Het plaatje van de Mattenschanze in de Wintersport-Arena Sauerland vanochtend laat 2 dingen zien: het is nog prima skiën op de 41 van 90 km pistes die open zijn. Maar ja dat maar 38 van de 131 liften draaien zegt genoeg! Alleen de grootste hoogst gelegen skigebieden met de beste kunstsneeuwvoorzieningen zijn nog open: Skiliftkarussell Winterberg, Willingen, Postwiesen-Skidorf Neuastenberg, Wintersportpark Sahnehang, Skikarussell Altastenberg en het Skigebiet – Ruhrquelle.

Is er hoop op herstel of gaan ook deze grote skigebieden onderuit? Welnu de ensemblegrafiek toont dat er na kerst neerslag komt bij dalende temperaturen. Volgens het lokale weerbericht krijgen we steeds sneeuw en regen door elkaar. Helaas komt er de 29e-31e weer een zachte golf voorbij. Dat is nu wel 70% zeker. Daarna droog en weer wat kouder met kansen voor kunstsneeuwproductie ’s nachts. Op de lange termijn ligt het ensemblegemiddelde gewoon te hoog en moeten we hopen op een onverwachte omslag zoals de GFS hoofdrun nu pas doet voor 8 januari. Het is heel goed mogelijk dat zo’n omslag zich toch ineens voor de eerste week van januari aftekent…. maar gerust kunnen we niet zijn.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.