combimenuireszillertalarena

Wat een verschil zeg! En geen 1 april grap of zo. In de Franse Alpen is het droomachtig weer zoals je ziet op de webcam van Les Menuires en hoe verder we naar het oosten gaan hoe meer het nog spookt van storm Niklas. Blijft dat zo? Snel even wat plaatjes en dan een blik op de kaarten…

zillertalarena0104

De Rosenalm in de Zillertal Arena boven Zell am Ziller

dietauplitz0104

Die Tauplitz – dus zo ver naar het oosten sneeuwt het door!

stmartin0104

Ook in St. Martin am Tennengebirge op 1000m sneeuwt het volop

axalp0104

Berner Oberland – daar jaagt de storm nog langs

ebenalp0104

Schitterende wolkenlucht op de Ebenalp

zellamsee0104

En hoera: zelfs Zell am See is al mooie wit aan het worden. Witte Pasen dus ook hier!

stgallenkirch0104

Natuurlijk is het dan in Montafon ook prijs. Gaat hier een meter vallen?

gargellen0104

Gargellen op 1400m ligt dubbel en dwars hoog genoeg!

rauherbusch0104

Ook in het Sauerland sneeuwt het volop – hier Rauher Busch

willingen0104

En hier het dorp Willingen

mistral

Eerst even een blik op het actuele windveld. Hier de windstoot en dan zie je dat het nog lekker doorbeukt naar de Alpen. Zo rond Vorarlberg scheidt de luchtstroom in twee aparte “rivieren”. De eerste vloeit naar het oosten uit over de Hongaarse Poesta. De tweede knikt naar het Meer van Genève. De Bise zo heet die noordoostelijke wind dan. En vervolgens vloeit alles als mistral door het Rhônedal naar de Middellandse Zee.

mistralaandegrond

Op de kaart met de wind aan de grond zie je het nog duidelijker. Vanaf onze kust golft de wind over het Europese continent om geconcentreerd door het Rhônedal de Middellandse Zee op te vloeien. In de Alpendalen beneden heb je amper constante wind. Op de Duitse vlakte nog wel windstoten die beneden voelbaar zijn. Maar afgezien van de kuststroken is harde wind vooral iets voor de middelgebergten en kammen van de hooggebergten.

Jeroen stuurt deze video in uit Königsleiten in de Zillertal Arena en meldt daarbij rondt 10 uur: “Enkel de dorfbahn tot middelstation is open. Rest blijft dicht ivm storm. Op de berg is inmiddels 40cm gevallen. In het dal 25cm.”

25cm1april

Het bewijs dat ook die 25cm in het dal geen 1 aprilgrap zijn. Dit is Hannes Alm op 1600m en ja dat is in Königsleiten het dalniveau.

accuec0104

Om de vraag uit de titel van dit bericht het simpelst te kunnen beantwoorden, kijken we maar naar wat er aan sneeuwval tenminste boven 1000m wordt berekend. Je ziet dan de noordelijke Franse Alpen nog een beetje meedoen.

5aprildubbel

De berekende sneeuw voor de zuidelijke Franse Alpen ontstaat heel subtiel als straks dat hoog over Groot-Brittannië hangt (helaas nog steeds niet terug over Nederland in de ochtend runs). Je ziet dan hoe de stroming tegelijkertijd sneeuw aan de Oostenrijkse noordkant en in Piemonte en de Alpes Maritimes kan opleveren.

accugfs0104

Het Amerikaanse model blijft voor de regio Salzburg “idiote” neerslaghoeveelheden berekenen. Eens zien…

enssalz0104

Heel vreemd. Ik heb lang zitten speuren hoe het Amerikaanse model op 235mm kan komen voor de regio Salzburg als ik in het ensemble nauwelijks hoge uitschieters zie van de hoofdrun. Wel zien we zowat 10 dagen op rij dagelijks 5 tot 20mm neerslag passeren. Nu ja, laten we uitgaan van een potentie van 1 à 1,5 meter sneeuw lokaal aan de noordkant. Met de foto van Jeroen erbij maken we in elk geval een vliegende start. Hoe zit het dan met de zonkansen aan de noordkant?

vrijdag

Komende vrijdag is er bij uitzondering even een situatie dat de oostelijke helft van de Alpen de meeste zonkansen heeft. In het weekeinde breiden die wolken zich weer uit over het hele Alpengebied. En na het weekeinde is dan de westkant weer duidelijk het zonnigst. Aan de Oostenrijkse noordkant blijven plukken wolken met neerslag tegen de hoofdkam stuwen als het hoog dat onze kikkerlandjes hopelijk een mooie fase gaat geven in positie is.

scandimedioapril

In het Amerikaanse model eindigen we zelfs met een Scandihoog uit het boekje. Met heus lekker zonnig weer in de Lage Laden. Maar een mogelijk zelfs straffe oostenwind zal het kwik blijven drukken. Zijn we op weg naar een recordkoude derde decade van April? We weten het gauw genoeg! Voor de Alpen ziet het er allemaal positief uit en zelfs de Wintersport-Arena Sauerland zal wellicht nog ruim over pasen een paar laatste liften open kunnen houden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.