Bode Miller heeft de snelste tijd neergezet in de trainingen voor de afdaling van Sochi. Morgen tussen 8 en 10 uur is die beer los en gaan we het zien. Voor Miller zijn het de 5e spelen. Hij wil na een knieblessure nog een keer knallen. Dat jij kan knallen zie je hier. Voor zover ik weet zijn er geen Nederlanders of Belgen gekwalificeerd. Het commentaar op TV is van onze “skilegende” Harald de Man. Men zegt dat de baan spectaculair is maar ongevaarlijk. Maar troch niet helemaal. Want…

httpv://www.youtube.com/watch?v=mlFT25DA-iE

Je ziet hier de Sloveen Rok Perco zwaar ten val komen. Hij breekt zijn neus en verliest een paar tanden. Hij wacht minuten op hulpdiensten. Die komen niet en dan schijnt hij zelf naar beneden te skiën en erg boos te zijn. Je leest het op Telegraaf.nl. In Oostenrijkse media ben ik het niet tegengekomen. Zij zijn te veel met hun eigen favorieten bezig. De Hahnenkamm-winnaar Hannes Reichelt is daar helaas niet bij. Hij is kort na zijn overwinning geopereerd aan een hernia

ecwc

Waarom ben ik op deze voor Nederland heugelijke dag zo pro-Amerikaans? Simpelweg omdat het Amerikaanse model de laatste dagen steeds leuke winterse dingen doet terwijl het Europese model neigt naar aanhoudend herfstweer in Nederland en WC in de Alpen met te hoge sneeuwgrens. Zie hierboven.

gfspolair

Op hetzelfde tijdstip berekent het Amerikaanse model dit! Zwaar te prefereren. Polaire lucht! In andere runs zagen we ook Arctische lucht uitzakken. Maar deze polaire lucht draagt altijd vocht en dus sneeuw naar de noordkant. Het -5°C lijntje op 1500m betekent sneeuwgrens onder 400m. 

ensOost0802_12

Het blijft zo dat we eerst door de zure appel komend weekeinde moeten bijten. Twee en misschien wel drie sneeuwmomenten in Oostenrijk aan de noordkant worden afgewisseld met flinke Föhn en zeker die grote Föhngolf komend weekeinde wordt steeds onvermijdelijker. Dat gaf ik vanmiddag ook al aan in dit bericht over Die Tauplitz. Maar daarna duikt het ensemble toch heel mooi laag naar gemiddelde waarden met leuke neerslag erop. Er moeten natuurlijk wat pieken op komen, maar zelfs die groene kruipende lijn levert in een dag of 5 aardig wat sneeuw op. Tja en dan zitten we al in de 2e krokusweek. Gezien de onenigheid tussen de modellen nog niets om echt over in te zitten voor de 1e krokusweek (week met weinig zon volgens Amerikaans model). Maar we hebben het op het netvlies.

morgins0802

Sneeuwt het al ergens vanavond? Jazeker, kijk eerst even in Morgins op 1333m in de Portes du Soleil. Dit was 5 uur vanmiddag. En die buien trekken vannacht geleidelijk naar het oosten aan beide kanten van de hoofdkam. 

kristberg0802

In het Montafon  (zie meteo) is vanavond nog niks te zien. En toch meldt de Oostenrijker:

Am Abend beginnt es von Vorarlberg bis Kärnten zu regnen und zu schneien. Die Schneefallgrenze liegt meist zwischen 700 und 1200m. In der Früh und am Vormittag regnet oder schneit es verbreitet und oft auch kräftig. Die Schneefallgrenze schwankt zwischen 300 und 900m. Im Osten und Süden wird es auch am Nachmittag noch zeitweise regnen oder schneien und meist trüb bleiben. In Osttirol und Kärnten kann es in Summe 20 bis 50 cm Neuschnee geben.

Ja de zuidkant weer spekkoper… maar…

zellamsee0802av

Ook hierrr verwacht ik morgenochtend een wit plaatje!

httpv://www.youtube.com/watch?v=jif4z_jIav0

Afsluitend nog een mooie rede om pro-Amerikaans te zijn. Die lui hebben deze winter gewoon echt Nieuwe Kleine IJstijd weer! Alles ewrop en eraan. Hoor deze TV-presentatrice eens boos zijn op de situatie met stroomuitval aan de vooravond van een volgende naderende ice storm. Lake Superior is inmiddels 92% bevroren. Een nieuw absoluut record. Nog even volhouden daar jongens! Ooit wordt het weer zomer. Of dus die kou gewoon ff naar ons! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.