20170221_144654[1]

Ganz oben, in Obertauern, was het zeker niet zo slecht als in alle andere gebieden in de noordelijke Alpen. Vandaag om 9 uur met de auto vertrokken vanuit Filzmoos richting Obertauern om de regen te ontvluchten. En terecht want het heeft in Filzmoos de gehele dag pijpenstelen geregend. Ook in Obertauern, dat op zo’n 1650 meter ligt regende het in de ochtend lichtjes. Maar het voordeel is dat die hoogte de basis  is en dat de meeste pistes veelal boven de 2000 meter liggen. Dus de regen ontvluchten is gewoon Obertauern bezoeken als je in de buurt bent. Tenminste wel vandaag.

20170221_094004[1]

Eigenlijk had dit een blog moeten worden met 3 generaties in Obertauern. Mijn vader, mijn zoon en ik in de sneeuw. Helaas is het anders gelopen omdat die ouwe z’n knie heeft geblesseerd afgelopen zondag. Toch ben ik trots op hem met zijn 77 lentes. Tevens had ik gehoopt jullie te kunnen verblijden met allemaal mooie plaatjes. Het tegendeel is echter waar. Het was grauw vandaag in Salzburgerland en er stond op de toppen enorm veel wind. De sneeuwvalgrens lag veelal tussen de 1700 en 1800 meter. Veel hoger dus dan het Europese model ons heeft voorgeschoteld. Nee, een veer in de bips voor het Amerikaanse model in dit geval die uiteindelijk precies uitkwam op zo’n 1800 meter.  Maar zoals gezegd liggen de meeste pistes in Obertauern veelal boven de 2000 meter.

20170221_105201

Dit is de route die we vandaag hebben afgelegd. Tegen de klok in en we zijn begonnen daar waar het rode vakje staat. Omhoog met de Zehnerkarbahn, richting Gamsleiten en daarna de oversteek gemaakt. De Tauernrunde is echt leuk om te doen.

20170221_095726[1]

In het dal heb je niet het gevoel dat er veel wind staat. Eenmaal in de lift, in dit geval de Zehnerkar, merkte je gelijk dat er op de toppen wel een een boost van wind in je snuit kan komen. En dat was ook het geval. Het gondeltje begon al lekker te zwingen op de weg naar boven en eenmaal boven werd je vaak tegengehouden door de wind die flink tegengas gaf. Vaak met veel verwaaide sneeuw gaf dat een flinke white out. Lekker belangrijk, alles beter dan regen op je hoofd.

20170221_100517[1]

Vanuit de Gamsleiten kant kijk je op het zuidelijke gedeelte van Obertauern. Obertauern is namelijk gesplitst in 2 kernen. Daar waar de Grünwaldkopfbahn en de Zehnerkarbahn omhoog gaan en daar waar het Gamsleiten gedeelte ligt. Daar vindt je ook veel apres ski en wordt het Gamsleiten Criterium gehouden. Graven naar schatkistjes met hele vette prijzen. En niet een keukenwekker of zo, nee, je kunt er een auto winnen, of een jaarvoorrad aan bier of een luchtballonvaart over de Alpen. Geen lullige prijsjes.

20170221_102317[1]

Dit is het gedeelte tegenover Gamsleiten. Hier maak je de oversteek naar de andere kant van de pistes. Hier ski je over de weg, daar waar de auto’s vaak onder je doorrazen. De Plattenkarbahn ligt op zo’n 1650 meter hoogte. Hier regende het dus wel even flink. Als je deze stoeltjeslift neemt komt je uit op 2043 meter hoogte, daar waar het snoeihard waaide en stevig sneeuwde.

20170221_103133[1]

Tevens viel het me op dat het vandaag enorm rustig was in Obertauern. Eigenlijk had ik gedacht dat vele, zoals wij, de wijk zouden nemen naar een hoger gebied. Niets was minder waar. Ik denk dat veel mensen vandaag in het hotel zijn gebleven of de geneugten van een Hallenbad hebben opgezocht.

20170221_120748[1]

En als het je allemaal teveel wordt dan schiet je gewoon een van de talloze restaurantjes of stubes in. Daarvan heeft Obertauern er plenty. Wat me wel opvalt is dat er nog steeds flink gepaft wordt in dit soort tenten. Het overgrote gedeelte is rookvrij, maar als niet roker moet je vaak door de rook-stube lopen om in het niet vrije rookgedeelte te komen. Puntje van verbetering voor de Oostenrijkse overheid vind ik.

20170221_142247[1]

Aan het einde van de dag, zo rond een uur of drie, hadden we het wel gezien. Toen we in de Hochalmbahn zaten met de “hoube” gesloten ging dat kreng toch aan het einde van de rit niet open. M’n zoon zijn skistokken kwamen tussen het stoeltje en de grond, en ….krak….skistokken door de midden. Hij helemaal uit z’n dak. Krijgt hij ook nog een flinke windstoot in z’n gezicht met evernredig veel stuifsneeuw, je kunt wel raden hoe een 15 jarige puber kan reageren. Uiteindelijk zijn we maar afgetaaid en richitng Filzmoos gereden waar het werkelijk zo enorm hard regende dat ik onderweg last had van aquaplanning onder de wielen van mijn auto.

2017-02-21_1727

En op dit moment regent het nog steeds flink door. De radar pakt het niet op maar ik kan je verzekeren dat het water rijkelijk uit de hemel neerdaalt. Er is echter goed nieuw. Vrijdag komt er weer sneeuw en is alle leed weer vergeten. Als het de komende 2 dagen maar droog is. En anders rijdt ik met liefde gewoon weer naar het pareltje van Salzburgerland, Obertauern. Moet daar nog een stukje van m’n hart ophalen dat ik daar ben verloren.

Categorieën: Obertauern

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.