DSCN8408

Veel positieve geluiden had ik al gehoord -ook in de reacties- over Wintersport Arena Sauerland. Veel geïnvesteerd in liften en besneeuwing, en actueel topcondities. Zelf nog nooit geweest, alleen maar in grotere en natuurlijke hogere gebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Moest het allemaal nog maar eens zien dus. Nu, geen woord gelogen door alle enthousiastelingen en uitbaters!

DSCN8374

Dat begon gisteren al op de heenreis. Inclusief een sanitaire- en tankstop exact 4 uur tot voor het hotel in Züschen. Kort voor aankomst werd duidelijk dat we inderdaad op weg naar de sneeuw waren. Deze foto is genomen vanaf 380 meter hoogte. Sneeuwgrens dus tussen de 400 en 450 meter. In de nacht naar dinsdag had het boven die hoogte weer aardig gesneeuwd. Winterberg waar we door heen reden (op ruim 700 meter) was zelfs nog prachtig wit. Züschen ligt wat lager en  daardoor was er in het dorp al aardig wat gesmolten. Vooral de sneeuwhopen langs de huizen en de weg herinneren aan een flink pak.

DSCN8415

Maar éénmaal op de pistes (630 – 816 meter) ziet het er zo uit. Niets mis mee dus, doet niet onder voor menig Alpen-gebied toch? Natuurlijk, we hebben wat geluk met de condities. Vorige winter was tamelijk dramatisch en deze piste hierboven zal waarschijnlijk niet geopend geweest zijn. Maar ook weer niet helemaal; de kunstneeuwprodructie is hier van Europees en eigenlijk wereld-top niveau. Hier kom ik later nog op terug! Daarnaast is de geografische ligging wat gunstiger: wat verder van zee dan de lage landen en wat noordelijker dan de Alpen! Dus het kan zo maar. Het grootste verschil met de Alpen is wel dat de pistes veel korter zijn. Op de foto het begin van de Ziegenhelle; met zijn 1450 één van de langste pistes van het Sauerland. In het bovenste gedeelte niet besneeuwd dus volledig van de natuur afhankelijk. Soms wel, soms niet open. Nu vanaf afgelopen dinsdag weer!

DSCN8411

Daar, bovenaan de Ziegenhelle: het uitzicht gistermiddag.  Veel te zien waaronder Winterberg op afstand en -als je goed kijkt of inzoomt–  de top van het gebied: de Kahler Asten. Inmiddels trouwens allemaal wat groener dan toen we aankwamen; gisteren en vandaag is er wel wat gesmolten.

DSCN8432

Omdat deze trip slechts drie dagen omvat die we ten volle met de familie willen benutten besloten we geen lessen te nemen voor de kinderen. Ik moet eerlijk zeggen dat het er even naar uitzag of ze alles wat ze vorig jaar in Livigno geleerd hadden kwijt leken. Van diverse keren uit de liftjes knallen tot extreem mislukkende flugs: alles ging mis. Maar na een half dagje werd het zoals dat meestal wel zal gaan erg goed opgepakt en kwamen ze lekker op gang. Het lessen had overigens wel gekund: ook in Züschen. En zo’n (sleep)liftje went ook of wordt alternatief opgelost: in plaats van onder je bips kun je er ook prima aan hangen.

DSCN8394

Op de pistes gisteren ideale omstandigheden. Heerlijk rustig en echt zeer goede sneeuw: zie het poeder-spoortje. Slechts in de onderste 50 meter werd het in de middag wat papperig.

DSCN8404

Ook bij de liften een enorme rust: meestal was het direct passeren, soms 2 tot 3 minuten wachten. Deze trouwens 3 punten? Er kunnen in plaats van dagkaarten ook puntenkaarten aangeschaft worden voor als je van tevoren weet maar enkele liften te zullen pakken. Hier de prijzen van het Snow World Züschen gebied. Ook in dorp trouwens schappelijke prijzen en rustig gezellig.

DSCN8417

En zoals gezegd: (goede!) sneeuw volop. ook hier in de onderste gedeelte van de Ziegenhelle-afdaling.

DSCN8384

Wat een heerlijke dag trouwens. Behalve die fijne sneeuwomstandigheden ook volop zon en weinig wind.

ec2985f93b

In de middag had ik nog schitterende actie-foto’s kunnen maken van de Snowtubing. De één na de ander knalde namelijk uit de banden, maar niet in de sneeuw: op het ijs. We waren echter te druk met beoordelen van en even later het overtuigen aan de kinderen van het gevaar om die reden. Eerder deze week was de baan gesloten vanwege die verijzing maar na de sneeuw van maandag op dinsdag weer open. Woensdagmiddag leek het ons echter al weer te onverantwoord.

DSCN8434

Dan toch nog maar één de Ziegenhelle via de Homberg2 lift genomen!

 

Skigebied Zuschen

Ok, het is geen groot gebied. Voor de beginnende skiër een absolute aanrader en ook voor een eerste dag(en) prima te doen, maar de pistekaart laat zien dat het aan te bevelen valt ook andere gebieden te bezoeken. Dat is ook een groot voordeel van het Sauerland: dichtbij allemaal. Voor ons vanuit het hotel diverse gebieden binnen tien tot vijftien minuten rijden dus geen enkel probleem.

DSCN8390

Zelf doen we dat ook: donderdag Winterberg (veel groter en gewoon een volwaardig skigebied), vrijdag de Postwiesen-Neuastenberg. Voor nu de groeten van Wouter (die de schrammetjes niet tijdens het skiën maar daags daarvoor met een val van de fiets opliep), Anouk, Sylvia en Leo  vanuit Züschen!

rart_15030106_15022612

NB Donderdag waren de omstandigheden in Winterberg wat minder, waarover morgen meer. Verse sneeuw is gewenst. die kwam vanmorgen en komt waarschijnlijk zondag! Sneeuwgrens is dan opnieuw wel een beetje kritisch


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.