Het plaatje van de Mattenschanze in de Wintersport-Arena Sauerland vanochtend laat 2 dingen zien: het is nog prima skiën op de 41 van 90 km pistes die open zijn. Maar ja dat maar 38 van de 131 liften draaien zegt genoeg! Alleen de grootste hoogst gelegen skigebieden met de beste kunstsneeuwvoorzieningen zijn nog open: Skiliftkarussell Winterberg, Willingen, Postwiesen-Skidorf Neuastenberg, Wintersportpark Sahnehang, Skikarussell Altastenberg en het Skigebiet – Ruhrquelle.

Is er hoop op herstel of gaan ook deze grote skigebieden onderuit? Welnu de ensemblegrafiek toont dat er na kerst neerslag komt bij dalende temperaturen. Volgens het lokale weerbericht krijgen we steeds sneeuw en regen door elkaar. Helaas komt er de 29e-31e weer een zachte golf voorbij. Dat is nu wel 70% zeker. Daarna droog en weer wat kouder met kansen voor kunstsneeuwproductie ’s nachts. Op de lange termijn ligt het ensemblegemiddelde gewoon te hoog en moeten we hopen op een onverwachte omslag zoals de GFS hoofdrun nu pas doet voor 8 januari. Het is heel goed mogelijk dat zo’n omslag zich toch ineens voor de eerste week van januari aftekent…. maar gerust kunnen we niet zijn.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.