tegernsee0111a

Gistermiddag in boven de Tegernsee in Beieren bij de startplek voor paragliders. Die vliegen niet meer bij gebrek aan thermiek in de stabiele hogedrukopbouw. Wel veel wandelaars de hele dag. Bij zonsondergang nog deze twee. Huppelend oktober uit. Wat een mooie wereld toch. Zie ook #atacama.

Schermafdruk 2015-11-01 10.10.45

In de Lage Landen werden we wakker onder een misdeken. Code geel zelfs vannacht. Je ziet hoe het samenhangt met een uitgestrekt koufront dat aan de noordzijde van het hoog nieuwe sneeuw naar de Oeral gaat brengen. De Noorse kust zit in de stuwing. Toch niet het fijnste klimaat daar.

isobaar0111

Hoe kwamen wij aan die mist? Omdat het hoog toch een andere vorm aanneemt met de wijdste isobaren nu juist over de Lage Landen. Dan heb je nog wel wat zuidenwind maar als de inversie ontstaat begint die wind over een koud laagje aan het oppervlak heen te blazen. Aan de grond komt de lucht dan volledig tot stilstand.

schering0111

Nu overdag komt de zwakke zuidenwind terug. Ga je in de atmosfeer omhoog kom je al snel in een westelijke stroming samenhangend met dat koufront. Nog hoger op 5km zien we een opmerkelijke schering strak langs de noordkant van de Alpen. De Wadden hebben daar nog een westenwind. De Ardennen een stevige oostenwind. Kijk maar omhoog wat je ziet!

moelltaler0111

Over omhoog kijken gesproken: welke planeten zien we hier vannacht? Mars, Venus en Jupiter vlak bij elkaar!

venus-mars-jupiter0111

Ingezoomd zien we de rode kleur van Mars duidelijk! Schitterend dat berghotel op de gletsjer! Het hooggebergte brengt je echt dichter bij sterrenwereld en is er eigenlijk gewoon onderdeel van. We gaan het volgen nu de maan steeds kleiner wordt!

sterrenhemel0111

Hier nog even de actuele sterrenkaart.

zinal0111

Tja in Zinal in het Val d’Anniviers zien we dat de winter ver te zoeken is. Er ligt nog wat sneeuw maar hoe anders dan destijds in 2012.

komenweervanafE

En we komen er ook echt niet meer vanaf. De cliffhanger van het Europese model op 10 november toont nul verschillen met nu!

komenweervanaf

En de cliffhanger van het Amerikaanse model zegt precies hetzelfde tot 16 november! Het hoog Tomoka is dan al overleden. Tot twee keer toe komt er echter snelle verversing vanaf de Azoren. Alsof we gewoon helemaal geen weer meer hebben. Dat de plaat steeds in dezelfde groef blijft hangen.

accuneerslag0111

Waar komt de neerslag? Kijk maar! Niet in de Alpen in elk geval. Daar nog minder neerslag dan in de #atacama momenteel.

pluim0111

En Warm dat het kan worden de komende periode. Niet eens zo zeer in de Alpen. Daar is het al warm en blijft het warm. Nee de opwarmingsgolf zit juist in de Lage Landen.

weekeindenov

Volgende week zaterdag zeggen de modellen eensluidend dat we van dittum krijgen. Man man wat een sneeuw op Groenland. En met de neerslag in Spanje medio van de week en daarna nog in Tunesië krijgen we van die Föhneffecten in de zuidelijke stroming. Krijgen we warmterecords? Zou heel goed kunnen.Schermafdruk 2015-11-01 09.43.53

Op dit moment zien we zo’n 16,7ºC niet sneuvelen. Maar zeker top 10 warm. Ja ik noem het gewoon warm en niet zacht of zo.Schermafdruk 2015-11-01 09.43.11

Op dit moment lijken we af te stevenen op recordwarme minima volgende week. Flaneren met +12ºC begin november? Heerlijk!

vars_peynier0111

En hier volgen we weer even hoe het in de Franse bergen is in Vars met de donderdag zo mooi gevallen sneeuw. De zon heeft toch weinig kracht meer. Na 3 dagen zonneschijn is de 15cm sneeuw nog niet weg. Hoeveel dagen geven we het nog?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.