tegernsee0111a

Gistermiddag in boven de Tegernsee in Beieren bij de startplek voor paragliders. Die vliegen niet meer bij gebrek aan thermiek in de stabiele hogedrukopbouw. Wel veel wandelaars de hele dag. Bij zonsondergang nog deze twee. Huppelend oktober uit. Wat een mooie wereld toch. Zie ook #atacama.

Schermafdruk 2015-11-01 10.10.45

In de Lage Landen werden we wakker onder een misdeken. Code geel zelfs vannacht. Je ziet hoe het samenhangt met een uitgestrekt koufront dat aan de noordzijde van het hoog nieuwe sneeuw naar de Oeral gaat brengen. De Noorse kust zit in de stuwing. Toch niet het fijnste klimaat daar.

isobaar0111

Hoe kwamen wij aan die mist? Omdat het hoog toch een andere vorm aanneemt met de wijdste isobaren nu juist over de Lage Landen. Dan heb je nog wel wat zuidenwind maar als de inversie ontstaat begint die wind over een koud laagje aan het oppervlak heen te blazen. Aan de grond komt de lucht dan volledig tot stilstand.

schering0111

Nu overdag komt de zwakke zuidenwind terug. Ga je in de atmosfeer omhoog kom je al snel in een westelijke stroming samenhangend met dat koufront. Nog hoger op 5km zien we een opmerkelijke schering strak langs de noordkant van de Alpen. De Wadden hebben daar nog een westenwind. De Ardennen een stevige oostenwind. Kijk maar omhoog wat je ziet!

moelltaler0111

Over omhoog kijken gesproken: welke planeten zien we hier vannacht? Mars, Venus en Jupiter vlak bij elkaar!

venus-mars-jupiter0111

Ingezoomd zien we de rode kleur van Mars duidelijk! Schitterend dat berghotel op de gletsjer! Het hooggebergte brengt je echt dichter bij sterrenwereld en is er eigenlijk gewoon onderdeel van. We gaan het volgen nu de maan steeds kleiner wordt!

sterrenhemel0111

Hier nog even de actuele sterrenkaart.

zinal0111

Tja in Zinal in het Val d’Anniviers zien we dat de winter ver te zoeken is. Er ligt nog wat sneeuw maar hoe anders dan destijds in 2012.

komenweervanafE

En we komen er ook echt niet meer vanaf. De cliffhanger van het Europese model op 10 november toont nul verschillen met nu!

komenweervanaf

En de cliffhanger van het Amerikaanse model zegt precies hetzelfde tot 16 november! Het hoog Tomoka is dan al overleden. Tot twee keer toe komt er echter snelle verversing vanaf de Azoren. Alsof we gewoon helemaal geen weer meer hebben. Dat de plaat steeds in dezelfde groef blijft hangen.

accuneerslag0111

Waar komt de neerslag? Kijk maar! Niet in de Alpen in elk geval. Daar nog minder neerslag dan in de #atacama momenteel.

pluim0111

En Warm dat het kan worden de komende periode. Niet eens zo zeer in de Alpen. Daar is het al warm en blijft het warm. Nee de opwarmingsgolf zit juist in de Lage Landen.

weekeindenov

Volgende week zaterdag zeggen de modellen eensluidend dat we van dittum krijgen. Man man wat een sneeuw op Groenland. En met de neerslag in Spanje medio van de week en daarna nog in Tunesië krijgen we van die Föhneffecten in de zuidelijke stroming. Krijgen we warmterecords? Zou heel goed kunnen.Schermafdruk 2015-11-01 09.43.53

Op dit moment zien we zo’n 16,7ºC niet sneuvelen. Maar zeker top 10 warm. Ja ik noem het gewoon warm en niet zacht of zo.Schermafdruk 2015-11-01 09.43.11

Op dit moment lijken we af te stevenen op recordwarme minima volgende week. Flaneren met +12ºC begin november? Heerlijk!

vars_peynier0111

En hier volgen we weer even hoe het in de Franse bergen is in Vars met de donderdag zo mooi gevallen sneeuw. De zon heeft toch weinig kracht meer. Na 3 dagen zonneschijn is de 15cm sneeuw nog niet weg. Hoeveel dagen geven we het nog?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.