tegernsee2806

Op bovenstaande foto van de Tegernsee zie je hoe de wolken aan de bovenkant afplatten. Dat is een goed teken voor wandelaars en mountainbikers. De luchtdruk is aan het stijgen en de dalende luchtbeweging werkt de thermiek tegen. Als je over twee uur weer kijkt op deze webcam zie je waarschijnlijk helemaal geen wolken meer.

europahap

Hierboven zie je waar wij in Europa mee van doen hebben. Het is gewoon overal mooi ’s zomers behalve op de plekken van de ontbrekende taartpunt (groen). Overal in dat gebied noordwestelijk van de lijn van Moskou via de Alpen naar de Pyreneeën is het koeltjes. De nu voor 5 juli berekende scherpe overgang in Rusland is opvallend.

heet-oeral

Je ziet die overgang hierboven ook op de kaart van heel Azië. We zien in feite in van Saoedi-Arabiue naar Pakistan een brongebied van super hete lucht. Dat botst weer met de van de Indische oceaan aangevoerde tropische zeer vochtige lucht. En dan gaat het regenen!

moesson

Tsjakka. Oftwewel het begin van de moesson. Je ziet dat het net als bij een zuidkantdump in de Alpen leeg regent tegen de Himalaya en als je op de kaart eentje hoger kijkt zie je ook hoe heet het dan weer aan de droge kant van het gebergte is. De kranten en websites in Pakistan en India staan vol berichten over het opkomende regenseizoen. Het is toeval dat ik vandaag keek en dat ik die berichten net op tijd opvis.

heethimalaya

Hierboven zie je mooi dat op het 500hPa vlak (+/- 5km hoogte) de heetste lucht in de Himalaya zelf zit. Op 1500m hoogte is het er al naast. Zo snap je hoe het gebergte als een warmtepomp kan functioneren: er is boven de bergen minder lucht te verwarmen en evenveel energie van de zon -> de luchtkolom warmt sneller op en zet uit waardoor juist op hoogte het boven de bergen warmer is dan ernaast. De van onderen aangezogen lucht koelt de bergen weer aan het oppervlakte.

Schermafdruk 2016-06-28 14.59.11

In de Lage Landen is er echt niets nieuws te melden. We houden de noordwestelijke invloed. Gematigde temperaturen en bijna dagelijks regen. Vandaag en morgen hebben we waarschijnlijk geluk dat de regen in de nacht passeert. Geen hittegolf in zicht. verre van dat. Maar wel normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat is niet zo in ….

…. Brazilië. Bibber even mee….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.