stadskanaal2211

Oost West Thuis Best (en in de Alpen ook niet gek) en daarom als eerste foto na thuiskomst Hollandse sneeuw. Dat wil zeggen Groningse sneeuw uit Stadskanaal.

buienradar2211

Het moet op veel plekken hebben gesneeuwd vandaag. Verder nog niet veel foto’s gezien. Heb je wat?

Mooi!

Mooi!

neerslagaccu2211-12

Het goede nieuws is dat de Alpen tot en met aankomende zondag in elk geval koud blijven. In beide modellen. Het mindere nieuws is dat je hierboven de resterende sneeuwaccumulatie ziet. Dat is dan in de Alpen hooguit 25cm sneeuw erbij tot en met zondag. Heel lokaal misschien toch een half metertje nog. Maar wel een volle week kunstsneeuw erbij dus. In de Pyreneeën valt boven 2000m een halve meter sneeuw. Schotland en Noorwegen zijn ook goed bedeeld.

apenijnen2211

En kijk hier eens. Zie je dat paarse puntje bij Rome? Dat is dan zowat de plek waar vorige winter een beetje sneeuw viel… herinner je je het nog?

Dat was wat vorige winter zeg! Begin maart was het . Ook toen was vooraf nauwelijks te zeggen of de meeste sneeuw op de Balkan zou neerdalen of in Italië. Nee natuurlijk wordt het nog niet zo als toen. Maar het kan wel het nieuws halen donderdag.

3december

Vanavond gaat het Amerikaanse model inderdaad mee met het Europese model met begin volgende week (pas na zondag dus) een paar zachte dagen ook in de Alpen. Toch zien we dan weer herstel van “het patroon” en komt de volgende pluk kou met sneeuw weer tegen de Alpen aan. Robert Felix van iceagenow.info beweert dat zo de Mammoeten zijn uitgestorven: tijdens de ijstijd was het droog, koud en zonnig. Geen probleem voor de Mammoet. Maar na de IJstijd kwamen die afwisselende warmtefronten en koufronten. Mammoetje kletsnat en dan weer vriezend koud. Nu ja de mens heeft vast ook een handje geholpen. Voor nu ben ik nog niet overtuigd dat dit het ook is. Maar we moeten er intussen rekening mee houden. Ik acht het zeker mogelijk dat we donderdag weer hele andere (oude bekende) scenario’s zien.

Groeten uit Châtel in de Portes du Soleil. Wie herkent de vlag van Savoie Mont Blanc? Ben intussen weer thuis. Snel aan de slag met weerbericht! Groet Wintersportweerman Hajo

Posted by Wintersportweer on zondag 22 november 2015

Ik sluit af met nog wat plaatjes van vandaag. Voor ik naar het vliegveld jakkerde was ik in Châtel. Echt een van mijn favoriete Alpendorpen.

Groeten uit Morzine Avoriaz Page Officielle. Leuke “positivo” video opgenomen. Nu naar Châtel. Vanavond weer thuis. Hoe is het met de natte sneeuw daar? 😉

Posted by Wintersportweer on zondag 22 november 2015

En in Avoriaz kiekte ik deze plaatjes vanochtend vroeg. De video die ik er opnam ga ik nu nog editen. Nee deze weerman gaat nog niet naar bed!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.