Fideris-Heuberge, Engadin, 10 november

Sinds deze herfst ben ik en trouw volgen geworden van mijn grote vriend Stefano di Battista. Hij attendeerde me op de bizarre aanhoudende kou afgelopen winter op Antarctica. En nu kijk ik elke paar dagen wat hij weer heeft. En we hebben beet! Een hele grote vis!

Eerst nog even het bewijs dat Stefano gewoon een klimaatalarmist is. Bij een stuk over Glasgow en Greta T. schrijft hij “ineccepibile”. Dat is de huiskamervraag wat dat betekent. Maar als vriend Stefano dus kouderecords meldt, dan is het geen propaganda. En hij heeft er weer eentje hoor. Ongelofelijk!

De meeste sneeuw in het Engadin in de eerste helft van november sinds 1864? Zeg dat het niet waar is. Greta help! En nog een leuke …

We praten over een decaderecord voor Alpe Devero. Dat is ergens bij Oberwallis de Italiaanse grens over. In de eerste decade van november is het daar 4 keer onder de -10ºC geweest, maar 6 november jl. dook nog eens 1,2ºC onder het oude record van 2010. De tijdreeks doet vermoeden dat er nog niet zo lang gemeten wordt. Wie trekt dat ff na? Hij meldt ook nog dat het in oktober al drie keer onder de -10ºC is geweest. Met een maandrecord voor november van bijna -20ºC op 30 november 2010. Nogmaals: juist individuele stations geven altijd de meest boeiende eye-openers omdat je bij aggregaten van verschillende stations altijd statistisch gegoochel hebt.

Snoepig skigebiedje. Gewoon een keer doen! Wat zal die skipas kosten? En toerskiën dat je er kunt! Ohne Ende! Nou een toegift nog …

Fucking koud nog op Antarctica en zo grappig dat Stefano zegt: “De persoon op de foto herkent zichzelf wel” en dat degene die zich meldt dan een Nederlandse blijkt te zijn. Miranda Nieboer, zie hierrr haar bio. Impressive hoor. Ik staat dan toch een beetje in mijn eigen ziel want ik had kansen om me uit de klimaatpolitiek te redden naar mooi eerlijk praktijkonderzoek in de buitenlucht met oneindige financiering dankzij de mondiale fraude. U wilt weer een vliegtuig vol proviand, dure meetapparatuur en een blik studenten? Geen probleem!

https://twitter.com/dbirch214/status/1454762407008555010

En nog een toegift. Rond de noordpool groeit het zeeijs weer voorspoedig. Sneller dan in de afgelopen 6 jaar. En flink meer dan in 2020. Volg het ook op de interactieve grafiek in de weerkamer (zie menu) 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Tjeerd · 11 november 2021 op 18:30

Mooi bericht weer Hajo.
En laten we het maar helemaal niet hebben over Gretha Thunberg.
Ongelooflijk dat zij zo’n platform heeft gekregen en mensen in haar emoties trappen.
Het klimaat gaat z’n eigen weg/gang. Onderhevig aan wisselingen, al eeuwen lang. Heeft niets te maken met de zogenaamde klimaatopwarming.

Tjeerd · 11 november 2021 op 18:33

Verwacht je trouwens voldoende sneeuw met de kerst? Dan zitten wij in Mittersill.
Is nog ver weg, snap ik.

    Henk de V. · 11 november 2021 op 21:43

    Wat is genoeg Tjeerd? En het is wel heel erg vroeg voor zo’n uitspraak hoor.

Henk Veenema · 12 november 2021 op 08:19

Ik vind het altijd ongelofelijk dat de gevestigde media hier nooit iets over publiceert. Het bevestigd mijn onderbuik gevoel. Het klimaat is het nieuwe stokpaardje om zoveel mogelijk geld uit de gewone man zijn zak te kloppen. Ben blij dat er ook mensen zijn die de andere kant laten zien.

Gesloten voor reacties.