Les Menuires Mar. 22 20.05

Zoals vanmorgen beloofd een kort verslag van de dag aan de hand van de reacties. Dat waren er niet zo veel dus daarom heb ik zelf ook nog eentje geplukt van de Les Menuires webcampagina. Met de zon net achter de bergen gezakt als slot van de dag en veelbelovend voor morgen.

Riederalp_Joke

Maar, vaste reageerder Joke is weer terug op “haar” berg: de Riederalp. Drukte van belang vlak voor de deur: de regionale skiwedstrijden. Topcondities: morgen dus weer een prachtige dag. Met het door ons voorspelde noodweer in Venetie en omgeving viel het wel mee begrijp ik uit haar reactie.

En natuurlijk kunnen we rekenen op Eric vanuit skwieltbrixental. Prachtige beelden en verslagen: Kirchberg (Ochsalm) donderdag jongstleden,

En Kaprun, vrijdag! Verder konden we van Getjo nog lezen dat het ook in Fiss afgelopen week nog volop genieten was met voldoende sneeuw. Weliswaar zoals dat gaat in deze tijd van het jaar: in de ochtend super, zeker met wat zon in de middag papperig.

tcdc_15032312_15032212

Goed, wat doen de avondruns, zijn er nog nieuwe inzichten? Laten we bij morgen beginnen, je weet maar nooit. Mooie dag? Check. Hoewel, hoe zit dat dan aan de zuidwestkant; voor de Riederalp bijvoorbeeld? Op de berg zal het volgens mij wel goed zitten: waarschijnlijk alleen wat lage bewolking.

rart_15032500_15032212

De sneeuw die vanaf dinsdagavond moet komen staat er ook nog netjes op hoor. Een volwaardige sandwich maar toch nog steeds het meeste voor de zuidwestkant. In eerste instantie door een aanwezig grond-lagedrukgebied boven de Middellandse zee, in de nacht naar woensdag gevolgd door het met kou gevulde front vanuit het westen. Die kou zakt strak noord-zuid vanaf de noordpool over Groot Brittannië naar West-Frankrijk.

rart_15032503_15032212

Aan de voorzijde van het front en tijdens intensieve neerslag ligt de sneeuwgrens in Frankrijk dan tijdelijk misschien wel op zee-niveau. En jawel, ik gaf het vanmorgen al kans en nu echt op de kaarten: in de nacht en vroege ochtend (natte) sneeuw in Zuid-Limburg. Tot hier gaan de modellen vrijwel identiek.

acc EC20150322_12_144h

Ondanks dat er tot volgende week zaterdag nauwelijks iets veranderd is blijft het lastig door het komen en gaan van de fronten. De treksnelheid en richting kan nog veel doen veranderen. Voor nu lijken de hoeveelheden wat minder geworden, maar de zonnige of zelfs droge momenten evenzo. De noordkant lijkt er echter bekaaid af te komen. Met het afnemen van de intensiteit lijkt ook de sneeuwgrens wat hoger te blijven steken: meest tussen de 1000 en 1200  meter. Maar zoals we zien op bovenstaande accumulatiekaart van het Europese model: niet veel. Het Amerikaanse model berekent wel veel hogere lokale uitschieters maar die zijn zo extreem dat ik ze negeer.

rart_15032906_15032212

Volgend weekend wordt spannend maar ingewikkeld. Het ECMWF doet een soort van nord-stau met sneeuw tot in de laagste dalen. Het GFS ook.. maar met een hele hoge sneeuwgrens. Lastig nog. Daar mag Hajo morgen zijn licht over laten schijnen.

DSCN8754

Even lekker uitwaaien vanmiddag tussen Kijkduin en Monster. En het water -zes graden- was best te doen, heb ik van horen zeggen. Goed bezig: hoef ik het zelf niet te testen.

HvH wind 20150322

Met dat uitwaaien viel het wel tegen natuurlijk. De wind kwam uit het oosten en viel nog eens weg ook. Daardoor was het gewoon heerlijk voorjaarsweer! Maar..

HvH windrichting 20150322

die wind had beter niet helemaal weg kunnen vallen! Net toen we rond half vier plaats namen op dit terras stak er daardoor een -min of meer- zeewindje op! Toch brrr ineens. Min of meer want helemaal verklaren kan ik het niet. De aanwezig moeten zijnde factor warm land was eigenlijk afwezig en de wind kwam niet uit het westen maar was noord. Bijna althans; ter plekke noordwest kan ik uit eigen waarneming stellen. Opmerkelijk is verder dat dit de enige plaats langs de hele kust was. Wie helpt?

Terschelling temp 20150322

Verder viel me nog iets geks op: de rappe daling van de temperatuur op juist de Waddeneilanden die al om half vijf op gang kwam; met de zon nog vrij hoog boven de horizon. Enige wat afwijkt ten opzichte van de rest van Nederland is een relatief droge onderste luchtlaag maar verder heb ik hem niet. Nou ja, koud dus. Daar actueel (21.30h) rond het vriespunt en aan de grond ruim twee graden vorst.

GMT_T10C_latest

Verder gaat het best lekker toch? Hierboven de actuele temperaturen vlak boven de grond. Zouden we de strenge vorst gaan halen? Op waarnemingshoogte nu een kleine graad vorst in delen van Brabant, Gelderland en Overijssel.

Floortje DessingMar. 22 22.04

Er is al het één en ander over geschreven en het is al weer historie maar toch nog even de extase van Floortje delen (klik op de afbeelding; vanaf 2m51s) hoor. Zelf liep ik er niet warm voor. Niet omdat ik wist dat het in Nederland bewolkt zou zijn; wel omdat ik geen vrij van mijn werk kon krijgen. Toch, toen het vrijdagochtend rond half elf wat schemerig werd weer kippenvel en een flashback naar Metz 11 augustus 1999. Het kan niet genoeg benadrukt worden: zorg bij mogelijkheid dat je je in de totaliteitszone bevindt. Lucky Floortje trouwens. En ook nog eens bij 18 graden vorst. Yummie! In september wordt de documentaire uitgezonden. Plan hier je volgend eclips-vakantie alvast; alles is er -interactief- tot in detail te vinden. Tips: 12 augustus 2026 (Noordwest-Spanje is goed te doen) en vooral 2 augustus 2027. Die heb ik zelf in ieder geval al staan. Het zuidelijkste puntje van Spanje: Tarifa. Bijna 5 minuten totaliteit. En een zon-zekere bestemming!

rart_15040612_15032212

Cliffhangertje doen? Ultra-meteo-fictie met kans van slagen minder dan 10 procent maar de GFS-12h hoofdrun doet 2008 op herhaling maar dan twee weekjes later en gaat voor een witte 2e paasdag. Temperatuur tijdens de buien in de ochtend rond de 3 graden maar dauwpunten ver onder nul. Met enorm veel arctische kou in de hogere luchtlagen kan dat!  Hoe geweldig zou dat zijn voor de Wintersport-Arena Sauerland! Er wordt nu toch echt serieus ingezet om tot en met de Pasen geopend te blijven zo kunnen we ook lezen uit de reactie van Harry van den Berg: “Laaghangende bewolking….. maar wát een lekkere pistes dit weekend in Winterberg! Vrijwel alles nog open, maar ik verwacht dat in de loop van komende week de eerste pistes kunnen uitvallen. Men probeert tenminste 2e paasdag te halen en bij Möppi (pistes 4 en 5) moet dit zeker lukken. Zelfs de natuursneeuw op de Nordhang van de Kahler Asten zou nog genoeg zijn om op te skiën. Deze lift, en die op de inmiddels groene Herrloh-oefenweide waren de enige gesloten liften. Maandag nog een absolute topdag, daarna zal een gaandeweg minder worden.” 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

3 reacties

Gesloten voor reacties.