De depressie die het weer in West-Europa gaat bepalen heeft nog steeds geen officiële naam en dus houd ik het maak op “het spook” zoals ik het in mijn eerdere weerbericht noemde. Op Groenland in in IJsland brengt die depressie nu al uitsluitend sneeuw. En met het nog flink actieve vulkanisme op IJsland levert dat natuurlijk schitterende plaatjes op.

stormuk1

Vannacht gaat het al even flink spoken over Ierland en Schotland met windstoten aan de kust tot windkracht 9.

stormuk

En zondagavond is het weer raak aan de Britse oostkust. Je ziet tevens dat de Lage Landen “worden gered” door het Russische hoog. Zondagochtend komt er wel een zwak neerslagbandje door maar verder duurt het tot dinsdag tot we stevig in de zuidwestelijke aanvoer komen. Met dito neerslag maar vooralsnog geen storm in onze contreien! Is de battle tussen Fréderic en Hajo toch ergens laf in het midden geëindigd? 

sneeuw-noorwegen

Hier zie je dan de situatie voor dinsdag en zoals het gaat met yin en yang raken de Middellandse Zeelanden eindelijk van het slechte weer af in de dagen die volgen. Interessant is dat het maar een haar scheelt of Oslo zou al flinke sneeuw krijgen. De skigebieden rond Oslo en Lillehammer gaan zeker een voorsprong nemen op de normale sneeuwbedekking voor de tijd van het jaar. In de Lage Landen wordt het gewoon guur en nat maar niet koud en niet warm.  

hoog1710

Hoe gaat het dan verder? Het Europese model kijkt niet zo ver dat we al uit de nattigheid komen. En ook het Amerikaanse model heeft de natte fase verlengd tot  16 oktober aan toe. Maar dan zien we deze kaart en worden we toch wel blij van dit soort kansen die over twee maanden al tot serieus koud winterweer zouden kunnen leiden.

httpv://www.youtube.com/watch?v=UMtF9-sv0ag

 Nu de Middellandse Zee afscheid lijkt te nemen van het slechte weer is het leuk nog even te kijken naar dit noodweer gisteren op Kreta! Wat een geweld. Dat wil zeggen heftig maar nu ook weer niet dodelijk. Dat is natuurlijk het mooiste extreme weer zoals we dat in de Lage Landen ook wel eens meemaken. De tornado’s mogen ze in de Verenigde Staten houden! Oklahoma stevent trouwens af op een laagterecord qua aantal tornado’s dit jaar. Zie hierrr.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8cICS9MtRRw

En we sluiten af met waar we mee begonnen: IJsland. Nog voor de sneeuwval gefilmd met een drone. De spuiters zijn wel 130m hoog. Er komen gigantische hoeveelheden zwaveldioxide vrij: 60.000 ton per dag. Vergelijk dat met de 14.000 ton in heel Europa door transport en industrie. In Noorwegen en ook in Frankrijk zijn verhoogde concentraties van het zonlicht weerkaatsende gas gemeten. Momenteel wordt het niet hoog de stratosfeer in geschoten en dus kan een flinke plensbui zoals we nu krijgen het uitwassen. Blijft de vulkaan echter actief in een drogere situatie zoals op de kaart hierboven dan zou het de komende winter wel net dat extra zetje kunnen geven. Duim alleen niet te hard want een herhaling van Laki 1783-1784 is te veel van het goede.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.