IJsland is alvast ff wit! Nu is Noorwegen aan de beurt en dan de Alpen. En hoe! Jorne heeft gisteren al mijn inzet verdubbeld. Hij gaat voor 2 meter sneeuw lokaal in Zwitserland. Ergens zal inderdaad meer dan en meter gaan vallen. Spectaculair. En het begint vrijdag al. Morgen vlieg ik nog eens. En dan is het seizoen voorbij!

Hierboven zie je in de nacht op donderdag ook de Noorse hoofdkam in de sneeuw komen. En in het noorden van IJsland sneeuwt het gewoon door met deze stroming en het nog warme zeewater. De laatste dagen van september duikt het kwik er even onder de -5ºC om dan te gaan koud kwakkelen.

Kan ik op m’n plek blijven in Oostenrijk om de sneeuw zaterdag te zien vallen? Nou stukkie omhoog richting gletsjer moet genoeg zijn. Toch gaat er hier niet zo veel vallen als in Kleinwalsertal en op de Arlberg.

Voor de megaklapper moeten we echt in Zwitserland zijn. In de laatste berekeningen gaat de accumulatie ook begin oktober door en gaan we ruim over de meter sneeuw heen. Dat zou ook al lawines gaan opleveren.

Prachtig ensemble hoort erbij. Zie ik nu ineens 30 perturbaties… 30 leden? Dat was toch 20 altijd in het GFS. Weer extra rekenpower dus. Gelukkig kunnen computers geen corona krijgen. Fijne avond en fijne voorpret. En inderdaad superfijn dat Jorne weer meedoet deze winter!!

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.