La-Nina-2017-18

La Nina op de Grote Oceaan

Het is vaker benoemd en zeker bij ons. De thermostaat gaat omlaag en we gaan weer richting of zelfs onder de normale waarden op globaal niveau. Grootspraak? Wellicht en de toekomst zal het uitwijzen. Liegebeesten? Zeker niet, want er staat een klimatologisch fenomeen voor de deur die de temperatuur op aarde kan doen dalen. Geleuter over klimaatopwarming en de sterkte of kwantiteit van diverse weergerelateerde fenomenen worden ook als zoete koek geslikt. Maar dit zijn harde feiten

 

Laten we eerst eens naar een vooraanstaand klimatoloog en meteoroloog kijken en luisteren die nu eens niet de kant van de “opwarmers” heeft gekozen. Juist! ~”Een La Nina betekent extremer winter weer, globale afkoeling, en al dat soort interessante dingen. Ben jij voorbereid? ~  Wij wel.

 

Nina_winterandsummer_620

Weerkundige impact van een La Nina

Dit zijn over het algemeen de weerspatronen die een La Nina met zich meebrengt. Met name in Azië en de America’s (Zuid en Noord) heeft het grote invloed. Op Europa iets minder maar ook daar kan het kouder worden. Alles heeft, zoals altijd, te maken met de drukverdeling en diverse straalstromen. Gaat het bij ons dan een strenge winter worden? Daar is echt niets over te zeggen. Maar de patronen veranderen wel.

LaNina-Jet-Wintertime-Pattern

Stomingspatronen bij een La Nina

Met name boven de de Grote Oceaan gaat de polaire straalstroom erg zwabberen. Doordat het water op de evenaar koeler dan normaal wordt, wordt de subtropische straalstroom naar het noorden gedrukt. Tevens worden de temperatuursverschillen tussen het noorden van de Grote Oceaan en de subtropen kleiner. De polaire straalstroom wordt dan minder gevoed en gaat daardoor zwabberen. Denk maar aan onze herfst, wanneer de Noordpool sterk afkoeld en er grotere temperatuursverschillen komen boven de Atlantische Oceaan. Dan hakt de straalstroom, en de bijbehorende stormdepressies er vaak hard in. Als die grote temperatuursverschillen verdwijnen of uitblijven doordat het een tikkie kouder wordt dan gaat de straalstroom zwabberen. Wellicht ook op onze breedten.

2017-09-15_2112

De El Nino / La Nina regios

Wat is La Nina of El Nino? Ze zijn onderdelen van de ONI (Oceanic Nino Index) en dat bestaat uit 4 regio’s. Regio 1+2 nabij zuid Amerika en regio 4 nabij Irian Jaya. Een La Nina of El Nino is het zodra alle regio’s kouder of warmer zijn dan normaal. Nu is het neutraal, het was warm (El Nino) en het wordt kouder (La Nina)

2017-09-15_2114

De huidige afwijking in SST (Sea surface Temps)

Dit is de afwijking. Koeler water rond de evenaar op de Grote Oceaan en warmer water in het noorden. De Atlantische Oceaan iets te warm. Fijn voor stevige orkanen dus. Was het water daar koeler geweest dan had Irma wellicht niet zo huisgehouden. Zo zie je maar, in een “warmer wordend klimaat” is er dus ook water dat afkoelt en dat heeft dus niets met klimaatverandering te maken.

2017-09-15_2114_001

Afwijking met vorige maand

Want bij klimaatopwarming (natuurlijk door de mens veroorzaakt) zou water toch niet kunnen afkoelen lijkt mij. De afkoeling is reeds begonnen en zal de komende maanden doorzetten. Het wordt veroorzaakt door opwellende waterstromen en zogenaamde Rossby golven. Op het plaatje hierboven zie je het verschil  tussen vorige maand minus deze maand. Ook nabij Australie is het water kouder geworden en de noord Pacific koelt ook snel af. Alleen de Atlantische Oceaan is iets aan het opwarmen. Jazeker, er komen wellicht nog wat stormpjes aan aldaar.

2017-09-15_2115

Afwijking in de ENSO regios afgelopen jaar

De afgelopen maanden is het een beetje gezwabber geweest in de SST. Beetje te warm en nu weer te koel. Vorig jaar oktober zelfs een korte La Nina. Zodra de gemiddelde afwijking boven of onder 0.5°C ligt spreekt men van een LA Nina /El Nino

2017-09-15_2115_001

El Nino en La Nina door de jaren heen

Dat kun je mooi zien als je al die jaren in een grafiek bekijkt. Een stevige El Nino met veel warm water (+ temperaturen atmosfeer die dan oplopen) wordt over het algemeen gevolgd door een mooie La Nina (die de atmosfeer dan weer doet afkoelen)

2017-09-15_2116

El Nino en La Nina mogelijkheden in %

Kijken we in de toekomst dan zien we dat een neutrale ENSO (ONI) gewaardborgd wordt. Maar deze cijfers zijn niet heel accuraat. Ze worden samengesteld van diverse atmosfeer- en oceaanmodellen. Voor jullie info: op de x-as zie je onder andere ” OND ” staan. Dat betekent de maanden Oktober November December. De ONI wordt dus over drie maanden gemeten.

2017-09-15_2118

Ensemble van de diverse modellen

En dan is dit het gemiddelde van de diverse pluimen van de diverse modellen. De meetdatum is echter 18 augustus en dat is dus een maand geleden. De nieuwe cijfers van alle modellen zijn nog niet uit. Wel die van de NCEP CFS (het model van de NOAA)

2017-09-15_2117

Ensemble van het NOAA model

En die leidt naar een mooie La Nina. Kijk ook maar eens op de kaartjes ernaast. Die spreken boekdelen.

Samengevat: Een La Nina zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur op aarde daalt. Dit kan leiden tot meer extremen naar de koude kant. Zeker volgend voorjaar zal de temperatuur op aarde lager liggen dan het huidige niveau. Dit kan dus ook leiden naar een strenge winter op het noordelijk halfrond. De tijd zal het leren of dat in onze omgeving gaat plaatsvinden. Met een meanderende straalstroom op het noordelijk halfrond is die kans wel toegenomen. Als je alles van tevoren weet dan ga je met een kwartje de wereld rond natuurlijk. De aanwijzingen zijn er, nu moet moeder Aarde een en ander nog in praktijk brengen en Koning Thialf op West Europa afsturen. Ook dit blijven we volgen.

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

15 reacties

Gesloten voor reacties.