Minima EC 20150514

Jawel, vorst aan de grond op Hemelvaartsdag met deze minima op waarnemingshoogte – met nog enige onzekerheid trouwens. Zo meteen kijken we daar in detail naar en zien we ook waarom dat toch wel bijzonder is ondanks dat het een IJsheilige betreft.

Maxima Hirlam 20150511

Eerst even een winnaar uitroepen. Zondagavond deed ik een rondje weermodellen. Om aan te tonen hoe goed ze tegenwoordig presteren, maar ook om een stukje interpretatie mee te geven. In de reacties ontving ik complimenten; dank daarvoor. Terecht werd ook opgemerkt dat de bovenstaande HIRLAM verwachting er inderdaad het beste op zat. Klik hier voor het vergelijk met de daadwerkelijk opgetreden maxima en let ook op de kleuren en de (geinterpoleerde) gradengrenzen. Wow. Beter dan ik had durven dromen. Rapportcijfer 9 wat mij betreft. Net geen 10. Wat ik onbenoemd liet maar ook prachtig in de modellen zat was de invloed van de koude grote wateroppervlakten. Met de in eerste instantie zuidenwind bleven de maxima op de noord-oevers zoals de Waddeneilanden, zuidwestpunt van Friesland en in Vlissingen (nou ja; feitelijk zo goed als in de Westerschelde, daarom vriest het daar ook bijna nooit) duidelijk achter. Maar -wat ik ook al vaker gezien heb- die invloed is wel overschat. Vlissingen werd 3 graden warmer dan voorspeld; Vlieland zelfs 5. Verder zal ik er niet veel woorden aan vuil maken; het was helaas maandag. Goed, de zondag was gelukkig ook al genieten toch?

tcdc_15051318_15051112

Ook over vandaag is genoeg gezegd. Morgen? Vooral de middag -vrij met de kids?- wordt prima hoor. Veel zon, een graadje of 17 en weinig wind. Hoewel.. in waarschijnlijk de loop van de middag steekt er in het noorden een zwak tot matig noord(westen) windje op. Vooral de Waddeneilanden lijken daar last van te krijgen. Nieuwe kans voor de modellen; ik ben benieuwd of ze daar nu weer -collectief- de fout mee ingaan. In alle modellen wordt het op Vlieland onder invloed van het koude zeewater niet warmer dan 10 graden. We gaan het zien.

tcdc_15051400_15051112

Wat er vervolgens gebeurt is interessant. Met geluk voor die woensdagmiddag maar dikke pech op Hemelvaartsdag. Het zwakke noord-zuid georiënteerde hogedrukgebied lost op tussen het depressiegeweld. Waardoor zowel vanuit het noordoosten als het zuidwesten bewolking en uiteindelijk regen gaat binnenlopen.

Minima EC 20150514

Echter, de wolken-loze zone lijkt  zich ergens boven de Benelux te handhaven tot het begin van donderdagochtend. Zoals het er nu naar uitziet zou dat wel eens precies midden-Nederland kunnen zijn. Als alles goed valt misschien zelfs vorst op waarnemingshoogte; aan de grond is dat zelfs waarschijnlijk.

ScreenHunter_391 May. 11 23.19

Niet bijzonder zou je in eerste instantie misschien denken; het zijn toch immers de IJsheiligen? Toch wel. Juist 13 en 14 mei zijn de eerste data waarop het in De Bilt op waarnemingshoogte nog nooit (dat wil zeggen sinds 1901) gevroren heeft! Daarmee meteen een misverstand uit de wereld geholpen; die IJsheiligen leveren geen verhoogde kans op vorst. Wel markeren ze dus de kritische periode voor vorstgevoelige bloesems en planten. Door de sterkere zon, langere dagen en het doorgaans opwarmende water neemt de vorstkans dan heel snel af. Na 15 mei is het in De Bilt sinds 1901 slechts 6 keer voorgekomen dat het op waarnemingshoogte tot vorst kwam. Lees op Wikipedia trouwens hoe het zit met de naamdagen. Die worden gegeven op doorgaans de sterfdag van katholieke of orthodoxe heiligen. Bonifatius van Tartus stierf op 14 mei 307.

rart_15051506_15051112

Nog meer slecht nieuws voor de vakantiegangers tijdens het hemelvaartsweekend. Wat overigens ook al dagenlang zeer stabiel in de modellen zit. Vanuit het westen trekt donderdagavond een kleine maar venijnige depressie over. Het gaat flink plenzen. De laatste runs pakken nog wat heviger uit. Tot vrijdagmiddag kan er in de zuidelijke helft van Nederland 25 mm vallen waarvan zo’n 15 in de nacht naar vrijdag. In een tentje? Naast die warme slaapzak voor donderdagochtend ook de schep mee; geultje graven.

T EC 20150515

Maar heb je nog niet beslist: doe Overijssel of Drenthe. Daar veel minder nat en onder invloed van een tijdelijke oostelijke stroming en wat zon vrijdag nog even 17 graden in het Europese model. Met in het Amerikaanse GFS zelfs 20 graden. Maar dat lijkt me niet waarschijnlijk.

EC pluim 20150511

Mooier kan ik het niet maken; ook op de wat langere termijn niet. Had ik eerder hoop dat zaterdag en zondag droog zouden verlopen ziet het er nu toch nogal buiig uit. En verder? Zag naast de hoofdrun het ensemble er de afgelopen twee runs er iets minder slecht uit; de nieuwste is echt weer koud. Pas vanaf dag 9 loopt het gemiddelde licht op en is er ruimte (spreiding = onzekerheid) voor meer.

rart_15051512_15051112

Voor de Alpen is het beeld ongewijzigd slecht. De exacte details zijn nog erg lastig want de verwachtingen springen. Zowel qua plaats waar de meeste neerslag gaat vallen als de sneeuwgrens. Nog altijd een groot verschil tussen het ECMWF en het GFS hoewel laatstgenoemde enigszins neigt het ECMWF achterna te gaan. En dat laat nog steeds een zeer lage sneeuwgrens zien voor zowel aanstaande vrijdag als rond 20 mei. Het maakt weinig uit. Tussendoor -al vanaf zaterdag- zal de temperatuur weer omhoog schieten. Met de vele neerslag die ook daar valt zal ook Zuid-Duitsland het door het vele smeltwater zwaar te verduren krijgen.

Titlis weersverwachtingMay. 12 00.51

Later vandaag bericht Hajo live vanaf de Titlis. Pff. Weliswaar nog 3 meter sneeuw op de berg maar afgelopen nacht heeft het ook op die 3000 meter hoogte niet gevroren dus hard zullen de pistes niet zijn. Wellicht wordt de 10 graden aangetikt. Kom er maar in Hajo. In het dorp Engelberg (op 1000 meter) trouwens 23 graden!

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

11 reacties

Gesloten voor reacties.