Het Amerikaanse model berekent 35cm in Amsterdam in de eerste golf vanaf zaterdagmiddag. En die hele paarse zone zit net onder of net boven de 40cm. Speel gerust zelf met deze schitterende kaartweergave van ventusky.com.

Nu is het Canadese model weer zuinigjes met maar 5-12cm voor een heel ruim gebied in de Benelux.  Veluwe en Zuid-Oost Brabant de winnaars daar. Echter…We komen nu in het bereik van de nauwkeuriger hoge resolutie modellen zoals ICON. Die kijkt nu tot zondag 19u en komt dan al op 18cm in Amsterdam en 23cm in Twente. En het sneeuwt vooral in de nacht op maandag nog lekker door dus….

Voor het midden van Nederland het ensemble van het Amerikaanse model. De hoofdrun heeft een onwaarschijnlijk snelle exit op donderdag 11 februari. Maar daar zit ook een cluster dus het kan. Het Canadese model gaat op 12 februari uit de vriezer. Een rustige gelijkmatige exit op de 14e heeft ook goede papieren en aanhoudend vriezen tot het gaatje zit op 10%. De komende 4 dagen hebben we alleen al meer dan 32 modelruns te analyseren en daar gaat van alles bij zitten. Van Siberisch tot Subtropisch.

Het Europese model loopt binnen. Pakt goed uit. Het klein rondje op de Veluwe is +20cm en dat gebied breidt zich snel uit, maar de 40cm wordt nergens gehaald.

Of wel? Ja wel hoor. De 2 meter wordt zelfs gehaald. Want het stormt erbij. Enkhuizen – heb er 3 jaar gewoond – krijgt de volle laag. Dat wordt white-out daar. Wie zit daar klaar met de fotocamera? Of hebben we en webcam?

En als het dan gedaan is met de sneeuw is het echt wel ff Siberisch. Maar komt die tweede sneeuwpiek donderdag die vanochtend nog werd berekend?

Die dus. We weten het al snel.

GAAT GOED!!!!! Hij gaat onderlangs. Wacht maar af!

Een zo eindigen we in het Europese model. Mooie drukverdeling. Blokkade op de oceaan. Kan gewoon door na Valentijnsdag. Maar goed. Lees nog ff terug hierboven. Geef elk model één derde kans.

Dit gebeurt dus ff op vrijdag en zaterdag voor die Valentijnsdag. Het Europese weermodel doet een ware Houdini en ontsnapt. De vorst kan door. Veel sneeuw erbij in Noord-Nederland. De 40cm wordt niet gehaald. Ramp voor het schaatsen natuurlijk dus kies of je hem leuk vindt.

Nou de pluim weer binnen. Hij is in vergelijking met de andere twee echt tof natuurlijk. Alle kansen open. Mooie basis om samen nog veel plezier te gaan maken de komende dagen.

En dit is dan als variant op de twee sneeuwpieken van vanochtend (toen op donderdag in heel Nederland sneeuw en in België regen) de grafiek met de twee sneeuwpieken voor Noord-Nederland. Forse jongen op die zaterdag. Dat heb je met dooiaanvallen. Als ze mislukken heb je een bak sneeuw. Maar komend weekeinde is dus geen dooiaanval maar en vorstinval recht tegen een Südstau in! En misschien weten veel bezoekers dat niet eens op dit moment: normaal kijken we hier meer naar de Alpen en de skigebieden haha.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer vel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gerard · 4 februari 2021 op 20:17

Eerst zien dan geloven. Maar omdat ik het een super weerbericht vind, toch maar gedoneerd. Ga zo door

  Ewoud · 4 februari 2021 op 20:41

  Hallo Hajo gaat het IJsselmeer Met de wind uit het Oosten de activiteit van de sneeuwval in noord Holland nog intensiveren ? ( lake Snow effect ) grt Ewoud

   Hajo · 4 februari 2021 op 21:10

   IJsselmeer is zeker met die windsnelheid juist veel te klein om zich vol te zuigen. Je hebt toch wel en paar honderd kilometer zee of meer nodig.

  Hajo · 4 februari 2021 op 21:14

  Dank dank dank. Ooit vind ik tijd om weer bedankmailtjes te gaan sturen. en er komt een mailing list voor donateurs.

   Ivo · 4 februari 2021 op 21:35

   lekker laten, lekker focussen op het weerbericht. Dat is pas genieten man.

Michel Ji · 4 februari 2021 op 20:27

Hi Hajo,

Lees al jaren je fantastische berichten. Entertainend, leerzaam en vooral leuk!
Heb gedoneerd en heb ook een vraag.
Hoe ontstaan de verschillen nu toch tussen bijv. Usa en canadese modelllen?

Groet, Michel

  Hajo · 4 februari 2021 op 21:13

  Ah daar kan ik wel eens een webinar over doen. In feite ontstaan ze op dezelfde manier als de verschillen tussen de ensembleleden. Alleen al de afronding van waarden zorgt voor kleine verschillen die zich stap voor stap uitvergroten. En de modellen zijn gewoon echt verschillend. Het is eerder een wonder dat ze soms 7 of 10 dagen gelijk op gaan. De eerste 3 dagen is tamelijk deterministisch dus dan berekenen ze echt hetzelfde. Behalve weer neerslag. Daar zijn ook op kortere termijn nog grote verschillen mogelijk afhankelijk van de resolutie van het model en de gebruikte parametrisaties.

Artus · 4 februari 2021 op 22:32

Spijtig, spijtig, spijtig. Hugo Claus heeft blijkbaar een tweede kindje gebaard voor België. De verwachtingen voor Nederland/Duitsland zijn niet mals, maar het is misschien ook de moeite waard om de ontwikkelingen aan de andere kant van de Grote Plas in het oog te houden: er wordt vrij consistent -20°C berekend voor een groot deel van de V.S.

Edwin · 4 februari 2021 op 22:40

Hajo…. bedankt! Heerlijk en fijn dat het hier weer over weer en alle winterontwikkelingen ontwikkelingen gaat! Top! Ik zou zeggen… gooi er maar weer een boude voorspelling tegen aan!

Hajo · 4 februari 2021 op 22:52

Ondertussen in Amerika. Niet het noordoosten, maar via het midden recht omlaag is een minstens zo krankzinnige koudeuitbraak als die wij gaan meemaken.

https://www.severe-weather.eu/winter-weather/arctic-cold-snow-forecast-united-states-canada-mk/?fbclid=IwAR1fFHLHaH65xEbNGX6pUue_JPsKqlZ4l-9BYG4u0uGvlFuiLW-mWx6emBc

  Tije · 4 februari 2021 op 23:01

  Ja het kan dus gewoon wel; op beide continenten tegelijk flink winterwinterweer!

Aart · 4 februari 2021 op 23:09

Berekening max sneeuwval Hoge Veluwe-Achterhoek en Twente (alle modellen berekenen voor die regio’s het meest):
ICON; 30 cm
ECWMF; 33 cm
ARPEGE; 33 cm
GFS; 45 cm
Zuid-Limburg valt geheel buiten de boot.

sneeuwfanaat(Ron) · 4 februari 2021 op 23:20

Gfs 18 geeft ook weer geweldige sneeuw voor oost ,midden Nederland en de randstad ,extreme hoeveelheden!!! Limburg valt geheel buiten de boot,bizar

Tim · 4 februari 2021 op 23:29

Ik denk dat in het gedeelte waar veel sneeuw valt het schaatsen wel kan vergeten. Koude sneeuw valt in het water en smelt maar bij heel veel vlokjes krijg je ijs water . Dus hard sneeuw ijs . Hoe denk jij er over HAJO. Of helpt de harde wind Mischien.

Sander · 4 februari 2021 op 23:39

Weten jullie al iets over het reisweer voor bijvoorbeeld zaterdag vanuit Basel?
Mijn broertje komt terug na een aantal weken voor werk.
Vraagt zich af wanneer hij het beste terug kan rijden ivm wind en ijzel.

Gesloten voor reacties.