Maart roert zijn staart en wel op de allerlaatste dag van de maand als iedereen al bezig is met zijn kwartaalaangifte omdat je als ondernemer verder toch niets te doen hebt (ik weet het nog genoeg mensen zijn gewoon druk aan het werk). Maar de weergoden zijn ons goed gezind. Heel snel al komen we op aangenaam terrasjesweer. Exact over een week wordt +20ºC berekend.

Maar nu dus eerst ff dit! Zoals in Zell am See Kaprun.

En zeker is dit niet handig voor de land- en tuinbouw.

OK dit is waar we nu staan. De kaart hierboven laat zien hoe de kou door drukt naar de Balkan.

En de tweede push komt er meteen achteraan als geleidelijk de depressie over Scandinavië opzwelt en de boel op het continent overneemt. Kans op lichte sneeuw daarbij… maar… het lijkt geen volledige Arctische uitbraak te gaan worden want…

…. het hoog neemt de boel weer over met de kern over Berlijn en het lijkt dan dat aan de westflank warmte gaan opstromen.

Met als hoogtepunt exact over een week een maandag met een zeer zachte zuidwestelijke stroming.

Het Amerikaanse model berekent twintig graden in Brabant en Vlaanderen.

het Europese model is nog warmer met twintig graden langs de hele oostgrens.

En dan hebben we nog de cliffhangers…. het Amerikaanse model in een twijfelgeval tussen westcirculatie en toch een krachtig Russisch hoog…

En het Europese model eindigend met een hele pittige frontpassage in Nederland. Dus toch maar weer lekker op de kortere termijn kijken en de voorpret op volgende week maandag nemen! Die 20 graden…. die komen er wel.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.