Gisterochtend kiekte ik bovenstaande plaat (zie groot) van onze door boeren en de gemeente onderhouden voortuin in Krommenie. Weer.nl wijdt een mooi artikel aan de vele regenbogen waarop we deze maand zowel ’s ochtends als ’s avonds worden getrakteerd. Zag ik enkele dagen geleden nog kansjes op een weersverbetering, zijn die nu wel zo goed als verdampt. Het Europese weermodel biedt alleen zicht op maxima die na de extreme dip waar we nu in zitten weer 21°C kunnen bereiken in een meer zuidelijke evengoed zeer natte stroming.
De tot 3 september berekende neerslag. Lekker dan.
Ik moet er meteen aan toevoegen dat het Amerikaanse weermodel vanaf vrijdag (nog ver weg dus) de luchtdruk boven Scandinavië laat oplopen waardoor de westelijke aanvoer wat wordt getemperd en de neerslaghoeveelheden ook in de Lage Landen afnemen. Nee voor de Alpen is dat zeker geen aantrekkelijk alternatief. Ook opvallend in die berekening is dat het in Noord-Rusland alweer flink zou gaan sneeuwen zoals je op bovenstaande kaart ziet. Tja rond de noordpool vriest het alweer. De ijsafsmelt is zo goed als voorbij. Zoals jullie natuurlijk ook dagelijks volgen op de Nieuwe-kleine-ijstijd-pagina.
Deze grafiek gaat medio deze week toch weer iets omhoog. Maar we zullen een volle graad te koud de maand uitgaan. Als je bedenkt dat de Verenigde Staten na een barre winter nu ook een barre zomer hebben (zie hier), biedt dat toch wel perspectief voor mooie dingen komende winter.
Maar ach. Qua zeewatertemperatuur zijn we pas net gelijk met 2013 en dat werd een beroerde winter of beter gezegd: geen winter. Maar we sluiten ook erg mooi aan op de lijn van 2010 nu en dat werd…. yummie! Gekheid: het weerverloop is nooit gelijk aan eerdere jaren.
En hier hebben we een door noodweer getroffen camping in Kroatië. Ja het gebied met slecht weer is al weken erg groot in Europa. De Alpen zijn zeker ook het mikpunt. Blijf jullie ervaringen sturen!
De uitsmijter vandaag is deze vloedstroom in Phoenix Arizona. Dat is normaal een woestijn. Maar ook daar regent het elke 10 jaar overvloedig. Dat is moeder natuur. De vulkaan op IJsland die op springen staat is ook moeder natuur. Als die losgaat de komende weken zou dat net dat zetje naar een topwinter kunnen zijn! Dan bedoel ik topwinter in de Lage Landen en in Sauerland. De Alpen hebben altijd wel een topwinter.
11 reacties
Gesloten voor reacties.