Tja en dan staat hij er: een iglo in Zuid-Afrika. Nu nog een paar Inuït invliegen. Het is koud op het zuidelijk halfrond met sneeuw in Brazilië en bevriezende kikkers in Australië. Electroverse kan het amper bijhouden allemaal. Ondertussen heeft Nederland een storm in een glas water beleefd met Evert en is het in de Alpen gewoon lekker zoals het er hoort te zijn: donder en bliksem.

Nou zoals ik het kan zien is Evert dus twee keer niks. Vannacht in de nacht op zaterdag gaat het een beetje waaien. Zet de ramen maar open want storm is in geen velden of wegen te bekennen. De plantjes krijgen er 10 tot 20mm regen bij.

Die millimeters komen ook nog eens precies daar waar eerder deze maand het minst viel. En zo gaan we dan eindigen op een supernomale juli in vergelijking met het klimaat van de laatste 30 jaar.

Heerlijk saai dus zoals het klimaat per definitie is. Klimaat is als je alles spannende wat er gebeurt dood slaat. Bijvoorbeeld als je je liefdesleven over 50 jaar middelt. Wat heb je dan? Letterlijk een dooddoener. Alles wat interessant is in het leven is wat niet het gemiddelde is maar een tikkie extreem en een tikkie spannend.

Ondertussen beleeft het hele Alpengebied inclusief Slovenië een rommelige rommelende nacht.

In Beieren spookte het even vandaag. Morgenochtend is het even rustig en dan komt de dagcyclus opnieuw op gang. Schitterend om te zien hoe praktisch uit het niets een cumulus binnen anderhalf uur uitgroeit tot iets dat voor een paraglider een wisse dood zou betekenen. Kijk maar…

Nou dat was ie weer. Ff de boekhouding afmaken en dan gaan we kijken naar de nieuwe temperatuur van ons lauwe aardbolletje.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.