Op de Glattalp in Zwitserland is vanochtend -30,9°C aangetikt. Op het 2x zo hoge Jungfraujoch (3454m) met schitterende Alpenglühen vanochtend (zie hierboven) was het vanochtend maar -24°C. De Franse Alpen zijn ook blue bird vanochtend. Oostenrijk en ook de oostelijke zuidkant heeft nog wat wolkenflarden en ook zeldzame ochtend cumulussen die duiden op een combinatie van aanwezig vocht en een zeer koude bovenlucht. 

[fbphotos id=514431101924433]

Mooie plaatjes weer! In de Franse Alpen was het nog net te vroeg en te donker voor mooie plaatjes. Straks voeg ik er nog wat toe. De cam van gistermiddag uit Ortisei in het Val Gardena toont dat het aan de zuidkant nu toch een stuk kariger is met de sneeuw dan aan de noordkant. Maar gelukkig is men in die contreien meesterlijk met kunstsneeuw. De Schneewächte van Meiringen-Hasliberg is ongelofelijk dik! Het goede nieuws is dat dergelijke immens dikke sneeuwpakketten stabiliserend werken op het sneeuwdek.

Dat de zuidkant minder bedeeld is zie je ook hier. Het zijn weer echt de noordelijke stuwingszones in Berner Oberland en Oost-Zwitserland en doorlopend naar de Arlberg en de stuwingszones van Tirol en Salzburgerland die het best bedeeld zijn. Zie ook mijn artikel over de Alpenhoofdkam

Ook de kaarten die voor Zwitserland het sneeuwdek in verhouding tot het 10-jarig gemiddelde tonen zijn weer uit. In bijna heel Zwitserland behalve dus die zuidkant zitten we op 170% en dat is fenomenaal zo vroeg in het seizoen. 

We weten dat er in het weekeinde zachte temperaturen aankomen en regen tot op minimaal 1200m in de Franse Alpen. Het kan daar ook 1500m worden. Laag genoeg voor Les Menuires waar het bovenstaande ensemble bij hoort. Het Oostenrijks weerbericht geeft nu voorzichtig aan 1000 tot 1800m. Een veilige marge lijkt me. In de Oostelijke Alpen trouwens veel minder neerslag in het weekeinde dan in de Franse. Het tweede goede nieuws is dat men ook al uitgaat van een flinke daling van de sneeuwgrens maandag. 

Als je bovenstaande grafiek volgt dan zet die afkoeling door tot 19 december. Daarna zo goed als zeker in elk geval weer een korte verzachting. Dat die zo heftig wordt als de groene lijn van de hoofdrun vanochtend aangeeft is zo goed als uitgesloten. Het lijkt tamelijk veilig om uit te gaan van de grijze lijn van het ensemblegemiddelde en dan zit je hartje winter zeer prima. Golven van neerslag die uiteindelijk boven de 1000m geen regen meer brengen. De dreiging is een echte WC oftewel westcirculatie. Die dreiging mogen we op dit moment niet wegdenken. Kansjes voor een mooi herstel van echt winterweer tot in de LL zijn er ook.

Vandaag en morgen voorlopig de laatste winterse neerslag in Nederland? Ik denk dat we daar serieus rekening mee moeten houden. Kans op witte kerst zet ik momenteel tamelijk laag. Waar tegenover staat dat het er voor de skigebieden inclusief Sauerland allemaal prima uitziet.

En nu hop naar de bruiloft


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

74 reacties

Gesloten voor reacties.