[metaslider id=57866]

Voor de tweede keer dit seizoen moet ik wijzen op Prato Nevoso, een klein skigebiedje op een steenworp van de Middellandse Zee. Zie hierrr hoe daar kort geleden ruim een meter neerdaalde. En nu? Half metertje toch zeker weer erbij. Het sneeuwt er nog tot donderdagavond.

sauze2503b

Ook in Sauze d’Oulx weer volop sneeuw. Het is net beginnen zoals je ziet…

sauze2503

En hier. Tja Dutchweekend heeft daar mazzel gehad met het weer. Nu dus zwaar bewolkt en lichte sneeuwval. gelukkig nog net niet aan de andere kant van de berg waar de reddingswerkers vanochtend tenminste nog vrij spel hebben.

vanmiddag

Pas vanavond trekken sneeuwbuien de bergen rond het wrak binnen. Maar gelukkig valt er maar heel weinig en komt er daarna zeker 10 dagen niets meer…

geenslechtweer

Kijk maar hoe droog het zal zijn rond het wrak vanaf morgenmiddag…. warm ook. Dus goede condities voor de bergers…. we zullen dus al snel alles aan de weet komen. Maar ehhh… hoe zit het dan met die meter sneeuw?

enssaalbach

Veel sneeuw verwachten we aan de noordkant. Vrij zeker aan de oostelijke noordkant en in mindere mate ook nog in de noordelijke Franse Alpen. Hierboven de grafiek voor Saalbach. Hoe anders dan voor Barcelonette hierboven. Wat zien we? Vandaag en morgen regen tot op de toppen van iets meer dan 2000m. Vrijdag overgaand in sneeuw zelfs tot in de lagere dalen. Ook Zell am See Kaprun zal beneden weer wit zijn. In het weekeinde dan weer wat sneeuw met sneeuwgrens rond 1000m en dan moeten we begin van de komende week vrezen voor opnieuw een hogere sneeuwgrens. Eergisteren begon ik daarvoor te waarschuwen. Op de 29e en 30e verwachten we dan de meeste neerslag. Daarna een rommige situatie met geleidelijk weer dalende temperaturen. Nog steeds zien we rond 2 april een vrij plotselinge daling van temperatuur… die hangt samen met stormachtig weer in nederland en Noord-Duitsland. Het kan echt gaan spoken begin april mogelijk doorgaand tot over Pasen. Vergeet de “idiote” neerslagpiek aan het einde… zo’n vaart zal het niet lopen…. maar zeg nooit nooit.

nederland20

Wat is dit? 20ºC op 5 april? Waar? In Nederland? Huh? Inderdaad. Duhhhh. Heus niet. De volgende run maakte al weer kortemetten met deze berekening…

06nederland

Kijk maar eens. Da’s gewoon een verdomd koel Nederlands voorjaar tot 10 april aan toe. Het zal toch niet he? Voor de Alpen is het natuurlijk een fantastisch scenario voor het voorjaarsskiën: die prachtige weken waarin je met nog fors goede sneeuw geniet van behoorlijk lege pistes… en lang daglicht.

cliffwaanzin

Wat ik in de modelruns vanochtend opvallend vind is de krankzinnig hoge neerslagintensiteit: 13mm per 3 uur is echt fors. Dit is dan in het Europese model voor 3 april.

waanzingfs

 

Het Amerikaanse model heeft op 30 maart 30mm in 6 uur bij Salzburg. Da’s een flinke uitschieter in het ensemble maar zou zeker op enige plek in die regio kunnen gebeuren. Dat is goed voor 40cm sneeuw boven 1500m in 6 uur.

metersneeuw

En dit is de eindscore in het Europese model. Die meter gaat heus ergens tussen Die Tauplitz en Kleinwalsertal vallen!

metersneeuw-gfs

En dit in het Amerikaanse model…

metersneeuw-gfs06

En de 06uur run doet er nog een schepte bovenop. 265mm neerslag in Salzburg? Daar natuurlijk regen, maar boven 1000m zeker sneeuw. En pas ná die 4e april komt in de huidige hoofdrun die idiote neerslagpiek met zondvloedkarakter  …. nee… het is nog lang niet zo dat we nostalgisch afscheid moeten nemen van de sneeuw….

Winter, please don't leave.

Posted by I Love Skiing on dinsdag 24 maart 2015

Het lijkt allemaal pas te beginnen! We gaan het zien…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.