Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiën

In De Bilt warmste 24 januari sinds begin metingen op Föhndag Alpen

check ook eens

76 Reacties

 1. Marcel schreef:

  3 jaar geleden lag er in de ochtend sneeuw in het midden van het land op 24 januari.

 2. Karin schreef:

  Nu te warm, voorjaar en zomer uiteraard weer te koud. En Val di Sole gelukkig wel in de prijzen. Interessant en prachtig gebied, rond Madonna di Campiglio, iets voor een partnergebied? Zeer betaalbaar en de Sneeuwberg rijdt je er voor ongeveer 150 euro retour heen.

 3. maarten schreef:

  Volgens het KNMI is het voor ons gedaan met de komende winters het gaat kort weg steeds te warm worden.
  JAMMER.
  Zelf ben ik geen skier of schaatser ben dus blij voor de gene dat zo als hajo dat zegt de Alpen liggen om de hoek.
  Dus voor ieder die daar heen gaat gooi ook eens een sneeuwbal voor mij en geniet er maar van.
  Snik,Snik.

 4. Joke, Riederalp schreef:

  https://www.alpenweerman.nl/alpen-zeer-zacht-toenemend-fohnig-vrijdag-koufront-sneeuw/ Als je het filmpje van Zermatt aanklikt dan zie je dat de NS niet alleen met problemen kampt!

 5. De Vrient Jan schreef:

  Draai en keer het zoals je wil, de winters zijn niet meer wat ze geweest zijn. Ik was ooit sceptisch over klimaatverandering maar ben overstag gegaan. We zien het in de cijfers en mijn geheugen laat mij (nog) niet in de steek. Veertig jaar geleden hadden we hier ijsbrekers nodig om het kanaal vrij te houden. Die mogen naar de schroothoop!

 6. Roy schreef:

  Inmiddels loopt de GFS06h en wellicht komt er wat meer duidelijkheid over vrijdag en over komende week want ik vond het vanmorgen nogal uiteenlopend.

  • Roy schreef:

   EC00h was vrij karig in de neerslag en GFS06h lijkt EC nu daarin toch te volgen. Vrijdag komen de modellen nu aardig overeen met de accumulaties. De sneeuwvalgrens ligt aan Franse zijde tot in de dalen en aan de Zuidwestkant (Livigno oa) op max 1400 meter.

   • Roy schreef:

    Kortom, vrijdag jammer genoeg niets voor Oostenrijk en een kansje op een klein beetje sneeuw voor de Dolomieten. Rond 15-20 cm voor de Westelijke Alpen en 30-70 voor de Zuid Westelijke binnenboog.

    • Jorne schreef:

     Als je iets inzoomt in het gfs zie je toch nog een keer 100+ cm staan maar inderdaad de hoeveelheden lijken wat af te nemen

     • Roy schreef:

      Joke heeft al spierpijn van het scheppen en in Zermatt zitten ze er ook niet op te wachten denk ik! 😉

    • Roy schreef:

     Zaterdag dan rap toenemende druk en zal het in de loop van de middag gaan opklaren in de Alpen waarna zoals ook al eerder op de kaarten stond 3 top skidagen met veel zon. Maar dan..

     • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

      Volgens mijn komt er sneeuw voor de noordalpen en ll @Roy? 🙂

     • Jorne schreef:

      Daar gaan we! Hoopvol deze, liefst nog wat noordelijker maar het kan nog!

     • Roy schreef:

      Mooie setting ontstaat door een venijnige lagedrukkern die ten noorden van ons trekt met vooralsnog voornamelijk regen voor de LL op woensdag. Wel voor de gehele Alpen dan sneeuw..

     • Roy schreef:

      ai ai ai hij kantelt en daar gaan de schaatskansen denk ik.. Lijkt de opmaat voor nieuwe sneeuw voor de Alpen.. (wordt vervolgd)

     • Roy schreef:

      Nee toch geen grote hoeveelheden sneeuw voor de Alpen die 4e en 5e feb in de lopende run. Het verpietert zowat voor het de Alpen bereikt want het hoog is krachtig en vecht terug. Duwt de depressie die graag door wilde stomen naar de Alpen naar het oosten weg en daardoor ontstaat een relatief rustig winterweertje voor de LL door de hogedrukkern ten westen en later zelfs boven de LL met overdag temperaturen enkele graden in de plus en s’nachts lichte nachtvorst. Tot zover de laatste run van het GFS(06) Tot en met de drie mooie skidagen (zondag, maandag en dinsdag) enigszins zeker, daarna neemt de betrouwbaarheid snel af.

    • Ja, Oostenrijk pist dit jaar wel weer naast de pot natuurlijk @roy.
     Waar elders meters sneeuw liggen moeten zij het weer stellen met enkele droevige centimeters. 😆 😆
     Regio Arlberg heeft, denk ik, de voorbije 20 jaar nooit zoveel sneeuw gehad.

     • Roy schreef:

      Inderdaad een beetje rust nu om alle pistes goed gemarkeerd te krijgen en het lawinegevaar wat kan zakken kan geen kwaad 🙂

 7. De natuur weet het altijd, de massale sneeuwval was blijkbaar ruim op voorhand aangekondigd.
  Bizar dit filmpje maar zeker het bekijken waard:

  https://www.wintersporters.be/weblog/bericht/359246/komende-winter-veel-sneeuw-de-natuur-weet-het-zeker

 8. Jorne schreef:

  Dorpen raakten ingesneeuwd maar misschien nog wel gekker: Een halfpipe die insneeuwt? 10 dagen geleden werd hier nog vrolijk de LaaxOpen georganiseerd maar nu doen ze het met 1 ipv 2 halfpipes.

  • Frederic schreef:

   Ik zou niet weten waarom dat dronkemanspraat is Kirsten. Het is gewoon zo. Oostelijke winden staat niet meer meteen garant voor vriestemperaturen. Jammer, maar helaas.

   • Frederic schreef:

    Als het in brongebieden minder koud is (en dat is ook zo) kan het bij ons minder snel koud worden

   • Asten (Harmelen) schreef:

    En dat hebben ze ook nooit gestaan Frederic..
    De echte vrieskou komt hier nu eenmaal alleen als er meerdere puzzelstukjes op hun juiste plek vallen. Dus afgezien van langgerekte hogedruk ten noorden van ons waarmee rechtstreeks transportkoude van achter de Oeral onze kant op stroomt moet de luchtdrukverdeling precies zo zijn dat die koude eerst richting Oost Europa uitstroomt en daarna met de juiste ligging van hoge-en lagedruk bij ons terecht gaat komen.
    Ik ben er van overtuigd dat dit ook hier weer staat te gebeuren. De luchtdrukverdeling is gewoon niet ideaal. Geduld is dan ook een schone zaak.

    • Frederic schreef:

     Klopt. En idd, ooit valt alles nog eens goed. Alleen had je vroeger niet noodzakelijk transportkou vanaf de oeral nodig om het tot ijsdagen te laten komen. Een ZO-wind of gewoon een hoog boven ons hoofd kon ook al dienen. Nu blijkbaar niet meer.

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Dan lag er mogelijk al wel sneeuw in Polen/Oostblok en dan knallen de temperaturen naar beneden. In de tijd van Nikita (voor de wat ouderen onder ons; wat was ze mooi) in ieder geval wel..

     • Hans schreef:

      Ken maar 1 Nikita, die van EJ ?? Zo ja, dan klopt jouw verhaal @Asten 🙂

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Yep Hans.. die van EJ

      Hahaha.. mooi man !

     • Martijn sonnenberg schreef:

      Hangt ook van de kaarten af. Als er sneeuw ligt in nl/ ten oosten van ons denk ik dat hoge druk alleen al voldoende is voor dikke vorst

   • Ik volg @hajo (en uiteraard ook enkele andere verstotelingen) met hun theorieën over klimaatopwarming.
    Vroeger volgde ik het andere verhaal, dat er wel degelijk opwarming kwam/was door toedoen v/d mensheid maar van dat sprookjesverhaal ben ik allang afgestapt.
    En wat ik jammer genoeg wel vaststel de laatste jaren, en zeker hoe langer hoe meer, is dat bijna in elk artikel dat over het weer wordt geschreven het allemaal te wijten valt aan de versnelde klimaatverandering mede door de mens tot stand gebracht.
    En dat vind ik bijzonder jammer, omdat men er ons mee om de oren slaat en omdat wij west Europeanen onszelf blauw betalen aan allerhande milieunormen, wetgevingen en taksen @frederic.

    • Henry schreef:

     Das idd zeer naief, zonder west europa, laat staan de lage landen blijft de co2 uitstoot ook gewoon toenemen.
     Ellende is ook dat politiek gezien geen alternatief voorhanden is. De linker en rechter randen zijn op geen enkele wijze serieus te nemen.

 9. Frederic schreef:

  Hier nog het windensemble van GFS06 voor de LL. Vooral de windrichting (blauwe roosjes) is interessant. Vanaf februari en noordelijke richtingen opzoeken. Daarna grote onzekerheid:

 10. Hans schreef:

  Over 1 jaar is het misschien -13,4 gr……..yingyang…..
  Net even dak open gedaan tijdens rijden, “rook” de lente al maar dan zonder zon. Nee, zet die lente maar in de ijskast want het is nog veel te vroeg daar voor 🙂

 11. Getjo schreef:

  Mijn vriend gaat met zijn vrouw 4 februari naar breuill cervinia kan wel eens erg koud worden daar

 12. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ook de gfs12 van nu valt net niet goed wat betrefd winterweer voor de ll !! het hoog wil niet genoeg noordwaarts opschuiven om de koude echt te laten instromen.Zo blijft het voorlopig de winter van net niet voor de ll

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ben wel blij met deze run. Veel sneeuwkansen voor de Alpen en ook wel voor de LL.
   Voor de wintersporters fantastisch want er zouden nog bakken met sneeuw bij kunnen komen voordat de vakantieperiode aanbreekt..

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Vervolgens ver in de meteofictie krijgen we toch weer koudere temp voor de ll met sneeuwkansen .Voor de Alpen sowieso weer een sneeuw run begin februari

  • Henrik schreef:

   Niet een winter van net niet, echt een winter van helemaal niet zou ik zeggen.

 13. Poederbeuker schreef:

  Vandaag een super dag gehad in het Brandnerthal. Wat een lekker zonnetje hadden we vandaag. Voor de pistes kan het echt geen kwaad, voor de mens wel heerlijk. Niks beters dan met een zonnetje in de rug strak geprepareerde pistes afknallen. En dan om 10:30 een lekker pilsje i.p.v. van hete choco omdat je het te koud hebt. Nee mij hoor je niet klagen op zo’n dag als vandaag!

 14. Mark (breda) schreef:

  Wat zijn de voorspellingen voor Val Gardena? Er was een flinke dump voorspelt maar uit het weerbericht lijkt dit flink teruggeschroefd te zijn. Wij gaan er over 1.5 week heen.

  • Hans schreef:

   Wordt tijd voor een echt flink Genualaag @Mark . Al is het maar voor de plaatjes 😉 Eerder geweest daar?

  • nils schreef:

   @mark
   Ik ben 5 keer in de Sella Ronda regio geweest rond kerst.
   Sneeuw of geen sneeuw, de pistes zijn gewoon altijd goed. Lucht is droger dus minder plaksneeuw. De Italianen daar zeggen dat de pistes met hun sneeuw het beste zijn, niet teveel natuursneeuw!!

   • nils schreef:

    @mark
    Wij hebben wel een keer 5 dagen sudstau/ genuadepressie daar gehad wat echt geen pleziertje is. sneeuwvalgrens op 1500/1800 meter en veel wind. Er viel zeker meer dan een meter in colfosco 1700meter waar we toen logeerden. De Italianen werden er echt niet goed van!! Wij hebben die week zoveel lege pistes gezien! maar de dag zon als afsluiter was toch het mooiste.
    Als je nog wat wilt weten lekkere pistes, routes e.d. dan roep je maar. 1 tip, doe de ronda allebei de kanten op maar ga de andere dagen de uithoeken van het gebied opzoeken. Marmolada van de top is een must!

    • Roy schreef:

     @Nils Wij hebben de knoop doorgehakt. Vorig jaar al eens naar gekeken maar nu gaan we echt!! Yes yes yes We wilden eigenlijk naar Selva in partnergebied Val Gardena maar wat een prijzen voor wat er daar nog vrij was zeg! Na lang zoeken hebben we een simpel appartement aan de piste en randje centrum in Colfosco gereserveerd. Het plaatsje zei me niet meteen wat maar volgens de skimap is het gunstig en relatief hoog gelegen om de beroemde Sella Ronda een x te mogen skiën! Jij weet er vast meer van.. Pizza en Moretti prego!!! 🙂

     • Hans schreef:

      Zo @Roy, van jouw (Frankrijk)geloof afgeskied? 😉
      Zeg ‘s, werk jij nog wel eens tussen de vakanties door? ;P

     • nils schreef:

      Wanneer ga je @roy?
      Ja, de koffie en het eten…
      Voordeel van Colfosco is dat je ook makkelijk een dagje naar piculein kan rijden om daarvandaan naar kronplatz te skien.
      En zoals gezegd, de marmolada! is makkelijk te bereiken. Arabba, lange pistes. maar ook in colfosco ligt een leuk hoekje. teveel om op te noemen!!!

     • Roy schreef:

      Zekersss gewoon fulltime NS Machinist @Hans! Ik koop wel extra vrije dagen in zodat ik meer uit het leven kan halen. Rijk zal ik zo nooit worden maar dat boeit me niet. Ik wil genieten en ben wel rijk aan mooie ervaringen in het te korte leven. Elke keer aankomen in die witte wereld is als steeds weer een droom binnenstappen. En Frankrijk is niet heilig hoor haha ben ook in diverse gebieden in Oostenrijk geweest ook mooi. Tja Italie.. eenmaal naar La Thuile geskied vanuit La Rosiere en je hebt het even gevoeld.. Mooie egale pistes aan de Aosta zijde en de zon, het eten en de cappuccino aan dat tentje onderaan de piste in La Thuile die @nils me heeft getipt vorig jaar was van hoog niveau!! Dus dat smaakt gewoon naar meer.. 😉 Zaterdag naar Avoriaz en dan 10 maart voor het eerst Dolomitiski! Heeeeel benieuwd!!

     • nils schreef:

      Jouw verhaal komt mij bekend voor @roy!
      Ik denk er net zo over! life’s too short!! Wij als leerkrachtenstel maken met plezier ons loon op aan fantastische ervaringen 🙂
      Onze 6 jarige zoon is al totaal verwend en verslaafd aan dit soort luxe!

     • Hans schreef:

      Hahaha @Roy, ik maar denken dat jij Avoriaz had gewisseld voor ergens in Italië …… trouwens, met de Pasen is het in de Alpen ook mooi hoor 😉

  • Robbie schreef:

   Ik kom er denk ik al zo’n twintig jaar en heb in al die jaren geloof ik 1 keertje niet kunnen skien en dat was door teveel sneeuw. Ben er dit jaar met kerst geweest en alles lag er toen al bij als een plaatje. Een van de fabrikanten van sneeuw machines is gevestigd in Selva en als het nodig is, dan hebben ze zo pistes bijgewerkt als het weer het toelaat. Je kunt er niet vaak poederen, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door blauwe luchten en een fijn zonnetje.

 15. Jeroen schreef:

  Word een snowmagedon winter dit jaar.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.