Bron: Logi comment wswm

Wat een heerlijk openingsbeeld uit Stuben am Arlberg waar ze al 2 dagen met zo goed als alleen maar zon goed toeven hebben. De condities zijn vrij uniek in de Noordalpen, eerst veel sneeuw en vervolgens al meer dan een week rustig weer met regelmatig de zon!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wintersportweerman (@wintersportweerman) on

Ik kon vandaag het skigebiedje van Kelchsau afvinken. Letterlijk, want ik heb thuis een enorme kaart van de Alpen met ieder skigebied aangegeven. Daar kan dus een pinnetje in welke aangeeft dat ik er heb geskied, want dat is de regel. Het was hier trouwens formidabel. We waren er pas rond kwart over 3 ’s middags maar nog steeds kon je de ribbels van de bully’s zien staan zo rustig was het er. Een aanrader voor mensen die ook een dagje rust en perfecte pistes willen naast de drukte in het Brixental.

In het zuidoostelijke deel van de Alpen viel wat lichte sneeuw wat bij de Weissensee een mooi plaatje opleverde. Ook daar gewoon een skigebied waar ongetwijfeld wat locals erg gelukkig waren.

Val Gardena had weer net niks maar gelukkig is het dal mooi wit, iemand ter plaatse of op korte termijn die kant op gaat?

In Frankrijk viel weer wat sneeuwval, nog steeds helpen daar vooral in de zuidelijkere gebieden alle beetjes. Lawinegevaar daar nu het grootst, sneeuw ligt daar op zeer oude lagen, verradelijk dus omdat het zo onschudlig lijkt. Hier in Oostenrijk met 2 opvallend laag, de giga hoeveelheid sneeuw is inmiddels zeer stabiel ingezakt door het grote gewicht. Doe nog steeds geen dingen waar je geen verstand van hebt!

In de krul bij Genua is het inmiddels ook begonnen met stevig sneeuwen. Deze gaat ons morgen een top plaatje geven.

In Nederland was het na de nationale ijsdag van gister vandaag net niet raak. 0,0 is geloof ik net niet genoeg om de boeken in te gaan, er moet toch echt een minnetje staan voor dat getal. Wel weer een paar Hellmann puntjes erbij.

Morgen op haalbare herkansing maar eerst een ijskoude nacht. Harmonie doet op zeer uitgebreide schaal strenge vorst en lokaal -12. zou moeten lukken met nu al een opvallende -7 in het uiterst noordoostenvan het land. Koudste denk ik rond de Veluwe waar het sneeuwdek z’n werk gaat doen. De vrijdagochtend voor zover mogelijk nog kouder! We riepen het al eerder, voordat we het dooiweekend in gaan sluiten we af in stijl.

Maar we kijken toch eerst gelijk even naar de Alpen, het Europese model heeft namelijk een bijzondere in petto. De eerste frontpassage van een eigenlijk afgeslagen lage druk gebied voor de Noorse kust komt bijzonder ver tot in Europa. Deze passage wordt dan wel verder gedwud door weer een nieuwe depressie in de noordwestelijke stroming.

Terwijl het dan in de Lage Landen even flink heeft doorgeregend wordt het frontje tegen de Alpen en boven Duitsland uitgeknepen. De jetstream duwt vanuit het noordwesten terwijl de Russische beer tegengas geeft. Dat zou de hele zaterdag sneeuw aan de noordkant betekenen met een sneeuwgrens stijgende naar 1000m in de gevoelige stau gebieden.

Dat zou toch weer ruim 30cm in 1 dag erbij zijn voor gebieden als Obertauern en Loser. Ook niet onbelangrijk, mogelijk een pittige reisdag. Eens zien wat de andere grote jongen in modellenland doet, het GFS:

Eigenlijk vrijwel niets om echt over te schrijven.

Hier komt die frontpassage een stuk minder zuidelijk uit, in mijn ogen wel wat logischer. De sneeuw bereikt de Alpen dan amper. Onzekerheid voor de zaterdag dus.

Een dag later is het in beide modellen dan wel raak als de volgende depressie iets verder komt en wat flarden neerslag op de Alpen afvuurt. Details over waar het meeste gaat vallen zijn moeilijk te zeggen, noord-west zet ik mijn geld nu op.

Voor de Lage Landen betekent deze stroming guur, fris, Hollands. Perfect om lekker te klagen over het weer. Heb je je wel eens bedacht hoeveel we aan het weer hechten? Als iemand terug komt van vakantie is de eerste vraag van je collega’s of het lekker weer was. Stiekem maak je het wat rooskleuriger dan het daadwerkelijk was omdat slecht weer en geen gebruinde huid automatisch geassocieerd wordt met een tegenvallende vakantie. Regelmatig collega’s op dit gedrag betrapt als zij niet wisten dat ik redelijk goed op de hoogte was van het weer in Europa 😉 Natuurlijk heb ik ze in hun waarde gelaten maar het is toch bijna obsessief (doe er zelfs ook wel eens aan mee hoor). Nou dit weekend kunnen we waarschijnlijk weer lekker klagen met z’n alle, is ook wel lekker heh.

De sneeuwkansjes stijgen wel als de temperatuur ook weer de daling in zet na het dooiweekend. Daar worden we hier in ieder geval blij van. Eens zien of dat ijs van ons nog wat wordt.

Nou vanavond absoluut niet met dikke zuidelijke stroming. Voor het eerst dat de modellen weer een keer met echt erbarmelijke kaarten komen. Dikke föhn over de Alpen.

Ook het GFS vanavond de kak met peren. Tja we doen er hetzelfde mee als de rest van de meteofictie van de afgelopen dagen, we zien het, bepalen ons humeur en vergeten het weer. Eerst maar eens de depressietrein uit het noordwesten afwachten, de posities van waar die laagjes uitkomen is uiterst belangrijk voor het verder onzekere verloop.

Ensemble gewoon ook nog netjes. Controle run is wel copypaste van de hoofdrun dus we moeten het in de gaten houden.

Voor de betere meteofictie gaan we even naar de afgelopen nacht met het GFS. Vanmorgen vergeten te bespreken maar werkelijk bizar koud op hoogte. Ik sluit natuurlijk altijd graag positief af, leg deze kaarten maar onder je kussen vanavond, wellicht komen ze uit 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

37 reacties

Gesloten voor reacties.