10302098_690242457749643_3332555037228385618_n

Het is herfst. En wie kan dat beter vastleggen dan onze zeer gewaardeerde “huisfotograaf” Ab. Niet alleen z’n reacties zijn vaak raak, maar met zijn foto’s overtreft hij werkelijk alle verwachtingen. Zijn jullie al vriend met hem op Facebook? Ik wel. Zoek hem eens op en stuur hem een vriendschapverzoek. Altijd mooie foto’s en niet alleen van het weer. De herfst wordt hier visueel gemaakt door middel van een Judasoor aan een boom ergens in het Westland. Prachtig. Maar het is natuurlijk een gematigd begin van een weerbericht. Tja, het is enorme komkommertijd in Europees meteoland.

Recm1201

De weersystemen zitten enorm vastgeroest. Een hogedrukgebied ligt nu al weken quasi stationair boven oost Europa en is voorlopig niet van plan om om z’n biezen te pakken. De kaarten van vanmiddag met een mooie glijbaan richting de Alpen zijn weer terug bij af. Jammer. Soms is het niet fijn om weerman te zijn. Flauwekul natuurlijk, maar er blijft gewoon een zuidelijk stromingspatroon in stand.

straalstroom

 

En dit is de straalstroom. Recht op Spanje af en vlak daarvoor een fikse split. En juist West Europa zit in de zuidelijke aanvoer. Alles beter dat een west circulatie met de ene storm na de andere die als een strakke pijl op het Europese continent wordt afgevuurd. Nee, de straalstroom is nog steeds meanderend. En dat is gunstig. Maar dan moet wel een keer dat vervelende hoog zich een keer verplaatsen. Zoals gezegd, een lastig verhaal.

ao21112014

De AO is ook niet echt overtuigend…..

nao 21112014

….en de NAO is naar het einde van de maand wel positiever. Dan is de kou ook uit de lucht in de VS waarschijnlijk, waar ik zojuist nog over schreef. Lichtpuntje?

eps_pluim_tt_06260

Niet als ik naar de pluim voor Nederland kijk. Kansloos. Maar ja het is “pas” november. Voor een Laagland winter is het nog vroeg. We willen ons kruid natuurlijk niet gelijk laten verschieten. Er komen nog mogelijkheden genoeg deze winter.

poolwervelll

En de poolwervel? Nog niet echt goed ontwikkeld. En een split is mogelijk. Dan praten we weer verder. Oh ja, de titel: Als het om de winter gaat….dan zie ik hem ook niet hoor. Ik zie een voortgang van de herfst.

Helaas even geen beter bericht vanavond wat betreft wintermogelijkheden voor Europa. Nou ja: opnieuw een zuiddump rond het einde van de maand wellicht met een hoge sneeuwgrens. We houden het in de gaten.

Fijn weekend!

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

24 reacties

Gesloten voor reacties.