Tja en dan staat hij er: een iglo in Zuid-Afrika. Nu nog een paar Inuït invliegen. Het is koud op het zuidelijk halfrond met sneeuw in Brazilië en bevriezende kikkers in Australië. Electroverse kan het amper bijhouden allemaal. Ondertussen heeft Nederland een storm in een glas water beleefd met Evert en is het in de Alpen gewoon lekker zoals het er hoort te zijn: donder en bliksem.

Nou zoals ik het kan zien is Evert dus twee keer niks. Vannacht in de nacht op zaterdag gaat het een beetje waaien. Zet de ramen maar open want storm is in geen velden of wegen te bekennen. De plantjes krijgen er 10 tot 20mm regen bij.

Die millimeters komen ook nog eens precies daar waar eerder deze maand het minst viel. En zo gaan we dan eindigen op een supernomale juli in vergelijking met het klimaat van de laatste 30 jaar.

Heerlijk saai dus zoals het klimaat per definitie is. Klimaat is als je alles spannende wat er gebeurt dood slaat. Bijvoorbeeld als je je liefdesleven over 50 jaar middelt. Wat heb je dan? Letterlijk een dooddoener. Alles wat interessant is in het leven is wat niet het gemiddelde is maar een tikkie extreem en een tikkie spannend.

Ondertussen beleeft het hele Alpengebied inclusief Slovenië een rommelige rommelende nacht.

In Beieren spookte het even vandaag. Morgenochtend is het even rustig en dan komt de dagcyclus opnieuw op gang. Schitterend om te zien hoe praktisch uit het niets een cumulus binnen anderhalf uur uitgroeit tot iets dat voor een paraglider een wisse dood zou betekenen. Kijk maar…

Nou dat was ie weer. Ff de boekhouding afmaken en dan gaan we kijken naar de nieuwe temperatuur van ons lauwe aardbolletje.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.