Monte Rosa 30 januari 2012

Klik voor grote plaat

Hierboven de zonsopgang in de Italiaanse Alpen vanaf een flank van de Monte Rosa kijkend naar de wolkenzee (tijdens de echte ijstijden was dat ijs!) in het zuidoosten. Daar in die richting hebben we de komende periode de belangrijkste depressieactiviteit met allerlei leuke ijstijdverrassingen op andere plaatsen. Vanochtend is Oostenrijk strak blauw. Zie deze plaat van de Dachstein. De Franse Alpen daarentegen zijn in nevelen gehuld. Kijk maar rond op de nieuwe fraaie webcampagina powered by Sionvalais.com.

Het toch weer tamelijk ongelofelijk nieuws is dat de drie modellen die ik op de voet volg allemaal voor aanhoudend winterweer kiezen vanochtend, natuurlijk met de nodige variaties en wisselende sneeuwkansen. De GFS18u kwam gisterennacht met het door mij eerder al gefantaseerde krachtige Groenlandhoog. Dat is weer van de kaarten, maar ik vermoed dat heet weer terug gaat komen.

Hieronder een analyse die de draad oppikt waar ik gisteren gebleven ben. We kijken dus naar sneeuwkansen voor de LL, voor de Alpen en voor Noorwegen die allemaal voortkomen uit  “minder-vriezen-aanvallen”. In een ijstijd is een “dooiaanval” natuurlijk meer iets voor het vroege voorjaar 😉

[fbphotos id=340383669329178]

Om te beginnen even een blik op de sneeuw voor de Franse Alpen morgen die er eerst was, toen verdween en nu weer terug is in het GFS model. GEM en ECMWF doen mooi mee dus het gaat sneeuwen morgenmiddag! Ik schat van de Portes du Soleil 10cm en naar Corsica en midden-Italië wegtrekkend in de Alpes Maritimes mogelijk ook weer 25cm. Het is niet ondenkbaar dat de stranden van de Côte d’Azur woensdagochtend even wit zullen zijn.

[fbphotos id=340383222662556]

Gisteravond berekende het GEM model een full fledged polar low dat de LL komende zondag op 15cm sneeuw zou trakteren. Vandaag zien we in het GFS model een mini polar low vrijdagochtend van de Noorse kust naar de LL vertrekken wat goed zou kunnen zijn voor 12cm sneeuw. Jammer voor de schaatsfans! Gaan we weer langlaufskaten op het ijs (groot voordeel is dat je van sloot naar sloot de latten gewoon aan kunt houden). Maar de berekening toont ook dat de noordelijke provincies relatief gespaard worden. Dus een miraculeuze redding van de #11stedentocht is denkbaar terwijl de rest van het land gaat sleeën en aan de schisport gaat doen (video nog niet gezien?)

Hebben en houden
Of er nu wel of niet een polar low of polar lowtje komt, de depressieactiviteit gaat vanaf de Middellandse Zee toenemen. Als je weermannen in kranten en op TV hoort zeggen dat de huidige winterinval wordt veroorzaakt door het Scandihoog of de Russische beer dan jokken ze een klein beetje. Een Scandihoog hebben we al vaak gezien deze winter. De Russische beer is er gewoon altijd of ie z’n snuit nu uitsteekt of niet. Dé reden voor de winterinval is natuurlijk dat we voor het eerst serieuze depressieactiviteit boven de Middellandse Zee hebben en houden.

[fbphotos id=340384002662478]

Op de eerste kaart (GFS) zie je zondag een minder-vriezen-aanval gestuit worden boven Wales. De Adriatische Zee is dan een bron van hevige sneeuwval op de Balkan (lake effect snow in ons nieuwe Europese ijstijdklimaat) en die sneeuw waaiert uit naar het noosten om ook met een retour de l’est zoals we vannacht in Noord-Nederland hadden heel Duitsland wit te maken. De nieuwe GFS hoofdrun berekent hieruit ook een mooie laag poeder voor de Dolomieten! Eindelijk!

Gaat luchtdrukrecord sneuvelen?
De twee GEM-kaarten ernaast tonen een geometrische driehoek van depressies: L1008, L1007 en L1026. Tja dat is me wat in ons nieuwe Europese ijstijdklimaat: een depressie met een kerndruk van 1026hPa! Dat kan natuurlijk alleen omdat Scandinavië op dat moment naar 1060hPa gaat. De hoogste luchtdruk ooit gemeten is 1083,8 hPa in Agata in Siberië. Het Nederlands record is 1050,0 hPa gemeten in De Bilt op 26 januari 1932. Hierrr het ensemble voor de luchtdruk in De Bilt en je ziet dat 3 lijntjes een verbetering van dit record berekenen en 1 een evenaring.

Geen ontsnappen aan
Waar het natuurlijk om gaat is te laten zien dat in het nieuwe ijstijdklimaat allerlei depressies en depressietjes op verrassende plaatsen als sneeuwhazen uit de hoge hoed worden getoverd. De L1026 (ik wrijf me nog steeds de ogen uit als meteoroloog) zou in Nederland voor 5 cm sneeuw kunnen zorgen en in dat scenario is er voor de noordelijke provincies geen ontsnappen aan. Ik vrees dat het ijs nog niet dik genoeg is dan voor sneeuwveegmachines.

Suggestie
Uitvinders van Nederland aan het werk: in het tijdperk van de onbemande dodelijke drones en de zelfsturende grasmaaiers moeten we toch een legertje lichtgewicht sneeuwvegers kunnen bouwen die geheel autonoom 200km ijs schoon kunnen houden? Als alle ingenieurs die nu met zonne-energie en windmolens bezig zijn ook een klein stukje van hun tijd zouden wijden aan het feit dat we zeer waarschijnlijk al een nieuwe kleine ijstijd zijn binnengegaan en dat we er nog een paar decennia aan vast zitten. Dat zou helpen! T’is maar een suggestie.

Snijdende oostenwind in de Alpen

Klik voor grotere weergave

Afsluitend wil ik nog even wijzen op de nauwkeurige temperatuur- en windberekeningen die Bizztravel betrekt van Meteoexploration.com. Op www.bizztravel.nl kun je voor alle bestemmingen een gedetailleerde 6-daagse prognose vinden (vier tijdvakken per etmaal!). Let de komende dagen sterk op de windberekeningen. Bij -27°C zoals nu voor vrijdagochtend in Ischgl berekend maakt het een gigantisch verschil of je windkracht 1 of windkracht 2 of zelfs 3 hebt staan!

Omslag
Sowieso snerpend koud is het de komende dagen in Noorwegen. Zie het ensemble. Je ziet dat de GFS hoofdrun in de tweede week erg hoog zit en dat daarmee weer flinke sneeuw naar de Noorse kust gejaagd zou worden. Er komt een soort omslag weer komend weekeinde maar welke?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

86 reacties

Gesloten voor reacties.