sterrensulden

Als je om 6 uur ’s ochtends nog zo veel sterren aan het firmament ziet weet je het wel. Dan is het echt helder. De verse sneeuw helpt natuurlijk de opname met lange sluitertijd (30s) zo mooi helder te krijgen. Een half uur eerder was dit het beeld…

vallendester

Compleet met vallende ster!

scristina2509

Rond half twee was dit het plaatje in Val Gardena. Nice!

bozengat

Toch wel weer bijzonder om dan in een weermodel te zien dat je zo’n lokale opklaring ook echt kunt berekenen. Het nog hogere resolutie model HIRLAM had hem niet maar het good old Europese model wél!

wolkennachtopmaandag

Dan wil je meteen ook wel ff weten of wij maandagochtend de maansverduistering zullen zien tussen 4.11 uur en 5.24 uur. De rode verduisterde maan valt samen met een zogenoemde ‘supermaan’. De maan staat dan extra dicht bij de aarde. Dit betekent dat de rode maan vanaf de aarde gezien extra groot is. En ja de voortekenen zijn gunstig. Alleen het noorden van het land zou wat hoge sluierbewolking kunnen krijgen maar eerder pas ná de verduistering. Ik zal eens proberen een mooie foto te schieten die ochtend. Wie doet er mee?

innsbruck2509

Terug naar de Alpen. Vanuit Innsbruck is dit het beeld vanochtend. De camera staat bij de Seegrube het bergrestaurant van de Nordkette wat mijn favoriete kleine skigebied is.

Schermafdruk 2015-09-25 08.21.51

In Vercorin in het Val d’Anniviers zien we wederom dat de sneeuw in het westelijke Alpengebied van tijdelijke aard is. Alleen in Oostenrijk zal de sneeuw al vanaf 2o00m op schaduwhellingen blijven liggen. Maar ook daar gaat het kwik in de eerste week van oktober omhoog.  ecnogwel

Hoe zit het met mijn eerder voorspelde sneeuw rond de maandwisseling aan de zuidkant? Was ik meteen al te optimistisch? Ja de weermodellen zijn weer een beetje aan het schuiven maar gelukkig niet voor onze mooie fase vanaf morgen. Het Europese model heeft nog veel sneeuw aan de Italiaanse kant op 2 oktober maar wel pas boven 2500m. Rond 28 september al een beetje sneeuw en dan wel vanaf 1800m of daaromtrent.

gfseerder

Ook het Amerikaanse model berekent die sneeuw rond de 28e.

oostenrijkregen

Maar in dat model gaat de regen als een warme natte dweil over Oostenrijk heen. Geen koud vuur meer in! Maar je ziet: voor de Lage Landen maakt het allemaal niks uit!

gfsaccu

Wij zitten echt perfect droog in het midden van al het weer. Hier het Amerikaanse model met de neerslagaccumulatie tot 2 oktober. In dat model toch een beetje regen misschien in het overvolgende weekeinde.

accu-europa

Niet in het Europese model van gisteravond. De regen die je ziet in de Lage Landen is van vandaag. Verspreid door het land zijn er wat buitjes. En dan vanaf morgen droog tot 4 oktober. Laten we duimen dat we dat tweede weekeinde erbij krijgen. De maansverduistering lijkt al op zak!

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.