De depressie die het weer in West-Europa gaat bepalen heeft nog steeds geen officiële naam en dus houd ik het maak op “het spook” zoals ik het in mijn eerdere weerbericht noemde. Op Groenland in in IJsland brengt die depressie nu al uitsluitend sneeuw. En met het nog flink actieve vulkanisme op IJsland levert dat natuurlijk schitterende plaatjes op.

stormuk1

Vannacht gaat het al even flink spoken over Ierland en Schotland met windstoten aan de kust tot windkracht 9.

stormuk

En zondagavond is het weer raak aan de Britse oostkust. Je ziet tevens dat de Lage Landen “worden gered” door het Russische hoog. Zondagochtend komt er wel een zwak neerslagbandje door maar verder duurt het tot dinsdag tot we stevig in de zuidwestelijke aanvoer komen. Met dito neerslag maar vooralsnog geen storm in onze contreien! Is de battle tussen Fréderic en Hajo toch ergens laf in het midden geëindigd? 

sneeuw-noorwegen

Hier zie je dan de situatie voor dinsdag en zoals het gaat met yin en yang raken de Middellandse Zeelanden eindelijk van het slechte weer af in de dagen die volgen. Interessant is dat het maar een haar scheelt of Oslo zou al flinke sneeuw krijgen. De skigebieden rond Oslo en Lillehammer gaan zeker een voorsprong nemen op de normale sneeuwbedekking voor de tijd van het jaar. In de Lage Landen wordt het gewoon guur en nat maar niet koud en niet warm.  

hoog1710

Hoe gaat het dan verder? Het Europese model kijkt niet zo ver dat we al uit de nattigheid komen. En ook het Amerikaanse model heeft de natte fase verlengd tot  16 oktober aan toe. Maar dan zien we deze kaart en worden we toch wel blij van dit soort kansen die over twee maanden al tot serieus koud winterweer zouden kunnen leiden.

httpv://www.youtube.com/watch?v=UMtF9-sv0ag

 Nu de Middellandse Zee afscheid lijkt te nemen van het slechte weer is het leuk nog even te kijken naar dit noodweer gisteren op Kreta! Wat een geweld. Dat wil zeggen heftig maar nu ook weer niet dodelijk. Dat is natuurlijk het mooiste extreme weer zoals we dat in de Lage Landen ook wel eens meemaken. De tornado’s mogen ze in de Verenigde Staten houden! Oklahoma stevent trouwens af op een laagterecord qua aantal tornado’s dit jaar. Zie hierrr.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8cICS9MtRRw

En we sluiten af met waar we mee begonnen: IJsland. Nog voor de sneeuwval gefilmd met een drone. De spuiters zijn wel 130m hoog. Er komen gigantische hoeveelheden zwaveldioxide vrij: 60.000 ton per dag. Vergelijk dat met de 14.000 ton in heel Europa door transport en industrie. In Noorwegen en ook in Frankrijk zijn verhoogde concentraties van het zonlicht weerkaatsende gas gemeten. Momenteel wordt het niet hoog de stratosfeer in geschoten en dus kan een flinke plensbui zoals we nu krijgen het uitwassen. Blijft de vulkaan echter actief in een drogere situatie zoals op de kaart hierboven dan zou het de komende winter wel net dat extra zetje kunnen geven. Duim alleen niet te hard want een herhaling van Laki 1783-1784 is te veel van het goede.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.