Oi oi oi! De titel van dit bericht zou bijna verraden dat het een pikant weerbericht wordt. 50 tinten grijs?? Helaas dames, en natuurlijk ook de heren, maar dit bericht heeft helemaal niets te maken met de bestseller van E.L. James. Het heeft natuurlijk alles te maken met het weerbericht voor aankomende week. De verwachtingen zijn enorm onzeker maar…….er komt iets meer bewolking, met name in de noordelijke helft van het land, dus minder blauw. De temperaturen gaan de komende dagen flink omlaag in vergelijking met de afgelopen dagen, dus op de temperatuurkaarten minder rood. En dan die 50 tinten grijs, wat heeft dat met het weer van doen?? Het heeft alles te maken met de Tropische Storm Andrea die nog ver bij ons vandaan ligt, nu nog dichtbij de kust van de USA.

[dc_slider slider=”17586″ captions=”true”] De berekeningen van de diverse weermodellen lopen enorm uiteen vanaf aanstaande donderdag. Tot woensdag is er geen vuiltje aan de lucht. Oké, de temperaturen gaan flink omlaag omdat de wind van oost naar noord draait en de stroming van over de nog véél te koude Noordzee komt. Dus met name de noordelijke helft van het land zal koeler zijn dan bezuiden de grote rivieren. Gemiddeld een graad of 18° C. De bovenstaande slider geeft dan ook een betrekkelijke eensgezindheid in de modellen voor woensdag. Helaas heb ik tijdens het schrijven van dit bericht (nog) niet alle kaarten tot mijn beschikking. Derhalve gebruik ik de kaarten van gisterenavond.[dc_slider slider=”17593″ captions=”true”] En dan vanaf donderdag lopen de berekeningen volkomen uit elkaar. Het moment dat ex TS Andrea onze omgeving komt opzoeken. Morgen ligt Andrea al voor de kust van New Foundland en steekt dan de Atlantische oceaan over. Normaal gebruiken we de  GFS en de ECMWF als “rollmodels”, maar voor nu heb ik de GEM en de UKMO ook toegevoegd. De berekeningen van deze weermodellen zijn interessant om te vergelijken met de GFS en EC vanwege de onzekerheid. Kijk eens waar de diverse hogedrukgebieden geplaatst worden? GFS komt met een scandihoog (NAVGEM, de opvolger van NOGAPS doet hetzelfde). UKMO en GEM berekenen een hogedrukgebied met de kerndruk boven het Kanaal. En ECMWF???….eigenlijk helemaal geen hogedruk in onze omgeving. Meer een zwakke zuidwest circulatie voor west Europa. Voor een meteoroloog als zodanig een uitermate ingewikkelde en uitdagende situatie. Ik durf eigenlijk geen uitspraak te doen wat er na woensdag gaat gebeuren. Mijn gevoel zegt dat de ECMWF het onderspit gaat delven. Als dat zo is gaan de temperaturen na woensdag weer omhoog en worden de zonkansen groter.

Oké, maar dan heb ik nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag, en een passage uit de titel van dit bericht,.. Waarom 50 tinten grijs? Als EC gelijk krijgt, dan komen we in een zuidwestelijke circulatie terecht waardoor er veel (grijze) wolken aangevoerd worden. Wellicht met meer dan 50 tinten grijs. (ladies?? 😀 ) Als de GFS gelijk krijgt dan komt er in de loop van de week weer meer ruimte voor blauw en rood. Dat is dan gelijk het vraagteken in de titel. Het is een beetje – hop on  hop off – met de weermodellen. Gaan we links op woensdag, of gaan we rechts. Oude tropische depressies die de oceaan oversteken schoppen de weermodellen zo in de waar dat ze zich er geen raad mee weten. Ze zijn over het algemeen warmbloedig van aard, en “onze” Atlantische depressies zijn dat niet. Vandaag trekt er reeds een band met bewolking over de Lage Landen waar met name het noorden van Nederland last van heeft.

En kijk eens mee naar de pluim. (nieuwe pluim 00u run zaterdag 08-06 nog niet beschikbaar) Heel veel spreiding vanaf donderdag. In de loop van de dag zal ik de recente kaarten en pluimen zeker nog even in dit bericht toevoegen. Natuurlijk mogen jullie ook los gaan in de reacties en zeggen welk model jouw voorkeur heeft en “wie er gaat winnen”!

UPDATE VAN DE OCHTEND KAARTEN: [dc_slider slider=”17673″ captions=”true”] Zoals het er nu uitziet zal er donderdag een zwak front de Lage Landen passeren. Dan is er kans op wat neerslag. Op vrijdag zal het weer zich verbeteren door opnieuw hogedruk invloed. De weermodellen zijn het uitermate eens tot en met vrijdag. Toch houd ik vanaf donderdag een slag om de arm. De voorgaande berekeningen waren mij iets te springerig. En Andrea kan toch nog altijd haar invloed op de kaarten hebben de komende dagen. Allemaal een fijn weekend.

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

58 reacties

Gesloten voor reacties.