Nadat ik vele malen over gigantische sneeuw in Noorwegen heb geschreven de afgelopen periode heb ik er eindelijk wat plaatjes bij. Eletcroverse.net heeft er dit artikel aan gewijd. Het zijn geen sneeuwrecords. Klein metertje. Maar binnen gekomen met storm.

Met natuurlijk ook de bijbehorende ongemakken voor ons mensen.

We zijn erg gefocussed op de berekening voor de Franse Alpen nu. Blijven we boven de 300mm uitkomen? Of wordt het toch meer een “normale” dump? Vanochtend een tikkie bescheidener zoals we zien voor een punt op een kleine 1680m. Hier de nacht van 27 of 28 februari als zorgenkindje. Gelukkig stopt de neerslag dan snel maar hier op deze hoogte blijft het gewoon sneeuw. Vanaf 2 maart maart dan weer koeler…

Hierboven dat klassieke dooiaanval warmtefront dat in de Alpen veel sneeuw kan brengen gevolg door regen als je pecht hebt…

Grappig…. ook bergfex berekent een zeer snel afnemende neerslag met de opwarming op de 28e. Als ik die weerkaart zie vind ik het wat verdacht…. maar wie weet. Hoe heus rekening met een beetje regen die dag. Hele mooie sneeuw natuurlijk op woensdag…. maar ook hier regen in het dal in de huidige berekening.

OK. Ik zie nu waar hem dat in zit. Het is de eerste neerslag in de nacht op woensdag die als regen gaat neerdalen in de dalen.

Als je woensdag ’s ochtends wakker wordt en de rest van de dag  sneeuwt het dan toch echt hoor … omdat de overgang altijd heel slecht voorspelbaar is weten we dan niets over hoe wit het gaat worden in de dalen. Een megadump is het niet.

Veel meer sneeuw is in de berekening voor het wisselweekeinde. Met als zeer goed nieuws dat zaterdag juist een droge zonnige dag is. Bergfex berekent nog weinig – ook voor de zuidkant – maar kijk maar eens op de kaarten hierboven… het is het Europese model… geheel op lijn met het Amerikaanse. Zaterdagavond laat als alle mensen veilig in hun hotel zitten of weer huiswaarts zijn gereden… dan hakt het front erin. Die eerste skidag wordt dan een mooie! Ook voor de skischolen die die dag honderden kinderen moeten indelen in de juiste groepjes.

De pluim voor de Lage Landen heeft een mooie controlerun…. en nog twee Petertjes… ach. Natuurlijk is de winter daar zo goed als voorbij maar wie weet. De hoofdrun zit heel ergens anders met dubbele cijfers overdag.

In de laatste Amerikaanse berekening wint de omgeving van Oslo ineens in de meteofiction. Wedstrijdje Noorwegen en Alpen dus de hele tijd.

Hier op de kaart die dump in Oslo. Beetje “fidgetspinner” met meerdere depressiekernen en dus compleet omvoorspelbaar.

Hier de laatste berekening van de dump in de Franse Alpen. Tekenen we alsnog voor.

En helemaal aan het einde van de Amerikaanse run een duidelijk herstel van de winter in Rusland. Hou je van landklimaat is toch een optie om die kant op de verhuizen.

Afsluitend een mooi plaatje van Kleinwalsertal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.