fans1

Het feit dat ik gisteren en ook vanochtend nog heerlijk kan skiën in Engelberg heb ik grotendeels te danken aan de hordes Indiërs, Chinezen en Japanners die allemaal boven in de sneeuw willen staan en door de Glacier Cave willen lopen. Geef ze eens ongelijk. Dikke pret hebben ze. Vooral als ze met in hun ogen een Teutoonse reus op de foto mogen.

bloot

Zo zien we het graag! Laat je huid de wereld voelen! Sportieve gasten ook…. vooral de Indiërs!

Van het groepje Indiërs aan het einde in deze video leerde ik zowaar hoe Wifi-Direct op mijn Samsung werkt. Dat schept toch een band! En voor hen ook handig dat er een cameraman in de buurt was… we kwamen ook nog een Japanse televisieploeg tegen met een kolderieke presentatrice met dikke opgeschilderde wenkbrauwen die moest spelen dat ze verschrikkelijke hoogtevrees kreeg van de hangbrug om vervolgens door een Zwitsers fotomodel te worden “gered”. Prompt was er een andere Japanse vrouw die echt begon te gillen op het schommelende gevaarte. De cameraploeg werd begeleid door een Nederlandse vrouw die in Rome woont en freelance voor Japanse televisie werkt. Hoezo de wereld is een dorp? Ik vroeg haar nog of ze nog lekker geskied had in de Apenijnen dit jaar? “Geen tijd. Te veel werk”, was haar antwoord. Mmmm…

En ik heb dus echt heerlijk geskied en ga nu zo direct ook nog een uurtje. Denk aan me tussen 10 en 11 uur. Dan knal ik namelijk met een Rossignol Race Carver over een keiharde piste. Gister had ik Salomon poederbakken omdat ik dacht dat de sneeuw al heel vroeg ’s ochtends zacht zou zijn…. (“opgefirnd”)…

warm

Want als het op 1800m op Trübsee +22ºC is dan denk je echt dat je gestoord bent als je nog gaat skiën…

afdaling

Maar in tegenstelling tot het Brunni skigebied van Engelberg is Titlis een noordzijde… de zon schampt de helling… en dat bewijst eens te meer dat temperatuur weinig uitmaakt voor smelt. Het is echt de directe zonnestraling die het doet. Gletsjers worden ook niet korter (verliezen massa) door hogere temperaturen maar door meer zonnestraling. Die hogere zonnestraling leidt ook weer tot hogere temperaturen …. met de afnemende zonneactiviteit krijgen we de komende decennia meer bewolking en minder instraling door de zon… de gletsjers gaan binnen afzienbare tijd dan ook weer groeien. Hierboven zie je me netjes op de piste skiën… maar Titlis is synoniem met geweldige easy access freeride.

Unbenannt-1

Het freeriden kan in Engelberg naast en op de gletsjer. Maar op de gletsjer moet je ook hartje winter nog vet oppassen voor spleten. Dit seizoen skieden en vader en zoon over de gletsjer en viel de jongen in een spleet. Het duurde uren om hem er onbeschadigd uit te krijgen. En twee reddingswerkers raakten gewond door vallend ijs… een daarvan heeft nog steeds last van zijn schouder. Ga je over de gletsjer dan dus altijd met berggids. Maar de flank op de kaart hierboven die “Laub” heet is veilig en wordt nooit geprepareerd. 1000 hoogtemeters freeride dus om van te smullen. En als de sleepliften in het Gernschnialp familie- en langlaufgebied draaien weet je dat de helling erboven veilig is. Op dit moment is het natuurlijk groen en rotsig. Komende winter ga ik terug!

rotair2

De nieuwe Rotair gondel. Swiss Made!

oud-nieuw

Samen met de twee oude bakken. Nog steeds een unicum in de Alpen en misschien wel in de wereld een roterende gondel. De oude komen uit de tijd dat ik mijn carrière als wintersportjournalist startte: rond 1997. Weerman werd ik pas in 2006-2007 toen iemand me tipte om misschien toch eens iets met mijn netjes afgeronde studie milieu, meteorologie & klimaat te gaan doen.

rotair3

Het is geen Porsche. Daarvoor moet je in Zell am See zijn. Zie dit artikel over de Porsche gondel naar de Schmittenhöhe. Laten we de vlammend rode Rotair met zijn spiegelramen een Ferrari noemen. Op de heenweg naar Engelberg zag ik ook een Ferrari rijden. Zwitserland is toch een mooi land waar de mensen het goed voor elkaar hebben. En met de Franc komt het vast weer goed als de EU in beweging komt… kortom: gum dit land niet uit als ultieme wintersportbestemming!

ligstoel

Ik zal maar eerlijk bekennen dat ik een kleine reiskoffer ergens in de trein liet staan op de heenweg en dat zo mijn plan er een “short ski” van te maken in het honderd is gelopen. Ik heb een bij de Intersport gehuurd skipak aan. Maar heerlijk is het wel zo nog even lekker op de berg in de sneeuw voor de zomer begint.

tshirt

Mijn GoPro en mijn Canon camera zaten ook in die koffer. Vandaar dat ik me moest behelpen met mijn mobiel als camera voor dit verslag. Maar Zwitserland zou Zwitserland niet zijn als mijn bij sbb.ch opgegeven verloren koffer niet 24 uur later al als gevonden werd gemeld. Ik kan hem straks op het station van Engelberg ophalen. Het station hier wordt trouwens volledig vernieuwd momenteel waardoor ik het eerste stuk met de bus ga – allemaal binnen het als een uurwerk functionerende Swiss Travel System. Wat hier ook nieuw wordt gebouwd is een nieuwe verbinding van beneden naar Stand. Kun je straks dus met twee liften – die nieuwe en de Rotair – naar de top! 60 miljoen Franc kost het grapje met dito nieuwe kunstsneeuwcapaciteit erbij. Als het gebied sluit op 25 mei is dat maar voor een paar maandjes. In oktober gaat het skigebied weer open….

smeltnog

Dit gedeelte zat aan het einde van de kleine IJstijd natuurlijk nog onder een dik pak ijs. Tegenwoordig – we zitten aan het einde van de 20e eeuwse warmteperiode – eindigt de gletsjer een stuk hoger. Die anderhalve meter sneeuw die je daar beneden ziet smelten nog volledig weg.

palmboom

Beneden zit je dan op terras tussen de palmbomen. Het is nog net geen Lugano hier. Daar groeien de palmbomen in de grond. Hier is het nog in een pot die ’s winters binnen wordt geplaatst. Maar heerlijk is het. Meer mensen moeten in mei in dit soort oorden gaan skiën!

skilodge

Het zijn vooral de Britten en de Zweden en de Noren die de weg naar Engelberg weten te vinden. Skilodge Engelberg (punt com) is een Zweedse club. En de après-ski in bars als Yucatan schijnt hier ook echt prima te zijn.

janicke-svedberg

Mijn gastvrouw! Janicke Svedberg. Een in Noorwegen opgegroeide Zweedse. Studeerde finance in Zürich maar brak onlangs een financiële carrière af om in Engelberg de marketing te gaan doen. Was tot haar 16e wedstrijdlanglaufer. Daarna ontdekte ze het freeriden en deed ze een jaar of 7 als professional mee in het circuit. Ze heeft het nodige meegemaakt in de bergen. In Zermatt was ze met een fotograaf op pad die een helling waar zij de kriebels van kreeg in skiede en in een lawine kwam. Ze belde de bergredding en die verzekerden haar inderdaad dat het suïcidaal zou zijn de helling in te skiën om de man te gaan redden. Hulp kwam voor hem dan ook te laat…. nu ja… iedereen heeft wel iets. Hoort bij het leven… Lees dan ook nog even over de situatie in Nepal en overweeg te doneren…

titlisboeddha

Ik sluit af met een blik op de rotsformatie die Titlis Boeddha wordt genoemd. Normaal is die rond deze tijd al sneeuwvrij. Het is een goed sneeuwseizoen geweest aan de noordkant. Enne o ja: ENgelberg is echt vette noordkant! Het is het vanuit Nederland meest dichtbij gelegen skigebied. Nog geen 835km vanuit Utrecht! Wie gaat er nog even voor 25 mei? Vrijdag sneeuwt het weer lekker bij! En zondag de 17e wordt een schitterende dag hier!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.