kleinfleiskees

Als je ooit dacht dat gletsjers in de Alpen volledig zouden wegsmelten – wat een feest zou zijn voor archeologen die dan vele Ötzi’s zouden kunnen vinden – dan in zomer 2015! Wat een wekenlange hitte zeg! Af en toe stevig onweer – ook komend weekeinde weer – maar dan weer snel herstel. In Oostenrijk gaat het kwik weer vrolijk over de 35ºC heen de komende vijf dagen alleen op zaterdag met echt wat lagere waarden door hevig onweer.

europe_now_0608

Het is vanochtend al puffend heet en de Lage Landen doen op gepaste afstand van zee ook heel mooi mee. Onweer blijft vandaag beperkt tot de mediterrane regio.

zondagregen

In de nacht op vrijdag krijgen we in de Lage Landen weer wat gerommel en wat millimeters neerslag. Vrijdag overdag is dat nog niet voorbij en spookt het vooral ook in heel Duitsland. Het Europese model berekent ook voor komende zondag een regenachtige dag met de heftigste regio over het westelijk Alpengebied. In Oostenrijk-Hongarije zit de zomer wat dat betreft steviger in het zadel.

afvoerputje1

In het Amerikaanse model blijft het westelijk Alpengebied met nu ook Vorarlberg al ingelijfd, hert afvoerputje van Europa zoals eerder voor Limburg was berekend.

ecalpen

Het Europese model is gematigder en verspreidt de neerslag over een ruimer gebied.

ecduitsland

In vergelijking met Duitsland hebben wij minder hitte maar daardoor ook minder onweer. De aanval op ons hitterecord uit 1944 is namelijk voorlopig afgeblazen. Morgen weer kijken. Het zijn turbulente tijden en het kan morgen zo maar weer op de kaart staan.

eceuropa

In het Europese model zien we mogelijke noodweertoestanden in Zuid-Italië. 20mm in de Hoge Atlas in Marokko is ook niet niets! In Noorwegen en Groot-Brittannië gaat de koele natte zomer gewoon door. Maar daar is men wel wat gewend.

meteofiction2008

Diep in de meteofiction eindigt het Amerikaanse model met een volgende hittegolf rond 20 augustus. Het Europese model is gematigder maar zit tegen die tijd ook in een voorzichtige opwaartse golf. Nee, we zijn nog niet klaar met zomer 2015 en na de schitterende sneeuwval op 21 juni (met dodelijk gevolg) is het nog steeds wachten op de volgende zomersneeuwval in de Alpen.

augustus2014b

Precies een jaar geleden in wat men toen noemde een “arctische zomer 2014” kon het wel. De Bilt noteerde op 19 augustus de koudste dag sinds 1924. Hoe anders dit jaar! Maar die koude augustus 2014 heeft ons qua winter niet geholpen… dus zou ik zeggen: omarm de warmte!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.