Een mooie zonsopkomst in Obertauern waar je zo kunt zie dat er perfecte omstandigheden zijn. Op deze hoogte gaat de Föhn daar ook niets aan doen. In lagere gebieden is het toch een beetje afwachten omdat het ook gewoon vrij uniek warm is de komende dagen.

De temperaturen in het zuiden van Europa maak je ook in de zomer wel eens mee. Echt bijzonder…. of het records zijn weet ik niet. In Zuid-Duitsland aan de voet van de Alpen is het wel vaker voorgekomen. Hoe is het thuis in Nederland? Vandaag en morgen worden mooie zonnige dagen met morgen +12ºC.

Jorne heeft gisteravond een mooie uitgebreide analyse gemaakt met de sneeuwprognose voor de komende periode. Ik kijk vooral even naar de ensembles voor de Lage Landen. Hierboven de 06 van gisteren. Ik had hem nog niettot het einde gisteren en concludeerde op de kaarten voor de laatste dagen van het jaar dat deze run “verloren” was. Maar het draaide heel snel bij in het nieuwe jaar en eindigde alsnog vriezend. Zeer opvallend is de vork die op 27 december ontstaat. Dus ja: het kan vriezen en het kan dooien.

Jorne moest het gisteravond met deze run doen. Ook hier die vork. Alleen omgekeerd: de hoofdrun zacht en de controlerun koud.

Gisteravond laat dan alweer een echte mooie winterse run….

Met een gigantische golf kou over heel Europa. Zoals de titel al aangeeft is het een ontwikkeling waarbij plotseling allerlei puzzelstukjes goed vallen tot er een klassieke winterse drukverdeling is.

In de run van vanochtend is dat nog extremer! Tot en met 31 december zeer zacht en dan ineens winters.

Met deze temperaturen op 1500m.

Het Europese model heeft ook die vork rond 27 december.

Met nu al wat meer sneeuwkansjes in de overgang.

Afsluitend kijken we even naar de verschillen vanochtend tussen Europees model en Amerikaans model. Kijk vooral even bij Turkije. Zoek de zeven verschillen. De titel van dit weerbericht is leuk: de puzzelstukjes kunnen goed vallen… maar dat er zo veel puzzelstukjes zijn…. maakt ook dat er praktisch geen betrouwbaarheid is …. dus moeten we het doen met de sneeuw in de Alpen de komende dagen met de soms zorgelijke sneeuwgrens.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

97 reacties

Gesloten voor reacties.