Innsbruck stad, met een heerlijk beeld de avond en dit avondbericht in. Als zelfs de stad nog wit is weet je dat de sneeuwgrens lekker laag lag en het nog steeds goed koud is. Als je de Brenner naar het zuiden volgt knal je tegen een wolkennmuur op, die zullen we straks nog eens zien.

Eerst naar de zonsondergang in Zell am See, het was een lastige keuze vanavond welke foto bovenaan kwam. Hier knallen ze nu met de kunstsneeuw bovenop de laag natuursneeuw van begin deze week. We zitten nu toch wel gebakken voor kerst toch!

In het superpopulaire Zillertal hetzelfde beeld, rechtsonder een eenzame genieter. Naja Zillertal, eigenlijk een uitstulping want we kijken hier door het Tuxertal. Hier viel vandaag een lawinedode te betreuren… R.I.P.

Terug naar die wolkenmuur uit het zuiden. Vandaag wat depressie-activiteit boven de Middellandse Zee met lokaal wat vlokjes. Het levert in ieder geval een bijzonder mysterieus beeld op van de Rudolfshütte waar Hajo met kerst met meer WSWM volgers zit! Ik reis na nieuwjaar richting Hajo voor nog meer WSWM-content.

Dit dus het beeld in het zuiden bij Val Gardena, wat gevlok met een groepje wintersporters die gaan genieten van hun laatste afdaling, jaloers…

In Zwitserland vanmorgen een strakblauw maar ijskoud beeld vanaf de gletsjer van Saas-Fee.

En klik voor de vergrote versie, in Frankrijk kwam er later vandaag wat bewolking binnen drijven. Hajo die daar nog ergens rond pendelt zal het kunnen beamen.

Tenslotte de blik even naar onze oosterburen, in het Sauerland ook een mooi winters aanblik, sneeuwkanonnen vol aan. Zaterdag hopen ze daar enkele liften te openen meldde T.D. ons. Zondag misschien wat sneeuw dan daar, samenhangend met de mogelijke LL sneeuw, zie het weercafe-bericht van Hajo!

Als bonuswebcam deze vanaf de Hochkönig met de vraag aan jullie, benoem alle skigebieden die hun sneeuwkanonnen aan hebben staan. Klik voor de vergrote versie.

Goed, genoeg weg gedroomd, op naar het echte werk. De siuatie actueel. De koning van Europa op dit moment het Scandihoog. Wat schildknapen aan depressies die op de Middellandse Zee de oostelijke stroming nog wat aanjagen en op de Balkan bizarre sneeuw gaan brengen, daar gaan we plaatjes van zien! Maar Koning Scandihoog is niet veilig, genoeg struikrovers op de Atlantische Oceaan die de aanval gaan openen.

Maar eerst genieten van deze winterprik met waarschijnlijk de eerste Hellmannetjes. Zaterdagochtend mogelijk matige vorst gevolgd door een ijskoude dag. IJsdag? Wellicht, want 2 bedreigingen, overdags de opwarming door de zon en ’s avonds de nadering van het warmtefront, zal spannend worden.

Vanavond weer prima kaarten! Al lijkt deze eerste niet echt top van het Europese model. Zuidelijke stroming over de Alpen en regen in de LL. Schijn bedriegt echter, juist hier ligt het kantelpunt. De regenfronten uit het westen komen niet meer verder dan Duitsland want het inmiddels Russische hoog vecht zich terug tegen de struikrovers. Een bekend verhaal in de geschiedenis geloof ik? Russen die zich even terug trekken en dan vanuit de winterkou toeslaan, iemand?

Dit is het scenario, het hoog trekt zich terug en de warmte even over Europa maar dat is niet eens slecht nieuws, want die warme bobbel…

Gaat meedraaien in het hoog waardoor deze weer wat kracht krijgt, opnieuw oostelijke stroming voor West-Europa. Duidelijk is wel dat de aanvoer niet Siberisch koud is, dus het blijft dan bij kwakkelwinterweer voor Nederland. Ach alles beter dan zuidwester en wellicht basis voor Hajo z’n, ik moet toegeven, erg gedurfde Boude Voorspelling.

In het ensemble te zien, de controle run gaat nog eerder voor de terugkerende oostenwind, de 19e het kantelpunt. Genoeg onzekerheid!

Bij zo’n sterk aanwezig hoog natuurlijk geen dumps voor de Alpen. De 16e zit er nog wat leuks in voor de Franse Alpen, de 21e dan kansen voor de zuidkant als het hoog terugkeert.

Het GFS doet iets anders maar soortgelijks. Die rechter rode pijl is vrijwel dezelfde rode pijl als in de kaarten van het EC hiervoor. Alleen dit keer de warmte pomp op een standje lager dus ook minder kracht voor het hoog. Het Russische hoog houdt zich vooralsnog koest maar de meanders van de rode pijlen zorgen wel voor flauwe hoge druk invloeden boven het hoge noorden waardoor de depressie naar beneden wordt gedwongen.

Dat zou dagenlang regelmatig sneeuwval ergens in de Alpen betekenen met een dalende sneeuwgrens.

Het ensemble voor de noordwestkant bevestigt, hoe het precies gaat uitwerken wordt komende dagen duidelijk. Eigenlijk zijn alle scenario’s prima voor de Alpen, ik durf wel te zeggen dat de pistes gewoon dikke zekerheid zijn voor de kerstvakantie 🙂

Vlug nog even een blik op de voorspellingen voor de stratosfeer, er gaat wat gebeuren! Hoe en wat de gevolgen zijn is nog alles behalve zeker, binnekort meer daarover.

Afsluitend een schitterende plaat van Jan Huibers vanaf de … Gletscher, ik mag niks verklappen voor de Quiz 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

51 reacties

Gesloten voor reacties.