Fideris-Heuberge, Engadin, 10 november

Sinds deze herfst ben ik en trouw volgen geworden van mijn grote vriend Stefano di Battista. Hij attendeerde me op de bizarre aanhoudende kou afgelopen winter op Antarctica. En nu kijk ik elke paar dagen wat hij weer heeft. En we hebben beet! Een hele grote vis!

Eerst nog even het bewijs dat Stefano gewoon een klimaatalarmist is. Bij een stuk over Glasgow en Greta T. schrijft hij “ineccepibile”. Dat is de huiskamervraag wat dat betekent. Maar als vriend Stefano dus kouderecords meldt, dan is het geen propaganda. En hij heeft er weer eentje hoor. Ongelofelijk!

De meeste sneeuw in het Engadin in de eerste helft van november sinds 1864? Zeg dat het niet waar is. Greta help! En nog een leuke …

We praten over een decaderecord voor Alpe Devero. Dat is ergens bij Oberwallis de Italiaanse grens over. In de eerste decade van november is het daar 4 keer onder de -10ºC geweest, maar 6 november jl. dook nog eens 1,2ºC onder het oude record van 2010. De tijdreeks doet vermoeden dat er nog niet zo lang gemeten wordt. Wie trekt dat ff na? Hij meldt ook nog dat het in oktober al drie keer onder de -10ºC is geweest. Met een maandrecord voor november van bijna -20ºC op 30 november 2010. Nogmaals: juist individuele stations geven altijd de meest boeiende eye-openers omdat je bij aggregaten van verschillende stations altijd statistisch gegoochel hebt.

Snoepig skigebiedje. Gewoon een keer doen! Wat zal die skipas kosten? En toerskiën dat je er kunt! Ohne Ende! Nou een toegift nog …

Fucking koud nog op Antarctica en zo grappig dat Stefano zegt: “De persoon op de foto herkent zichzelf wel” en dat degene die zich meldt dan een Nederlandse blijkt te zijn. Miranda Nieboer, zie hierrr haar bio. Impressive hoor. Ik staat dan toch een beetje in mijn eigen ziel want ik had kansen om me uit de klimaatpolitiek te redden naar mooi eerlijk praktijkonderzoek in de buitenlucht met oneindige financiering dankzij de mondiale fraude. U wilt weer een vliegtuig vol proviand, dure meetapparatuur en een blik studenten? Geen probleem!

https://twitter.com/dbirch214/status/1454762407008555010

En nog een toegift. Rond de noordpool groeit het zeeijs weer voorspoedig. Sneller dan in de afgelopen 6 jaar. En flink meer dan in 2020. Volg het ook op de interactieve grafiek in de weerkamer (zie menu) 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Tjeerd · 11 november 2021 op 18:30

Mooi bericht weer Hajo.
En laten we het maar helemaal niet hebben over Gretha Thunberg.
Ongelooflijk dat zij zo’n platform heeft gekregen en mensen in haar emoties trappen.
Het klimaat gaat z’n eigen weg/gang. Onderhevig aan wisselingen, al eeuwen lang. Heeft niets te maken met de zogenaamde klimaatopwarming.

Tjeerd · 11 november 2021 op 18:33

Verwacht je trouwens voldoende sneeuw met de kerst? Dan zitten wij in Mittersill.
Is nog ver weg, snap ik.

    Henk de V. · 11 november 2021 op 21:43

    Wat is genoeg Tjeerd? En het is wel heel erg vroeg voor zo’n uitspraak hoor.

Henk Veenema · 12 november 2021 op 08:19

Ik vind het altijd ongelofelijk dat de gevestigde media hier nooit iets over publiceert. Het bevestigd mijn onderbuik gevoel. Het klimaat is het nieuwe stokpaardje om zoveel mogelijk geld uit de gewone man zijn zak te kloppen. Ben blij dat er ook mensen zijn die de andere kant laten zien.

Gesloten voor reacties.