij hun lokale prognoses: wel sneeuw / geen sneeuw / wel sneeuw / geen sneeuw. Hoe kan dat nu weer? Nou heel simpel: als je in de randzone van een neerslaggebied zit is dat precies wat je verwacht. Het zou vreemd zijn als de modellen steeds vrij gelijkmatig sneeuw zouden berekenen. Als jullie werkelijk snappen wat onzekerheid in het weer betekent zouden jullie moeten reageren met: “Hee wat gek… de modellen berekenen nu al 3 dagen hetzelfde voor mijn dorp. Klopt er misschien iets niet?” Als de berekening voor jouw dorp lekker op en neer stuitert dan doen de modellen het precies goed…. en dat stuiteren kan doorgaan tot 3 dagen voor datum… en dan weet je het … in dit geval dus nog wachten tot donderdag. Dan zijn we weer 10 stuiterende modelruns verder.

kanon

Zie je trouwens in de grafiek ook de neerslagbom in de parallel run (nieuwe versie van het model in testfase)? Ik laat alleen de neerslagkaart zien omdat de temperatuurkar pijn doet aan je ogen. +10ºC op 1500m. Dat zou een zondvloed zijn in de Franse Alpen op 14 januari. Als dat gebeurt ga ik publiekelijk mea culpa uitspreken (verzin alvast maar sanctie) dat ik de euvele moed heb gehad een normaal goed sneeuwseizoen te voorspellen. Maar de titel van mijn bericht is bewust gekozen: In winter 2014-2015 moet je eerst Daan zien en dan weer verder kijken. Na zo’n storm als komende zaterdag worden de kaarten ook letterlijk opgewerveld en opnieuw geschud. Laten we gaan genieten van de sneeuw in Jerusalem morgen en stapje voor stapje verder kijken. En vooralsnog duimen we gewoon keihard voor een mooie laag sneeuw na de regen komend weekeinde precies zoals het afgelopen weekeinde in Oostenrijk was. 

[metaslider id=52425]

Hier nog even de verschillen tussen het Amerikaanse model en het Europese met de koude Daan3. Het is duidelijk te zien dat het Europese model optimistischer is voor de Franse Alpen. Zowel qua neerslag als qua temperatuur op 1500m. Voor de sneeuwgrens trek je er 6ºC per duizend meter af en ga je nog 200 à 300 meter lager omdat het ook bij +1 tot +2 ºC nog goed kan sneeuwen. Daar komt de onzekerheid dus ook vandaan. Als twee modellen het al niet eens zijn wat wil je dan? Blijf gewoon duimen, maar realiseer je dat je in Zwitserland en Oostenrijk sowieso net ff beter zit momenteel. Maar in de Franse Alpen weer beter dan aan de Italiaanse kant. Hoe anders dan vorig seizoen!

cliffhanger

Als cliffhanger sluiten we af met deze meteofiction kaart van het Amerikaanse weermodel voor 22 januari. Het model is inmiddels heel consistent in het berekenen van steeds dezelfde cliffhanger. Zodanig dat ik mijn vermoeden herhaal dat de programmeurs dit als een soort easter egg in de programmacode hebben ingebouwd zo van “doe spannende laatste kaart”. Nee, het zou natuurlijk goed kunnen. Yin en yang. En mijn seizoensvoorspelling zegt nog steeds dat we op de schaats komen in een korte felle koudeperiode à la 2012. Hopelijk ben ik einde van deze week klaar voor een boude voorspelling!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

55 reacties

Gesloten voor reacties.