Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Les menuires
Lees verder >

Vakantiepret voor jong en oud!

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

IJsland krijgt een sneeuworkaan voor zijn kiezen

check ook eens

71 Reacties

 1. Thijsp schreef:

  Mooie update weer Hajo ! Voor de lage landen gaat het vast een keer goed komen.. ga door Hajo!

 2. Talitha schreef:

  Hoe zit het met de sneeuwgrens voor aanstaande week? Ik hou mijn hart vast voor regen. We gaan volgende week naar La Norma in Frankrijk, maar zie nu overal voor aanstaande vrijdag een bak regen in het dorp aangegeven…..

  • Hans schreef:

   Talitha, als ik kijk naar GFS is dat idd regen. Maar ik herinner mij een aantal weken geleden de enorme sneeuwval in N-Italië. Kijk maar terug ca. 15/16 november. SneeuwValGrens zou 1200-1800 m. zijn en er viel uiteindelijk sneeuw tot op 300 m. hoogte…… Weet niet of er verschil is met Frankrijk 😉 maar zou nog even afwachten wat er gaat gebeuren. Bij neerslagintensivering kan de svg heel anders uitpakken.
   Hier La Norma…..

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575800767.png[/img]

 3. Richard schreef:

  Mooi bericht laat het winterweer voor de LL maar beginnen in januari februari de kans op de schaats in December is al jaren heel klein zeg maar nihil. Eerst de N Alpen in de sneeuw ( beetje eigenbelang) en daarna de winter voor de LL voor januari en februari op de schaats dan zouden we een top winter hebben.

 4. Raymond schreef:

  Het is vaker hier aangehaald, winter in Amerika, LL en Alpen in de “warmte” moet toch mogelijk zijn om van voorgaande jaren een paralel daarin in zien te vinden?

 5. Daniel schreef:

  Dank voor de update ! Begin toch zenuwachtig te worden … Met kerst skiën in Lenggries? Het kan nog alle kanten op… Enige prognose nog voor het grensgebied met Oostenrijk/Duitsland ?

 6. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ik vind de laatste runs van vooral gfs,nu ook weer de 6hrun totaal Antiwinters zeg.

 7. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ik vind de laatste runs van gfs nu ook weer de 6h run totaal antiwinters zeg met steeds weer dat sterke hoge druk gebied boven midden Europa wat de boel blokkeerd

 8. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ik vind de laatste runs van gfs nu weer de 6h totaal Antiwinters!!!Voor zowel de Alpen en de ll.

  • Jopie schreef:

   Echt winters is het niet. Maar vanaf donderdag schiet het werkelijk alle kanten op. Kortom erg onzeker. De Teflon zal de sneeuw niet heel erg schaden. Dan vaak inversie. Hopelijk gaan daarna de laagjes wat meer duiken. Kortom het kan nog alle kanten op. Eerst de sneeuw tot en met donderdag afwachten en of deze inderdaad kans krijgt om ook te blijven liggen.

 9. Stefan Kaptein schreef:

  Je merkt aan de toon van de bijdrages dat de moed langzaam aan het wegzakken is voor de noordkant gangers. Ik zag net beelden voorbij komen uit Skiwelt, en eigenlijk kan je wel stellen dat alleen de kunstsneeuw er nog ligt boven de 1500 meter. Naast de opgespoten pistes is de sneeuw vakkundig weggedooid door de warme wind. Als je naar de voorspellingen kijkt kan je er moeilijk omheen kijken, maar veel soeps staat er niet op de kaart. Winter is in geen velden of wegen te bekennen. Aan de overkant van de plas daar is de winter in volle hevigheid los gebarsten en opnieuw kunnen we alleen maar weer met jaloerse blikken naar die overkant kijken. Over twee weken begint de kerst vakantie dus we komen met de kaarten langzaam binnen de termijnen dat er een trend is waar te nemen, wat niet weg neemt dat die trend natuurlijk zomaar ineens 180 graden anders kan worden, maar die kans wordt steeds kleiner. Toch jammer dat het opnieuw een cliffhanger gaat worden deze kerst voor de noordkant.

 10. Richard schreef:

  Spannend stress maar we gaan toch.

 11. getjo schreef:

  zolang ik hier al op de site zit hoor ik begin december dezelfde teleurstelling maar kan zomaar anders worden rond de kerstdagen dus kop op

 12. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Doe mij in NL maar eens een sneeuworkaantje!
  Die duffe winters hier…..

 13. Nick schreef:

  Kerst blijft in de lage delen van de alpen moeilijk!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Klopt. Heb bij de arlberg ook wel eens op 1000 meter in de modder gestaan. Campingeigenaar had het zwaar, want net ingezaaid land en alles blubber. Met stro een beetje de boel geprobeerd te redden. Doe je niks aan en helaas van alle tijden.

  • JanVanSoest(soesja) schreef:

   De Zuidkant van de Alpwn komt er dit jaar goed vanaf zo te zien.
   Eens kijken over een week hoe dan de voorspellingen zijn.
   Hopelijk pakt de kou in de VS haar biezen en kan Europa eindelijk eens een koude winter tegemoet zien.

  • nils schreef:

   Welnee Nick! Gewoon een boom neerzetten en optuigen!

 14. Richard schreef:

  Pakt het nou zo dramatisch uit voor de noord kant de eerste kerstweek wordt het volgens mij kouder maar praten we over meer dan twee weken vooruit

  • Jopie schreef:

   Volgens mij geen rampscenario al kan het altijd beter. Inderdaad het ziet er nu in de lage gebieden aan de noordkant groen uit. Maar voor het gezicht komt het de komende week waarschijnlijk goed. Voor het overige koud genoeg voor de sneeuwkanonnen. De vroege kerstgasten gaan dus sowieso goed kunnen skiën.

   • Richard schreef:

    Maar we hebben nog even ik heb wel vaker gehoord volgende dump en werd het niets kan nu ook een keer andersom zijn ( tegen beter weten in )

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Komende week noordkant prima met vaak sneeuw tot in de dalen. De week daarna vooralsnog niet best… Vooral Frankrijk soms plus 10 op 1500 meter. In Oostenrijk ook stuk warmer en temps 3 tot 5 graden boven nul op 1500 meter. Hopelijk zorgt de hogedruk voorveen behoorlijke koudelaag en valt de schade nog mee… e.e.a. lijkt tot aa het weekend vóór de kerst te gaan duren… daarna onzeker..

    • Martijn sonnenberg schreef:

     Zou NG even wachten met die conclusie. Als het azorenhoogiets meer tegengas geeft komend week komen de kaarten totaal anders te liggen. Eveneens als dat doorzakkende laag wat meer oostelijk komt. Gfs sprint momenteel nogal, zeker in het lage resolutie (>240h) deel van de run

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Vooralsnog zei ik he. Hahaha..
      Maar je hebt gelijk. Het ECMWF laat na de sneeuw van komende week een hogedrukgebiedje net ten noorden van de Alpen ontstaan en nadert de nulgradengrens op 850 Hpa (circa 1500 meter) de Alpen weer.. met lage luchtvochtigheid, lage dauwpunten en lage stand van de zon zou het nog best eens mee kunnen gaan vallen.. dit dan voor Oostenrijk/noordkant…

    • Martijn sonnenberg schreef:

     @asten EC houdt nog iets van een azorenhoog… hopen dat dit komende runs wat meer tegengas geeft. Bijzonder, afgelopen jaren gaf het AZ teveel tegengas, nu hopen erop 😉

 15. eri schreef:

  oho gfs12 enorm veel neerslag voor de en ook de N alpen, franrijk het meest en oostenrijk wat minder maar volgens de oper toch + 100mm allen die sneeuwgrens een groot drama. kortom de kaarten van een paar dagen terug die nog wel flink wat hoop boden zien we al een tijdje niet meer en uit ervaring komt warmte met regen meestal wel uit en dikke sneeuw tot in de dalen niet, helaas

 16. Jeroen amsterdam schreef:

  December is een maan waarbij de jetstream gewoonlijk gas toe neemt. Meestal ook wind en regen tijdens de kerst in de LL. Al sinds november heb ik het gevoel dat we voor op schema liggen. Zo een 20 dagen. Ik verwacht dus dat de jetstream weer gaat meanderen rond de jaar wisseling. Er moet nog we wat sneeuw vallen in Oost-Europa alvorens de Russische beer ontwaakt of een Scandi-hoog dat mag van mij ook.

  Nog steeds vertrouwen in deze winter.

 17. Winterliefhebber schreef:

  Verschrikkelijk die run Gfs12

 18. Koninks schreef:

  Toch in ecmwf 12 op 13 kleine kans op sneeuw (natte) in oosten.

 19. Winterliefhebber schreef:

  Waar is Ab eigenlijk. Hij poste veel fijne berichten. Vind het maar saai hier.

 20. Eline schreef:

  Hoi allen,
  ik heb net eindelijk een account aangemaakt op de site. Ik volg al langere tijd regelmatig met veel plezier de weerberichten en lees soms de reacties eronder. N.a.v. de berichten van afgelopen dagen wilde ik toch even zeggen dat ik de site erg waardeer en dankbaar ben voor Hajo’s en andermans updates. Het geeft veel plezier om zo naar de wintersport toe te leven. Dus bedankt daarvoor, veel succes, keep up the good work!
  En iedereen natuurlijk een superfijn winterseizoen gewenst! Groetjes Eline

 21. Spyfromthesky schreef:

  Was een keer met foto toestel in het museum van Dordrecht. Je mocht foto’s maken. Ik heb van elk bekend winterlandschap, de schilderijen wel een foto van gemaakt. Dat terug zien geeft veel mooiere plaatjes op, veel nostalgie en vooral bekende gedeelten van de oude steden, dan de huidige weerkaarten.

  Volgens het KNMI was de herfst nat. Ja, dat kon haast niet missen met zeker wel 6 keer een volle kruiwagen met water gevuld gekregen. We kunnen ook al zeker zeggen dat het begin van de wintermaand ook vrij nat is ingegaan.

  Kou? In geen velden of wegen te bekennen! Dat hoeft ook niet, als het maar in de vorm van ijs een keer in onze sloten, plassen, meren gaan bevriezen.

  Gelukkig zijn er hier positieve winterliefhebbers, die toch nog lichtpuntjes zien. Nou, door al die wc-wolken zie ik ‘s-avonds bijna geen ster aan de hemel.

  Hajo schreef al (realistisch). In de L.L. twee weken geen winterweer te verwachten.

  Spyfromthesky

 22. Asten (Harmelen) schreef:

  Hoofdrun GFS is vanaf komende zaterdag tot ,eker volgende week donderdag niet best (temps op 1500 meter tijdelijk tot plus 10). Lichtpuntje is dat tegen de lerstweek de koudere lucht weer terrein lijkt te winnen. Feest is het zeker nog niet want het nulgradenniveau ligt dan nog steeds rond de 1500 meter..

  • Martijn sonnenberg schreef:

   EC oogt nog altijd stukken beter, met op ende run een ‘koud’ hoog boven nederland en een laag boven de middellandse zee dat de wind in de oosthoek zet. geen verkeerde setting. Er is toch al flink verschil vanaf +/- +120 tussen EC en GFS. hopen dat de europeanen gelijk krijgen?

   • Martijn sonnenberg schreef:

    en de kaart:

    [url=http://images.meteociel.fr/im/834/ECM1-240_lcu1.GIF][img=http://images.meteociel.fr/im/834/ECM1-240lcu1_mini.png][/url]

   • Martijn sonnenberg schreef:

    zo dan?
    [IMG]http://images.meteociel.fr/im/6673/ECM1-240_efs9.GIF[/IMG]

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Mmmm, dat hoogje dook gisterenavond ook al eens op. Wel een gekke sprong in de setting van hoge- en lagedruk vsn 216 uur naar 240 uur. En dan is het nig de vraag wat dat hoogje gaat doen. Lekker doorwandelen naar het noorden of wegzakken naar zuidoost (en dan föhnkansen)… Eerst maar eens hopen dat de sneeuwvsmal van deze week wat heftiger gaat uitpakken dan verwacht..

    • Martijn sonnenberg schreef:

     dat is zeker zo, maar deze setting is al zo veel beter dan wat het GFS op die termijn produceert. volgens mij gaan we pas vanavond of morgenvroeg zien welke kant de puzzle op gaat vallen. Zelfs 4 dgn vooruit al fundamentele verschillen tussen de grootmachten

 23. Qlubtempo Raoul schreef:

  Temperaturen drama volgende week!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Hoofdrun is niet best (hoewel er volgende week gelukkig geen bakken met regen gaan vallen. Spreiding na eind volgende week groot en er zijn best veel members die hoopvol zijn voor de kerstweek. Hogedruk ten westen van de Alpen met glijbaankansjes…

 24. GBJ schreef:

  Oei. In de GFS pluim op dit moment geen lijntje die onder de nul gaat voor nl. En de pluim gaat inmiddels al tot 22 december…

 25. paco37 schreef:

  Toch niet weer een keer een Eurohoog he…
  Dag December voor winterweer.

 26. Raymond schreef:

  Waarom hebben we toch de hoop dat we in dec. winterweer krijgen. De afgelopen jaren verschuift het winterseizoen met een maand. Ivm met werk waar we de verwachting hebben dat in dec. al een piek moeten hebben ivm koudweer is dat de afgelopen jaren niet zo geweest. Een paar spelden prikjes en dat was het. Mocht NL winter krijgen dan begint dit pas met een aanloop jan/feb. waar we in maart ook nog eens winterweer kunnen hebben. Paniekvoetbal om het weer in dec. zonde van je hartkleppen!

  • nils schreef:

   En dan kun je eigenlijk januari, februari en maart ook laten lopen… Echte winter (van een week) is een incident in Nederland. Het is de hoop die de winter in NL nog enigszins in leven houdt.
   Zou de drang naar winter ook zo groot zijn als we hier standaard 5 maanden sneeuw en ijs zouden hebben? De hunkering naar iets wat er niet is, is altijd groter!

  • Karin Singeling schreef:

   Zo is dat ook in de Alpen. Mensen blijven maar met kerst op wintersport gaan.

   • nils schreef:

    Maar Karin… Heb je nooit gehoord van schoolvakanties?
    Als heel Europa met schoolgaande kinderen (of leraren) op vakantie zouden gaan in de Krokusvakanties dan kan de helft niet omdat het simpelweg vol zit!
    Ik ga al 15 jaar op rij met kerst en heb het nooit slecht gehad omdat we last minute iets uitkiezen. Meestal ligt dit wel hoger dan gemiddeld…

   • Richard schreef:

    Helaas door werk is het niet anders en de spanning is toch leuk wat heb je er nou aan als er elk jaar 1,5 mtr ligt. Nu waardeer je elke vlok tenslotte ben je bevoorrecht als je op wintersport kan en gaat.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Heerlijk… ga al tig jaar ook met kerst op wintersport..lekker op 1700 meter en nog nooit geen sneeuw gehad (hoewel het een jaar of 3 geleden pas sneeuwde op de vrijdag voordat we aankwamen…

 27. Jan F schreef:

  Ben al blij dat we dit jaar toch weer voor 4e maal voor Paradiski hebben gekozen en niet naar Oostenrijk gaan met Kerst.
  Mijn vrouw wilde dat ook wel eens proberen omdat het haar leek dat het de laatste jaren met kerst of Nieuwjaar wel meevalt met aardige sneeuwdumps. Of is dat een foute indruk?

  • nils schreef:

   Blijft altijd toeval! Als je in ischgl, Gurgl, Koenigsleiten , obertauern e.d. gaat zitten dan is het heus wel sneeuwzeker. Maar… de prijzen zijn echt hoog en de accomodaties heel snel vol!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.