tegernsee2806

Op bovenstaande foto van de Tegernsee zie je hoe de wolken aan de bovenkant afplatten. Dat is een goed teken voor wandelaars en mountainbikers. De luchtdruk is aan het stijgen en de dalende luchtbeweging werkt de thermiek tegen. Als je over twee uur weer kijkt op deze webcam zie je waarschijnlijk helemaal geen wolken meer.

europahap

Hierboven zie je waar wij in Europa mee van doen hebben. Het is gewoon overal mooi ’s zomers behalve op de plekken van de ontbrekende taartpunt (groen). Overal in dat gebied noordwestelijk van de lijn van Moskou via de Alpen naar de Pyreneeën is het koeltjes. De nu voor 5 juli berekende scherpe overgang in Rusland is opvallend.

heet-oeral

Je ziet die overgang hierboven ook op de kaart van heel Azië. We zien in feite in van Saoedi-Arabiue naar Pakistan een brongebied van super hete lucht. Dat botst weer met de van de Indische oceaan aangevoerde tropische zeer vochtige lucht. En dan gaat het regenen!

moesson

Tsjakka. Oftwewel het begin van de moesson. Je ziet dat het net als bij een zuidkantdump in de Alpen leeg regent tegen de Himalaya en als je op de kaart eentje hoger kijkt zie je ook hoe heet het dan weer aan de droge kant van het gebergte is. De kranten en websites in Pakistan en India staan vol berichten over het opkomende regenseizoen. Het is toeval dat ik vandaag keek en dat ik die berichten net op tijd opvis.

heethimalaya

Hierboven zie je mooi dat op het 500hPa vlak (+/- 5km hoogte) de heetste lucht in de Himalaya zelf zit. Op 1500m hoogte is het er al naast. Zo snap je hoe het gebergte als een warmtepomp kan functioneren: er is boven de bergen minder lucht te verwarmen en evenveel energie van de zon -> de luchtkolom warmt sneller op en zet uit waardoor juist op hoogte het boven de bergen warmer is dan ernaast. De van onderen aangezogen lucht koelt de bergen weer aan het oppervlakte.

Schermafdruk 2016-06-28 14.59.11

In de Lage Landen is er echt niets nieuws te melden. We houden de noordwestelijke invloed. Gematigde temperaturen en bijna dagelijks regen. Vandaag en morgen hebben we waarschijnlijk geluk dat de regen in de nacht passeert. Geen hittegolf in zicht. verre van dat. Maar wel normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat is niet zo in ….

…. Brazilië. Bibber even mee….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.