Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

In westelijk Alpen gebied en aan zuidkant is sneeuwval begonnen

check ook eens

69 Reacties

 1. Cees3 schreef:

  Wanneer komt er sneeuw van betekenis aan de noordkant van de Alpen (Nordstau)? Als ik het goed lees dan donderdagnacht wat en vanaf maandag 3 december. Correct?

 2. Roland Zwammerdam schreef:

  laat maar komen dat witte goud

 3. Robmcg2Saalbach schreef:

  @Cees3: klopt. De hoeveelheden zullen nog wat tegenvallen, maar het begin is er. In het weekend koud en zonnig in de Alpen, dus perfect voor kunstsneeuw. Dan inderdaad weer neerslag vanaf maandag/dinsdag. Dan zal volgens Bergfex.at weer wat meer zijn. Maar ja dit is eigenlijk weer te ver weg, dus eerst maar genieten van de witte deken die de Noordkant donderdag/vrijdag gaat krijgen. Zaterdagmorgen herfstbeelden kijken op de Belg 🙂

 4. sjaco schreef:

  Zal het toch gaan winteren in de LL, hier (rotterdm) veel vogels in v-vorm die richting het zuiden gaan, LEO zie jij ze ook vliegen?

 5. Hajo schreef:

  @Cees3 ik ga net de kaarten voor het moment van de omslag onderaan dit bericht hangen!

 6. pim schreef:

  hmm, ik ben niet snel pessimistisch, maar ik ben toch bang dat de alpen noord/oostkant (oostenrijk dus) er bekaaid van af gaat komen de komen week,, dan maar met een klein laagje natuursneeuw de kunstsneeuwproductie op de volle 100% open, want het is toch wel de bedoeling dat ik 22dec ga skiën ipv mountainbiken!(ook erg leuk overigens) haha

 7. Hajo schreef:

  @pim: wat zeg je nu nu je de kaarten die ik net geplaatst heb ziet? Sure|: er gaat veel sneeuw naar Beieren en naar het Reuzengebergte. Maar het lijkt mij stug dat er in Oostenrijk in de stuwzones niet ook gewoon 20cm valt! We gaan het zien….

  Oostenrijks weerbericht voor donderdag:

  Von Vorarlberg bis Salzburg sowie in Osttirol ist es trüb mit Regen und Schneefall. Ganz im Westen sinkt die Schneefallgrenze rasch bis in die Täler und speziell in Vorarlberg sowie im Außerfern kann es zeitweise sogar intensiv schneien, hier muss man mit tiefwinterlichen Verhältnissen rechnen! Am Nachmittag sind dann auch in Tirol und Salzburg Schneeschauer bis in die Täler möglich.

  • pim schreef:

   Excuses hajo, ik poste het en toen las ik jouw reactie dat je de kaarten van oostenrijk net aan het plaatsen was.. dus ik was te vroeg met mijn reactie.. Er trekt neerslag genoeg over dus wat dat betreft zal er zeker het een en ander neer moeten dalen. We gaan het beleven donderdag! (te spannend altijd dit soort situaties)
   @robmcg2saalbach, dat lijkt me een kwestie dat de wind plotseling moet draaien oid. dus niet echt voor de hand liggend… maar ik agree dat dat een mooie meevaller zou zijn!

 8. Robmcg2Saalbach schreef:

  @Hajo en Pim: deze kaart had ik ook al gezien. Kan het zo maar zijn dat het paarse neerslaggebied enkele kilometers naar beneden zakt en Tirol en Salzburgerland een flinke laag 20/30 cm krijgen?

 9. pim schreef:

  @hajo, ik had nog wel een vraag trouwens; wat is nou een betrouwbare oostenrijkse weersite? wetter.at of bergfex of?….

 10. Bram schreef:

  Ik zie op bergfex.nl veel sneeuw na het weekend eigenlijk over de hele west en noord alpen. Wat is jullie menig hierover en welk model gebruiken ze bij bergfex.

 11. Roy schreef:

  Les Portes du Soleil kleurt al mooi wit op de cams!! Begint te kriebelen… 🙂

 12. Dimitri schreef:

  ook in het zwarte woud sneeuwt het sinds vanmorgen op de hoogste toppen! (1400m).

  http://www.liftverbund-feldberg.de/Aktuell-Events/Webcams

 13. Hajo schreef:

  @pim: weersites (ook deze) zijn net zo onbetrouwbaar als het weer zelf (erg onbetrouwbaar dus). Verder zijn er voor de eerste 5 dagen vooruit geen slechte weermodellen. Dus al die sites zijn wel goed. Als je gewoon maar vasthoudt dat je voor meer dan 5 dagen vooruit voornamelijk naar ensembles kijkt en in mindere mate naar weerkaarten en weericonen van de hoofdrun van een model.

  En uiteindelijk is the proof of the pudding in the eating: vergelijk zelf eens de voorspellingen van twee of drie sites en kijk dan achteraf terug welke het beste was…. en dan nog zal dat wisselen… en zal de ene site soms beter zijn en dan weer de andere….

  En ik zou zeggen : ga naar “feel good” weersites met een mooie layout en prettige navigatie en leuke teksten. Het is allemaal koffiedikkijken en dan maar liever op een prettige manier…. het leven is te kort om….

  • pim schreef:

   @hajo, oke bedankt! ik was vooral opzoek naar de échte oostenrijkse weerdienst zeg maar zoals wij die kennen in de zin van het KNMI. Verder volg ik graag deze blog plus reacties, omdat ik mijn eigen kaart waarnemingen wil proeven aan wat de ‘prof’ zegt. Aangezien ik meteorologisch erg geïnteresseerd ben (master climate studies staat op de planning) dus naast dat het mega interessant is lijkt het me ook een goede training.

   ps. interessante uitdrukking: ‘the proof of the pudding in the eating’

 14. Ab schreef:

  En opnieuw komt de GFS hoofdrun nu van 6u met een forse winter uitbraak voor de LL vanaf 10/11 dec. Met ook voor de alpen aardig wat sneeuwval. Pure voorpret die weerkaarten 🙂 Latusss

 15. Bram schreef:

  @ab, Ziet er inderdaad leuk uit. Met ook nog aardige wat sneeuwval. Altijd leuk deze voorpret. Ben benieuwd na de ensembles

 16. Hajo schreef:

  @Ab: ook absoluut noodweer voor Groot-Brittannië in de 06! Brrrrrrr.

 17. Sydney schreef:

  Het kan mij niet snel genoeg kouder worden naar het oosten zodat het in Oostenrijk ook gaat sneeuwen. En van mij mag het hier ook gaan sneeuwen en als ik zo de kaarten bekijk gaan wij zondag ook hopelijk de sneeuw in

 18. michel schreef:

  Wordt een mooie dag krijgen we allemaal een leuk cadeautje van de sint.. zier hierrrr kaart van 06u.

 19. Ronaldo schreef:

  Het laatste kaartje van de 06u run laat het ook in NL erg koud worden. -/- 12 C aan de oostgrens. Zie hierrrr. Veel te ver weg en natuurlijk uitermate onbetrouwbaar, maar leuke voorpret. 🙂

 20. Ronaldo schreef:

  Mooie pluim voor de noordkant (prikpunt Tirol). Zie hierrrr. Veel neeslag potentie de komende tijd en temps die niet boven nul uitkomen. Wel veel onzekerheid na 05-12, maar koude onzekerheid. Dus geen man overboord.

 21. Hajo schreef:

  @allemaal: als je een mooie weerkaart ergens vindt, doe dan niet de url hier die steeds wisselt maar zet hem op een vaste plek ergens online en geef die url. De twee hierboven doe ik wel ff.

 22. Sneeuweter schreef:

  Eeeejjj Hajo jonge wanneer maakte weer zo’n mooi filmkuh jonge…

 23. Jeroen schreef:

  @Ab ik zie zojuist even de KNMI vooruitzichten en lees het weerpraatje van weer.nl, daar zie ik niet heel veel positieve vooruitzicht wat betreft sneeuw in de LL. Zie jij wel positieve lichtpuntjes??

 24. Hajo schreef:

  @Sneeuweter: bedoel je de weervideo met weerpraatje of een video van een gebied?

 25. Sneeuweter schreef:

  Hajo: t weerpraatje tuurlijk!

 26. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 12u stroomt binnen en komt voor 3/4dec een soort van tweedeling in NL. Het NO in de kou overdag rond het vriespunt en in de nacht lichte vorst en kans op sneeuw terwijl het ZW het moet met ruim boven nul tot +5gr. En dat allemaal door een soort van mini polar low wat ontstaat boven de noordzee in de nacht van 3 op 4dec. Deze kaart laat dat zien NL in een tweedeling http://www.weerwoord.be/uploads/17112012273629.png Ondertussen toenemende hogedruk activiteiten in het hoge noorden op de GFS kaarten van 12u vanaf 5dec. Met dan ook lagedrukgebieden die steeds meer naar het zuiden worden gedwongen te gaan. Met dan vanaf 6dec koude lucht vanuit het NO binnestromend. Met dan al -3 a-4gr overdag voor NO NL op 6dec. Vervolgens breidt dat kou zich uit over heel NL op 7dec. In de nachten lichte tot matige vorst. Tegelijkertijd trekt er ten zuiden van NL een lagedrukgebied langs. En die levert voor de Alpen weer flinke sneeuwval op bij de GFS hoofdrun van 12u op 7/8dec. Maar voor de LL vanaf 7/8dec overdag -2 tot -5gr en in de nachten -4 tot -9gr. Vanaf 10dec weer wat toenemende depressie activiteit vanuit het westen. Met daarna weer een westenwind en oplopende 2m tempr tot boven nul voor de LL. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. En weer komt de GFS hoofdrun nu die van 12u met een winter-uitbraak. Alleen nu veel eerder dan de 00u en 6u run. Voorlopig beschouw ik dit als virtuele voorpret en hecht ik er nog geen waarde aan. Straks ff de GFS pluim bekijken wat ie hiervan vindt

 27. Frederic schreef:

  aanvulling op bericht van @Ab: Zondagochtend (niet zo heel ver meer), risico op droge sneeuw in Vlaanderen (alles ten oosten van Brussel), die dus even blijft liggen. En dat lagedrukgebied waar Ab over sprak dat op 7 dec ten zuiden van NL trekt, gaat mogelijk eerst België treffen voor ie op de Alpen klapt. Binnen een dikke week zou er mogelijk al zo’n 20 cm sneeuw liggen in de Ardennen. Heerlijk winterse run!!!

 28. Ab schreef:

  Hier nog leuke een sneeuwdek kaart voor 4dec voor de LL. Witte wereld misschien wel dan 😉 www2.wetter3.de/Animation_12_UTC/168_35.gif

 29. Jeroen schreef:

  @Ab dank voor je reactie. Altijd plezierig op deze site dat je een reactie krijgt. Kaarten zijn dus hoopvol voor na Sinterklaas!

 30. Leo schreef:

  Tsjemig wat een verassende en mooie hoofdrun voor de LL! Zo zie je maar weer; niets is zeker en wat het lijkt. Kan straks of morgen natuurlijk weer anders zijn, maar dit is op zich al weer heel mooi; zo snel en verassend als het kan omslaan!

 31. Hans schreef:

  Gisteren 26-11-2012, 18.59 uur schreef Hajo:

  “Gisteravond was het ook al zo’n traktatie die spectaculaire berekening voor het sneeuwdek in Europa. Toen viel Groot-Brittannië heel vet in de prijzen. Vandaag veel minder. Duitsland des te meer. En wat zien we daar op 1 december gebeuren”?

  Kijk ik nu naar diverse kaarten, is deze verdwenen?! Nog geen 24 (!!) uur later dus zo snel kan het gaan.

  Mankeert er iets aan mijn ogen/pc of zie ik het verkeerd? M.a.w. voorzichtigheid troef want niets is veranderlijker dan het weer.
  Ziet 9 en 10 dec er beter uit maar ja, dat is nog verder weg.
  I.i.g. het komend weekend lekker Belgie, de winterbeelden bekijken, warme choco en erwtensoep erbij, héééééérlijk!!

 32. Ab schreef:

  Hier de GFS pluim van 12u voor Limburg. http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=512&y=170&run=12&runpara=0&type=3&ext=1 Vooral vanaf 5dec een scala aan oplossingen zowel winterskoud als zacht. Echt dus een tweedeling gezien het ENS gem blijft hangen rond het vriespunt. Maar de GFS hoofdrun 12u staat er dus niet alleen voor vwb die mogelijke winter uitbraak na sinterklaas. En ook opvallend 30nov en 2dec 50 a 60% kans op sneeuw voor Limburg. Afwachten maar weer zoals gebruikelijk met het weer 😉

 33. Afkoeling schreef:

  @Hajo, je mag nu die 2-0 er wel op zetten hoor.
  Je verdiend hem!
  Kunnen we snel door naar de derde boude voorspelling 😀

 34. Afkoeling schreef:

  O jee, wat zie ik nu bij ECMWF.
  Ontstaat daar een hogedrukgebied boven ijsland op 4 dec. die verbinding zoekt met azoren-hoog.
  Hoe zal dit verder gaan?
  Spannend!

 35. Afkoeling schreef:

  Hij (ijsland-hoog) zakt op 5dec. iets naar het zuiden en beweegt langzaam naar scandinavie.
  Gelijktijdig komt er vanaf de oceaan een depressie opzetten .
  Er dreigt zich een strijd der titanen te ontwikkelen.
  rapaparapapa, de spanning loopt op 🙂

 36. Afkoeling schreef:

  Niet te geloven, aanval van zachte lucht afgeslagen op 6 dec.
  Even de details gaan zien hoe koud deze run wel niet is.
  Want koud is hij 😀

 37. Ab schreef:

  Nieuwste ECMWF laat vanaf 3/4dec hogedruk activiteiten zien boven noord europa. Met ook hier net als bij de GFS hoofdrun 12u de lagedrukgebieden die naar het zuiden worden gedwongen te gaan. En dat levert vanaf 4dec op dat het azorenhoog uitbreidt naar het noorden toe en dan ook een glijbaan van een lagedrukgebied tot over de LL naar het zuid oosten toe Met dan ook kans op sneeuw op 4dec voor de LL. Achter die laag om draait de wind naar het NO toe en dan ook vanaf 5dec een kou-uitbraak op 1500m hoogte vanuit scandinavie door een hogedrukgebied tussen Ijsland en Noorwegen in op de EC kaarten van 12u. En op 6dec wordt die hogedrukgebied ineens een stuk groter en krachtiger tot 1035hpa en dan ook zeer koude lucht dat naar west europa wordt aangevoerd vanuit Scandinavie door ONO winden. En op de laatste kaart van 240h vooruit zeer krachtige hogedrukgebied boven scandinavie en nog koudere lucht dat naar West europa wordt asngevoerd. Veelste ver weg en erg o0nbetrouwbaar. Wat een DIKKE virtuele voorpret vanaf 4/5dec op de Ec kaarten van 12u 🙂 Dit zijn echt “Droomkaarten” voor de LL winterliefhebbers. zowel GFS als EC gasan deze avond ineens voor winterweer na sinterklaas voor NL. Straks ff zien wat de EC pluim hiervan vindt

 38. Frederic schreef:

  Applaus voor EC12!!!

 39. Afkoeling schreef:

  Het is natuurlijk wel alleen de hoofd-run.
  Maar Hajo heeft me geleerd dat een koude hoofd-run altijd goed nieuws is.
  Het is ook nog ver weg natuurlijk, zo de pluim zien.
  En nu de details bekijken.

 40. Ab schreef:

  Dit is die “Droomkaart” voor de LL 🙂 De Hammer slaat toe!!!!! http://www.weerwoord.be/uploads/57336036813159.gif

 41. Ab schreef:

  Hier kijk eens aan alle winterliefhebbers voor zowel de LL als de Alpen 🙂 Het ECMWF model verwacht een zeer koude periode in december met 2m tempr afwijkingen van maar liefst 3 tot 6gr onder normaal. Brrrrrrrrrrrr…………. i50.tinypic.com/20f8dy.png

 42. Frederic schreef:

  @Ab: en dat net voor kerstmis, zou het …

 43. Ab schreef:

  Het zou zomaar kunnen @Frederic 😉 Pas postte jij ook nog een leuk stukkie over de poolwervel dat ie volgens het CFS model zwakte blijft tonen de komende wintermaanden en dat dus volop winterkansen kan bieden voor de LL. Zou ECMWF dit ook ineens doorhebben gezien die berekende tempr afwijkingen voor een periode in december?? Wat is het toch leuk om lekker over het weer te discuseren en dan zeker mogelijke winterweer hihi 🙂

 44. erwin schreef:

  @heren, ben heel benieuwd naar de 15 daage ec pluim… Wat gaat het worden?

 45. erwin schreef:

  .
  In aansluiting op de berichten die @ab vandaag al heeft heeft geplaatst mbt gfs model (grote verschillen tussen NO en ZW, zie bericht van @ab van 17.46) zou het dus heel goed mogelijk zijn dat een LMG precies rond sinterklaas boven Nederland komt te liggen. Deze afkorting staat voor LuftMasseGrenze.

  LMG, het onvoorspelbare grensgebied tussen twee verschillende luchtmassa’s. De LMG zorgt ervoor dat de weermodellen twijfelen, en de weermannen (en -vrouwen) dus ook.
  Er zou dus sneeuw kunnen vallen maar ook ijzel/regen.

 46. Frederic schreef:

  Onzekerheid op EC-pluim blijft groot, zelfs al vanaf vrijdagnacht. De Russische beer die zijn tanden laat zien op de kaarten zit onderin ensemble. Veruit de meeste leden gaan voor verder koudkwakkelen (+5°C overdag). Wel opvallend dat de controlerun vrijwel gelijk loopt met de opper.

 47. Ab schreef:

  De EC oper run behoort samen met de control run tot een koude uitbijter op de EC 10daagse van 12u op het end gezien daar nu de meeste lijntjes voor zachter weer ineens gaan vergeleken met gister. En toch nog steeds wel wat onzekerheid vanaf 3dec gezien er toch nog een paar koude opties zijn. Hier de pluim http://www.knmi.nl/exp/pluim/

 48. erwin schreef:

  ik verwacht bij de 15 daagse pluim zo nog wel een koude verrassing!

 49. Ab schreef:

  Hier de EC 15daagse voor midden NL. De control run heeft er wel zin in voor een LL wintertje 😉 Voor de rest gezien het ENS koudkwakkelweer. Maar wel weer een grote onzekerheid en spreiding van de lijntjes. En voor 3/4dec nog altijd een sneeuwkans gezien de sneeuwpluim. http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?r=midden&type=eps_pluim

 50. Ronaldo schreef:

  Deze gezien??
  Op 10 december -/- 22 in de Ardennen. Mooie weer- science fiction. Of toch niet 🙂 Afwachten maar.
  http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn30017.png

 51. erwin schreef:

  De onzekerheid blijft groot….Nog niets beslist!

 52. Jeroen schreef:

  @Ab wat doet de UKMO?

 53. Frederic schreef:

  De EC-pluim voor ZO-NL oogt nog iets spectaculairder, met 7 ijsdagen op een rij. Op 9/12 en 10/12 blijft middagtemperatuur zelfs bij -4°C steken. Controle-run wordt niet echt gesteund door de leden, en trekt het gemiddelde zwaar omlaag. On verra!
  http://www.onweer-online.nl/weerkaart/pluim-grafieken/88/

 54. Ab schreef:

  @Jeroen, die is bijgedraaid naar de EC en GFS voor de komende zes dagen. Dus geen koud winterweer meer voor a.s weekend zoals gister nog wel leek bij UKMO. Het blijft denk ik bij koudkwakkelen de komende 5 dagen voor NL

 55. Ab schreef:

  Hier de EC 15daagse 12u voor NO NL. Je kan heel mooi de onzekerheid zien wanneer dat begint gezien de ingetekende zwarte lijnen. Dus eigenlijk al vanaf 30nov grote onzekerheid http://www.weerwoord.be/uploads/2211201227446.png

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.