Dit was het beeld van gisteren. Hoge temperaturen voor midden oktober. Waarbij meteen opgemerkt dat de ene warme dag de andere niet is. De officiële definitie van “warm” is twintig graden plus. Zien je zo’n plaatje midden juli dan zou het gevoel iets anders zeggen. Andersom is het zo dat Groningen, Friesland en de Waddeneilanden gisteren niet dat criterium voldaan hebben. Ook dat klopt natuurlijk niet. Want (lekker) warm was het, dat zal iedereen ervaren hebben.

GMT_TNTN_latest

Ook dit was het beeld van gisteren. Hoge nachttemperaturen. Vooralsnog geen records. Daarover zo meteen meer.

 Terrasje nacht van 19 oktober 2014

Zoals eerder aangegeven ben ik helemaal klaar met de zomer maar ik moet toegeven dat het toch altijd wel lekker blijft als het zo uitkomt. Want tot diep in de nacht was het goed toeven op de terrasjes. Dit was rond middernacht; 19.5 °C.

PetertjePetertje

Wat een spreker is die man, wat.. Bekijk hier de leader van het journaal en het item dat begint op 17m20s. Het korte antwoord kon ik volgen, het lange iets minder. Dat begint al met “de temperatuur in Nederland, die warmt..”. Dat is flauw natuurlijk. Maar iets verderop: “maar natuurlijk kunnen we zo’n warme dag als vandaag natuurlijk niet toeschrijven aan een verandering van het klimaat”. Uhm, juist ja!

De Bilt top 10_2014_10_18

Vanaf dat punt ben ik de draad volledig kwijt. Er volgt iets over veel grotere kans op dergelijke extremen, wat al honderd jaar aan de gang zou zijn. Zoals we in bovenstaande tabel echter kunnen zien is het dagrecord voor 18 oktober dat met precies 0.1 ºC verbroken is uit 1921 stamt! En tot gisteren in de verste verte niet benaderd was.  Voor alle overige datums in oktober geldt iets vergelijkbaar: een hele rits aan records uit 1920,1921 en 1930 is voor zover niet gebroken. Dat wil op zich niet zeggen dat het niet warmer zou kunnen worden, maar een direct verband is kennelijk niet aanwezig. Het één is dus slechts een aanleiding om het ander maar weer eens te promoten. En de gehele media doet vrolijk met elkaar mee. Gisteren en ook vandaag kwamen er enorm veel tweets en nieuwsberichten voorbij over die zogenaamde extreme warmte. Ook de Meteogroep  doet een flinke duit in het zakje met alvast wat virtueel geklets over een record warme nacht. Terecht wordt gesteld dat we dat maar even moeten afwachten; tot 2 uur komende nacht om precies te zijn.

tmp2_14102012_14101912

Zucht, hoe moet dat verder? Het mooiste zou wat mij betreft een enorme omslag naar te koud (winter) weer zijn. Zit dat er in? Zoals ik in het bericht over de Alpen omschreef: de omslag staat op stapel en wordt eigenlijk komende nacht al in gang gezet. De stroming kantelt langzaam maar zeker via het westen naar het noordwesten. Morgenmiddag al dusdanig dat de bovenstroming van oorsprong polair is. In eerste instantie nog met een behoorlijke omweg over de Atlantische oceaan dus niet zo heel koud maar al een stuk minder verhit dan het afgelopen weekend!

 z500_14102115_14101912

Dinsdag is de stroming pal noordwestelijk geworden.

 Wind NL 2014_10_19

En zal een volle herfstdag zijn. Een groot gedeelte van de dag regen (totalen tot 20 mm zijn mogelijk), niet meer dan een graad of 13 en veel wind uit het noordwesten. In de avond zal de wind het sterkst zijn, maar verder dan windkracht 8 op de kust lijkt het niet te komen, met windstoten tot 90 kilometer per uur. Omdat het een groot en langgerekt windveld is gaat dit in de nacht naar woensdag in combinatie met springtij wel hoog water opleveren. Afwachten: het GFS doet vooral op de Noordzee meer en langduriger die stormachtige wind dan het ECMWF.

pluim_06260_0_12_60_2014_10_19

Vanaf woensdag gaan de scherpste kantjes er van af, maar het blijft herfst. De stroming meandert en is in hoofdzaak west tot noordwest. Tot volgende week zondag weinig onzekerheid met temperaturen rond de 15 graden, misschien zaterdag iets hoger. Daarna meer spreiding doordat het erg onzeker is wat de lagedrukkernen boven IJsland en Scandinavië gaan doen. Blijven ze daar liggen of duiken ze naar het zuiden?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

2 reacties

Gesloten voor reacties.