Langzaam maar zeker moeten we afscheid nemen van het wintersportseizoen in de Alpen. Ook de hoger gelegen oorden als Val Thorens en Livigno sluiten over goed een week hun liften. Juist op tijd want vanaf begin volgende lopen de temperaturen flink op en na woensdag zal regen tot ver boven de 2500 meter ook daar de sneeuw snel slechter en minder doen worden.

Livigno May. 04 08.22

Maar voor de geluksvogels die er nu nog zijn of naar toe kunnen is het goed toeven. Net als de openingsplaat hier een actueel beeld van Livigno op zo’n 2700 meter hoogte. Aan de temperatuur te zien zullen de pistes in de ochtend lekker hard zijn. Skiën kan hier tot 15 mei. 

Val Thorens May. 04 08.28

Val Thorens? Dik in orde hoor! Actueel -6º C en de verwachting voor vandaag: zonnig, maximaal een graad of 6 boven nul. Hier kun je tot volgende week zondag nog terecht.

Livigno heeft in zijn volle agenda ook afgelopen week speciaal voor de snowboarders nog een evenement georganiseerd: “the guardian of the lost soul” !

Maar ook daar is het na volgend weekend dus uit met de pret. en kunnen de voorbereidingen voor het seizoen 2014 / 2015 beginnen. Livigno heeft in ieder geval al wilde plannen: van 31 januari tot 4 februari gaat daar het eerste European Freeride Festival plaatvinden. Lees er op de site en hier meer over. [metaslider id=43383] Hajo gaf gisteren al de voorzet: we hebben weer een koud nachtje achter de rug. Aan de grond op zeer uitgebreide schaal lichte tot zelfs matige vorst en op waarnemingshoogte met name in de zuidoostelijke helft van het land vorst, tot bijna -2 ° C in Twenthe. De Bilt kwam overigens precies tot 0.0..

Sauerland May. 04 08.16

En hee, Ruhrquelle Sauerland bijna -6 ° C! Dat zagen we afgelopen maandag al aardig aankomen dus. En de huidige noordelijke stroming zoals eerder ook door reageerder Frans aangegeven eigenlijk al op 17 april. Soms komt het aardig uit!

Buienradar May. 04 08.44

Het was dat in de loop van de nacht de bewolking vanuit het noordwesten wat verder het land op schoof anders waren we aardig richting record lage waarden gegaan. Vooral in Duitse media werd opgemerkt dat de IJsheiligen (11 tot 15 mei) zich een week vergist hadden. Op zich voorstelbaar want vooral daar en wat verder naar het oosten was het helemaal goed raak. Tussen Hannover en Berlijn werd natte sneeuw gesignaleerd en een vriendin van me meldde vanaf haar vakantieadres in het Reuzengebergte (Tsjechië) dat ze onderweg getroffen werden door flink noodweer met veel onweer en hagel. Maar hoe zit het verder met die IJsheiligen? De volksweerkunde zegt al eeuwen dat dit de laatste dagen van het winterhalfjaar zijn waarop nog nachtvorst mogelijk is (en eigenlijk dat de heren waarvan het de naamdagen zijn ons daartegen beschermen). Er valt veel voor maar ook tegen de zeggen. Letterlijk genomen klopt er niets van, de laatste dag met vorst kaan veel eerder maar ook later vallen. Aan de andere kant is het zeker zo dat de kans op vorst die schade toebrengt aan de plantjes en gewassen rond die dagen sterk afneemt. Zoals gebruikelijk wordt het op Wikipedia mooi op een rijtje gezet. 

DSCN7798

Gisteren was het achter het glas in Scheveningen prima uit te houden! Aan de andere kant daarvan lekker uitwaaien. En misschien zagen we het al op de satellietfoto hierboven: opklaringen liggen klaar boven de Noordzee dus ook vandaag zal best een lekkere dag worden. Morgen? Het weerbericht dat Jeroen daar vrijdag voor schreef staat kaarsrecht overeind!

pluim_06260_0_12_60

En daarna? Kan het wel eens flink gaan tegenvallen na al het mooie en “te” warme weer waarmee we eigenlijk al vanaf januari verwend zijn. Het Scandinavische hoog dat ik in eerdere berekeningen in de loop van volgende week terug zag komen lijkt er toch geen zin meer in te hebben. Alles weer keurig op zijn plaats zoals het eigenlijk “hoort”; onder invloed van een krachtig Azorenhoog komen we zeer waarschijnlijk in een westcirculatie terecht. Even genieten nog maar!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

3 reacties

Gesloten voor reacties.