Het is al weer een bijna een maand geleden maar deze stuifsneeuwlawine in Nepal is nog praktisch niet in ht nieuws geweest. Daarom nu hier. Je hebt een groepje kajakkers die kamperen op de oever van Kampuche Lake. Aan ht einde van het liedje stuiven hun tenten alle kanten op.

Stuifsneeuwlawines gaan spontaan los en accelereren supersnel in een mengsel van sneeuw en lucht dat met 300km/u omlaag dendert voorafgegaan door een drukgolf. De meeste skiër-lawines zijn de zogenaamde Schneebrett-lawines die een typische snelheid van 80km/u hebben.

Dit is de locatie van het meer. Deze lawine is niet te verwarren met de breuk van een gletsjerdam in India die onlangs overal het nieuws haalde.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Ivo ten Broek · 16 februari 2021 op 09:36

Wow wow wow…. Wat indrukwekkend, bizar als je daar was. Wow

Gesloten voor reacties.