Bedankt Frederic, voor de voorzet in jouw mooie bericht van vanmorgen. De tropen zijn actief. Zeer actief. Met name op de grote oceaan is het een enorm actief orkaanseizoen. En nu de weerkaarten alles behalve winters zijn, kunnen we wel eens kijken naar andere weersituaties. Zowel in de oost Pacific (E-Pac) als ook in de west Pacific (W-pac) zijn veel orkanen actief (geweest) De bovenstaande foto is van Vongfong, op zijn hoogtepunt. Een beest van een typhoon. De meest krachtige na Haiyan in november 2013, die zoveel ellende veroorzaakte op de Filipijnen. Zodra zulke systemen ontstaan, gaat mijn bloed sneller stromen, mijn hart sneller kloppen en alle sensoren in mijn hoofd slaan op hol. Maar ze zijn zo verschrikkelijk gevaarlijk. Een update.

 

Afgelopen woensdag was ik een beetje aan het knutselen met Nullschool Supertyphoon Vongfong had zijn top bereikt van categorie 5 en Hudhud was zich net aan het ontwikkelen boven de Golf van Bengalen. Alleen heeten deze orkanen in elk oceaan basin iedere keer anders. Orkanen boven de westelijke Pacific (W-pac) heten Tyfonen, orkanen boven de oostelijke Pacific (E-Pac) en boven de Atlantische oceaan heten Hurricanes en orkanen boven de Indische oceaan heten Cyclonen. Hoe deze systemen de diverse namen krijgen lees je hier. En er zijn voor deze weerextremen echt legio websites waar je de prachtigste dingen vindt en de meest geavanceerde informatie leest. 

r

 De bovenstaande foto is de verwachting van Vongfong zoals je die op Wunderground kunt vinden. Vongfong koerst rechtstreek op de Kyushu Eilanden van Japan, en Japan zelf af. Echter is dit systeem aanmerkelijk gedegradeerd op het moment dat het boven Japan aankomt. Niet zozeer de wind zal een rol spelen (hier lees je alles over de windschalen) , maar Vongfong draagt een karrevracht met neerslag met zich mee. Eenmaal boven Japan kan er zomaar 250 liter per kubieke meter water per 6 uur uit dit systeem neervallen. Overstromingen zullen dus in het nieuws komen. Gelukkig is dit gebied niet zo dicht bevolkt in tegenstelling tot de agglomeratie van Tokyo dat meer naar het noordoosten ligt.

 Ook deze foto is van wunderground. Op deze site kun je in begrijpelijke taal hele mooie kaarten en satellietbeelden vinden. Zoals je kunt zien is Vongfong inmiddels aan het afnemen. Het oog is kleiner en de convectiebanden nauwer. Wel kun je zien dat deze tyfoon vol met vocht zit.

En kijk eens naar de wokenband die Vongfong genereerd. Van Azië tot aan de noordkust van noord Amerika. Deze foto is van een website die ik recentelijk heb ontdekt. Via WMS van De Universiteit van Wisconsin (UvW) is dit een geweldige tool voor een weerman. Op deze site kun je werkelijk over de hele wereld geweldige interactieve kaarten bekijken. Van de temperaturen van diverse wolkenformaties, tot kaarten die de luchtvochtigheid tonen. Surf maar eens rond. Super cool.  En als je meer gedetailleerde info wilt over de tropics, dan kun je naar deze site van UvW. Ook super cool.

 En de bovenstaande kaart heb ik zelf via deze WMS in mekaar gedraaid. Recht zie je Vongfong en links zie je Hudhud. En Hudhud is eigenlijk gevaarlijker dan Vongfong. Niet vanwege zijn intensiteit, maar vanwege het aantal mensen die hij bedreigd.  Hudhud gaat namelijk rechtstreeks op de deelstaten Andhra Pradesh en Odisha af. Nu nog boven het warme water van de Golf van Bengalen, maar met de neerslagbanden reeds boven het land. Wil je mooie loops van de diverse systemen zien dan kijk je op de site van De Universiteit van Colorado. Ik gebruik de informatie van deze site veel op twitter. #WXRonaldo

De bovenstaande kaart is van het Joint Typhoon Warning Center. Weer een andere site en een andere forecast. Deze site is veel specialistischer dan Wunderground maar bevat wel weer mooiere satellietbeelden en uitgebreide rapporten. Voor een freak is ook dit smullen. En ook NOAA Tropical floater website is een aanrader. Hier moet je echt maar eens voor gaan zitten. Zoveel informatie over diverse weersystemen vind je nergens. 

Hudhud is dus onderweg richting India en neemt in kracht toe, terwijl Vongfong in kracht afneemt omdat dit systeem boven veel koeler water terecht komt. 

Maar Hudhud komt juist boven warmer water terecht en groeit daardoor verder uit tot een top cycloon van categorie 3 vlak voor “landfall”. Warm water is juist dé motor van een orkaan. Dus niet alleen de regen, maar ook de wind gaat een rol spelen in India. En de huisjes in India zijn nu niet zo gebouwd als de huizen in Japan. Eerder gebouwd zoals op de Filipijnen. Cross your fingers zou ik zeggen. 

En jawel, zelfs op de Atlantische oceaan ligt tropische depressie 7. Deze heb ik dan weer via National Hurricane Center. Ook een mooie site maar die andere sites zijn gedetaileerder. Deze storm gaat de naam Fay krijgen op het moment dat zij is doorgegroeid naar een tropische storm. Er valt nog veel meer te vertellen over deze systemen. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Wat Fay gaat doen is echter nog onzeker. De laatste berekeningen zijn, dat Fay richting de Amerikaanse kust trekt. Afwachten dus.

De laatste is nogmaals van Vongfong. De foto die Frederic vanmorgen gebruikte komt van @Astro_reid, een astronaut die momenteel in de ISS verblijft. Ook de diverse media hebben deze foto ondekt en ik zag hem ook op RTL vanavond. Deze foto komt van deze site. Mijn absolute favoriet. De allermooiste satellietbeelden en daarvoor hoef je niet eens de ruimte in. Ssstttt….niet verder vertellen.

Tot slot mijn weerspreuk: Worden de tropen getroffen door orkaan na orkaan, dan komt de winter er stilletjes aan.

Fijn weekend allemaal


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.