Terwijl het uiterst onzeker is of de noordelijke provincies hun sneeuw wel gaan krijgen – als we pech hebben doet alleen het oosten van Groningen mee, en de schaatsprognose voor februari ook nog onzeker is, kijken we even terug naar wat stormsysteem Filomena in Spanje en specifiek in Madrid aanrichtte twee weken geleden.

Rond 70 procent van de bomen in de parken van Madrid zijn omgeknakt of ernstig beschadigd. Dan zie je dus ook hoe uniek dit is en ook hoe aan het begin van een ijstijd een paar forse winters alvast even de bossen uit de warme periode opruimen. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook aan het einde van de Middeleeuwse Warme Periode (MWP). Bossen die groeiden op plekken waar zelfs nu nog gletsjerijs is, verdwenen binnen luttele jaren. Zie nog eens het werk van professor Schlüchter.Mooi was het natuurlijk wel, mensen genoten volop van de unieke aanblik. Een beetje zoals afgelopen weekeinde in Limburg. Maar dan dus net wat heftiger.

Wat een takkenzooi!Tobias stuurde me dit toe vanaf Facebook! Dat was dus even Spanje. Op de ene plek feest, op de andere plek net iets te veel van het goede en elders juist weer helemaal niets.

Een weekje na de sneeuw in Madrid was de Sierra Nevada helemaal in het zuiden trouwens aan de beurt. Geen sneeuw maar ijsregen. Maar ook daar is alles vast weer ontdooit en gaat het leven verder. Pak mee wat je mee pakken kunt en kom hier terug voor de schaatsprognose in februari. Soms is ie er weer op de kaarten – gisteravond laat bijvoorbeeld – en soms is ie foetsie. Zoals vanochtend. We’ll be back!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Donaties blijven verder welkom om dit plekje op internet open te houden!

Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Reacties tijdelijk achter moderatie. Twee keer per dag worden de reacties live gezet.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Tjeerd · 27 januari 2021 op 18:57

Mooie foto’s, maar wat een schade zeg in Madrid.
Hajo, ga je mee met de prognose dat februari een te koude, schaatsmaand wordt?

Gesloten voor reacties.