De depressie die het weer in West-Europa gaat bepalen heeft nog steeds geen officiële naam en dus houd ik het maak op “het spook” zoals ik het in mijn eerdere weerbericht noemde. Op Groenland in in IJsland brengt die depressie nu al uitsluitend sneeuw. En met het nog flink actieve vulkanisme op IJsland levert dat natuurlijk schitterende plaatjes op.

stormuk1

Vannacht gaat het al even flink spoken over Ierland en Schotland met windstoten aan de kust tot windkracht 9.

stormuk

En zondagavond is het weer raak aan de Britse oostkust. Je ziet tevens dat de Lage Landen “worden gered” door het Russische hoog. Zondagochtend komt er wel een zwak neerslagbandje door maar verder duurt het tot dinsdag tot we stevig in de zuidwestelijke aanvoer komen. Met dito neerslag maar vooralsnog geen storm in onze contreien! Is de battle tussen Fréderic en Hajo toch ergens laf in het midden geëindigd? 

sneeuw-noorwegen

Hier zie je dan de situatie voor dinsdag en zoals het gaat met yin en yang raken de Middellandse Zeelanden eindelijk van het slechte weer af in de dagen die volgen. Interessant is dat het maar een haar scheelt of Oslo zou al flinke sneeuw krijgen. De skigebieden rond Oslo en Lillehammer gaan zeker een voorsprong nemen op de normale sneeuwbedekking voor de tijd van het jaar. In de Lage Landen wordt het gewoon guur en nat maar niet koud en niet warm.  

hoog1710

Hoe gaat het dan verder? Het Europese model kijkt niet zo ver dat we al uit de nattigheid komen. En ook het Amerikaanse model heeft de natte fase verlengd tot  16 oktober aan toe. Maar dan zien we deze kaart en worden we toch wel blij van dit soort kansen die over twee maanden al tot serieus koud winterweer zouden kunnen leiden.

httpv://www.youtube.com/watch?v=UMtF9-sv0ag

 Nu de Middellandse Zee afscheid lijkt te nemen van het slechte weer is het leuk nog even te kijken naar dit noodweer gisteren op Kreta! Wat een geweld. Dat wil zeggen heftig maar nu ook weer niet dodelijk. Dat is natuurlijk het mooiste extreme weer zoals we dat in de Lage Landen ook wel eens meemaken. De tornado’s mogen ze in de Verenigde Staten houden! Oklahoma stevent trouwens af op een laagterecord qua aantal tornado’s dit jaar. Zie hierrr.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8cICS9MtRRw

En we sluiten af met waar we mee begonnen: IJsland. Nog voor de sneeuwval gefilmd met een drone. De spuiters zijn wel 130m hoog. Er komen gigantische hoeveelheden zwaveldioxide vrij: 60.000 ton per dag. Vergelijk dat met de 14.000 ton in heel Europa door transport en industrie. In Noorwegen en ook in Frankrijk zijn verhoogde concentraties van het zonlicht weerkaatsende gas gemeten. Momenteel wordt het niet hoog de stratosfeer in geschoten en dus kan een flinke plensbui zoals we nu krijgen het uitwassen. Blijft de vulkaan echter actief in een drogere situatie zoals op de kaart hierboven dan zou het de komende winter wel net dat extra zetje kunnen geven. Duim alleen niet te hard want een herhaling van Laki 1783-1784 is te veel van het goede.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

10 reacties

Spyfromthesky · 2 oktober 2014 op 14:11

Mooi bericht. Het Russische hoog dat zich telkens lijkt te herpakken. Oeps die te verre termijn van 17 oktober. Wat een winterkaart over 2 maanden verder.

Ik kan er weinig anders aan toevoegen. Toch lijken de depressies van noord naar zuid te scheren. Het lijkt op een herhaling van zetten. En ja, het kleine landje Nederland. Als de computers er maar 200 km er naast zouden zitten, dan is het bij ons al dag en nacht verschil.

Ok, ik ga voor een frisse nacht rond 6 oktober voor Limburg.

Spyfromthesky

Roy · 2 oktober 2014 op 18:01

Het grote woord is eruit! Vanaf half december operatief: De IDE Snowmaker uit Israël in Winterberg. Lees dit interessante artikel voor alle info: http://www.newsroom-wintersportarena.de/2014/09/29/mehr-schneesicherheit-durch-neue-technologie-einsatz-auch-bei-plusgraden/ 🙂

  Jannes · 2 oktober 2014 op 19:33

  En dat ding werkt bij alle temperaturen? Wat een technologie en wat een centjes voor een m3 sneeuw…

Leo · 2 oktober 2014 op 20:34

Twee imposante video’s Hajo!

Deze van gisteren kwam ik (ja, op wetteronline 😉 ) nog tegen; Montpellier:

Roland Bodegraven (voorheen Zwammerdam) · 2 oktober 2014 op 20:41

Benoit. 1.22 is idd met chestmount. Zorg voor veel verschillende manieren van monteren van je camera. Anders is het filmpje al snel saai. Die Sonys zijn goed, maar zijn ze ook tot een meter of 60 waterdicht?

Leo · 2 oktober 2014 op 21:07

Gaat lekker in IJsland inderdaad. Afhankelijk van het aanhouden of intensiveren van de eruptie (niemand die het weet) en uiteraard de weersomstandigheden kunnen er nog gekke dingen gaan gebeuren. Overigens is dat uitregenen nu ook al niet per definitie vrij van ellende. Er zijn op IJsland zelf gisteren concentraties tot 6 mg SO2 per kubieke meter gemeten. Lees er hier http://icelandreview.com/news/2014/10/01/very-high-so2-pollution-northeast-iceland en hier http://www.ust.is/the-environment-agency-of-iceland/ meer over. Bovendien kan de zwaveldioxide in de atmosfeer onder bepaalde omstandigheden (vrij gemakkelijk) reageren tot zwaveltrioxide en vervolgens zwavelzuur..
Tot slot is dit nog wel een grappige: http://www.knmi.nl/klimaatdesk/vulkanen.html

Ten eerste bevestigt dit eigenlijk het statement dat Hajo vorige week nog eens maakte: het valt wel mee met dat broeikasgas CO2 🙂 Namelijk: vulkanen (in het algemeen, en zeker deze nu) stoten vooral veel CO2 en SO2 uit. Maar omdat het nu niet antropogeen (“door de mens”) is, blijkt dat het netto effect .. afkoeling is (ondanks dat -wat het artikel van het KNMI niet meldt- de uitstoot van CO2 veel groter is dan die van SO2) !

Ten tweede lees ik hieruit dat ook laag in de atmosfeer e.e.a. een koelend effect kan hebben; ondanks de korte (maar vooralsnog steeds weer nieuwe) korte verblijftijd. De sulfaataerosolen maken de lage bewolking witter (meer zonlicht-reflectie) en schijnen daarnaast de levensduur van de bewolking te verlengen!

  Leo · 2 oktober 2014 op 21:24

  Bij de 2e link: klik op eruption 2014 😉

Joost Amsterdam · 3 oktober 2014 op 10:08

@Hajo
Wat vind je van al die walrussen die met zijn 35000 bij elkaar zitten, vanwege ijsgebrek? Als gevolg van de opwarming van de aarde. ………
Groet Joost Amsterdam

  Hajo · 3 oktober 2014 op 10:37

  Op het journaal sloten ze gisteren af met de volgende kanttekening van Nederlandse biologen: “De samenscholing zou ook kunnen komen doordat het zo goed gaat met de walrus”. Zie verder wat mijn collega op climategate.nl heeft geschreven: http://climategate.nl/2014/10/02/beachparty-walrussen-oud-fenomeen-ook-bij-40-procent-meer-zeeijs-dan-2012/
  Het WNF is helaas door en door onbetrouwbaar. Bij de milieubeweging is het eigenlijk makkelijk: in 9 van de 10 gevallen kun je ervan uitgaan dat het omgekeerde waar is van wat zij zeggen… dus dan heb je er toch weer wat aan…

Eric · 3 oktober 2014 op 11:37

De eerste skiërs zijn weer gespot op de Kitzsteinhorn van Kaprun. En de pistes liggen er weer geweldig bij.
Is vast een voorbode van een geweldig skiseizoen.

http://plaatjesdump.nl/upload/d6abe8e77f05841bc65a86c746f1fcb7.jpg

http://plaatjesdump.nl/upload/34c32bf9feaf116d5200389c13f83928.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *