Terwijl het uiterst onzeker is of de noordelijke provincies hun sneeuw wel gaan krijgen – als we pech hebben doet alleen het oosten van Groningen mee, en de schaatsprognose voor februari ook nog onzeker is, kijken we even terug naar wat stormsysteem Filomena in Spanje en specifiek in Madrid aanrichtte twee weken geleden.

Rond 70 procent van de bomen in de parken van Madrid zijn omgeknakt of ernstig beschadigd. Dan zie je dus ook hoe uniek dit is en ook hoe aan het begin van een ijstijd een paar forse winters alvast even de bossen uit de warme periode opruimen. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook aan het einde van de Middeleeuwse Warme Periode (MWP). Bossen die groeiden op plekken waar zelfs nu nog gletsjerijs is, verdwenen binnen luttele jaren. Zie nog eens het werk van professor Schlüchter.Mooi was het natuurlijk wel, mensen genoten volop van de unieke aanblik. Een beetje zoals afgelopen weekeinde in Limburg. Maar dan dus net wat heftiger.

Wat een takkenzooi!Tobias stuurde me dit toe vanaf Facebook! Dat was dus even Spanje. Op de ene plek feest, op de andere plek net iets te veel van het goede en elders juist weer helemaal niets.

Een weekje na de sneeuw in Madrid was de Sierra Nevada helemaal in het zuiden trouwens aan de beurt. Geen sneeuw maar ijsregen. Maar ook daar is alles vast weer ontdooit en gaat het leven verder. Pak mee wat je mee pakken kunt en kom hier terug voor de schaatsprognose in februari. Soms is ie er weer op de kaarten – gisteravond laat bijvoorbeeld – en soms is ie foetsie. Zoals vanochtend. We’ll be back!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Donaties blijven verder welkom om dit plekje op internet open te houden!

Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Reacties tijdelijk achter moderatie. Twee keer per dag worden de reacties live gezet.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Tjeerd · 27 januari 2021 op 18:57

Mooie foto’s, maar wat een schade zeg in Madrid.
Hajo, ga je mee met de prognose dat februari een te koude, schaatsmaand wordt?

Gesloten voor reacties.