Op de Glattalp in Zwitserland is vanochtend -30,9°C aangetikt. Op het 2x zo hoge Jungfraujoch (3454m) met schitterende Alpenglühen vanochtend (zie hierboven) was het vanochtend maar -24°C. De Franse Alpen zijn ook blue bird vanochtend. Oostenrijk en ook de oostelijke zuidkant heeft nog wat wolkenflarden en ook zeldzame ochtend cumulussen die duiden op een combinatie van aanwezig vocht en een zeer koude bovenlucht. 

[fbphotos id=514431101924433]

Mooie plaatjes weer! In de Franse Alpen was het nog net te vroeg en te donker voor mooie plaatjes. Straks voeg ik er nog wat toe. De cam van gistermiddag uit Ortisei in het Val Gardena toont dat het aan de zuidkant nu toch een stuk kariger is met de sneeuw dan aan de noordkant. Maar gelukkig is men in die contreien meesterlijk met kunstsneeuw. De Schneewächte van Meiringen-Hasliberg is ongelofelijk dik! Het goede nieuws is dat dergelijke immens dikke sneeuwpakketten stabiliserend werken op het sneeuwdek.

Dat de zuidkant minder bedeeld is zie je ook hier. Het zijn weer echt de noordelijke stuwingszones in Berner Oberland en Oost-Zwitserland en doorlopend naar de Arlberg en de stuwingszones van Tirol en Salzburgerland die het best bedeeld zijn. Zie ook mijn artikel over de Alpenhoofdkam

Ook de kaarten die voor Zwitserland het sneeuwdek in verhouding tot het 10-jarig gemiddelde tonen zijn weer uit. In bijna heel Zwitserland behalve dus die zuidkant zitten we op 170% en dat is fenomenaal zo vroeg in het seizoen. 

We weten dat er in het weekeinde zachte temperaturen aankomen en regen tot op minimaal 1200m in de Franse Alpen. Het kan daar ook 1500m worden. Laag genoeg voor Les Menuires waar het bovenstaande ensemble bij hoort. Het Oostenrijks weerbericht geeft nu voorzichtig aan 1000 tot 1800m. Een veilige marge lijkt me. In de Oostelijke Alpen trouwens veel minder neerslag in het weekeinde dan in de Franse. Het tweede goede nieuws is dat men ook al uitgaat van een flinke daling van de sneeuwgrens maandag. 

Als je bovenstaande grafiek volgt dan zet die afkoeling door tot 19 december. Daarna zo goed als zeker in elk geval weer een korte verzachting. Dat die zo heftig wordt als de groene lijn van de hoofdrun vanochtend aangeeft is zo goed als uitgesloten. Het lijkt tamelijk veilig om uit te gaan van de grijze lijn van het ensemblegemiddelde en dan zit je hartje winter zeer prima. Golven van neerslag die uiteindelijk boven de 1000m geen regen meer brengen. De dreiging is een echte WC oftewel westcirculatie. Die dreiging mogen we op dit moment niet wegdenken. Kansjes voor een mooi herstel van echt winterweer tot in de LL zijn er ook.

Vandaag en morgen voorlopig de laatste winterse neerslag in Nederland? Ik denk dat we daar serieus rekening mee moeten houden. Kans op witte kerst zet ik momenteel tamelijk laag. Waar tegenover staat dat het er voor de skigebieden inclusief Sauerland allemaal prima uitziet.

En nu hop naar de bruiloft


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

74 reacties

Gesloten voor reacties.