nendazb1704

Ik heb flink moeten zoeken. In Les Menuires regent het op 1800m. In het Oostenlijk Alpengebied is het alleen nog bewolkt. Wallis springt er een beetje uit. Hier tenminste boven 2000m sneeuw. Mooie vlokken. Een waardig afscheid van winter 2014-2015.

nendaz1704

Nog eentje dan voor we verder kijken!

Hier kun je de berekende weerevolutie aanschouwen! Eigenlijk is de betrouwbaarheid vooral in West-Europa niet groot na dinsdag. Maar dat Turkije ervan langs krijgt lijkt wel zeker. De nattigheid in de Lage Landen aan het einde wordt momenteel niet gesteund door het Amerikaanse model. Maar toch zou ik alvast gaan kijken naar paraplu’s! Zie vooral hoe het na vandaag en morgen alleen maandag nog even sneeuwt in Oostenrijk. De bulk drukt naar de Balkan en komt dan boven Turkije tot ware bloei in een orgie van regen en sneeuwval. We gaan erover lezen en zien in de media.

westturkije1704

Hier het ensemble voor West-Turkije. Unseasonably cold noemen ze dat in het Engels. Vijf volle dagen koud en nat en boven 1000m veel sneeuw. Dat zal ze nog lang heugen daar.  

noorwegen1704

Waar het ook niet van een leien dakje gaat met de zomer is Scandinavië. Hier het ensemble voor Midden-Noorwegen.

zwedenare

Kijken we in de buurt van het skigebied Åre in Zweden dan zien we dit! Een extreem koude uitbijter in het meteofiction gebied. Tegelijkertijd in Nederland juist een warme uitbijter. Tja dat we in het voorjaar scherpe grenzen tussen koud en warm krijgen hebben we ook in het weerbericht van gisterochtend gezien.

1mei

Wat dat betreft ook wel bizar om deze pure meteofiction (betrouwbaarheid niet verder dan komende dinsdag vanochtend) voor 1 mei te zien. In mei leggen alle vogels een ei. Maar Scandinavië en het gebied tussen Petersburg en Moskou doen niet echt mee.

yinyang

De schijn bedriegt hier een beetje. Want kijk eens hoe de kaart er 12 uur later en dus ’s middags uit ziet. Tussen Antalya en Warschau alles ’s zomers warm! Vergeet de details. Het is meteofiction. Maar houd vast dat er scherpe contrasten zullen zijn.

dutchweek1704

Dat zie je ook in de Alpen terug bijvoorbeeld op 3 mei. De westkant met een vorstgrens van 2500m overdag. Oostenrijk dan al 3500m. Ook hier weer: vergeet de details maar houd in de gaten dat er grote verschillen kunnen zijn tussen regio’s. Doorgaans verwacht je dat Oostenrijk kouder is dan de Franse Alpen. Maar dit hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Het is nu trouwens zo ver dat het Amerikaanse model al rekent tot in de Dutchweek Val Thorens die op 2 mei begint. Zodra de betrouwbaarheid weer wat groter is (modellen meer in lijn) ga ik wat hardere uitspraken doen.

libanon2

Als uitsmijter mooie sneeuw in Libanon. Gisteren liet ik een kaart zien voor volgende week vrijdag met kans op sneeuw daar in de bergen. Die kans is er nog steeds. Maar ik miste net even dat het gisteren al sneeuwde in de prachtige bergen met cederbossen in het landje in het Midden-Oosten.

libanon1

Mooie hè?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.