combimenuireszillertalarena

Wat een verschil zeg! En geen 1 april grap of zo. In de Franse Alpen is het droomachtig weer zoals je ziet op de webcam van Les Menuires en hoe verder we naar het oosten gaan hoe meer het nog spookt van storm Niklas. Blijft dat zo? Snel even wat plaatjes en dan een blik op de kaarten…

zillertalarena0104

De Rosenalm in de Zillertal Arena boven Zell am Ziller

dietauplitz0104

Die Tauplitz – dus zo ver naar het oosten sneeuwt het door!

stmartin0104

Ook in St. Martin am Tennengebirge op 1000m sneeuwt het volop

axalp0104

Berner Oberland – daar jaagt de storm nog langs

ebenalp0104

Schitterende wolkenlucht op de Ebenalp

zellamsee0104

En hoera: zelfs Zell am See is al mooie wit aan het worden. Witte Pasen dus ook hier!

stgallenkirch0104

Natuurlijk is het dan in Montafon ook prijs. Gaat hier een meter vallen?

gargellen0104

Gargellen op 1400m ligt dubbel en dwars hoog genoeg!

rauherbusch0104

Ook in het Sauerland sneeuwt het volop – hier Rauher Busch

willingen0104

En hier het dorp Willingen

mistral

Eerst even een blik op het actuele windveld. Hier de windstoot en dan zie je dat het nog lekker doorbeukt naar de Alpen. Zo rond Vorarlberg scheidt de luchtstroom in twee aparte “rivieren”. De eerste vloeit naar het oosten uit over de Hongaarse Poesta. De tweede knikt naar het Meer van Genève. De Bise zo heet die noordoostelijke wind dan. En vervolgens vloeit alles als mistral door het Rhônedal naar de Middellandse Zee.

mistralaandegrond

Op de kaart met de wind aan de grond zie je het nog duidelijker. Vanaf onze kust golft de wind over het Europese continent om geconcentreerd door het Rhônedal de Middellandse Zee op te vloeien. In de Alpendalen beneden heb je amper constante wind. Op de Duitse vlakte nog wel windstoten die beneden voelbaar zijn. Maar afgezien van de kuststroken is harde wind vooral iets voor de middelgebergten en kammen van de hooggebergten.

Jeroen stuurt deze video in uit Königsleiten in de Zillertal Arena en meldt daarbij rondt 10 uur: “Enkel de dorfbahn tot middelstation is open. Rest blijft dicht ivm storm. Op de berg is inmiddels 40cm gevallen. In het dal 25cm.”

25cm1april

Het bewijs dat ook die 25cm in het dal geen 1 aprilgrap zijn. Dit is Hannes Alm op 1600m en ja dat is in Königsleiten het dalniveau.

accuec0104

Om de vraag uit de titel van dit bericht het simpelst te kunnen beantwoorden, kijken we maar naar wat er aan sneeuwval tenminste boven 1000m wordt berekend. Je ziet dan de noordelijke Franse Alpen nog een beetje meedoen.

5aprildubbel

De berekende sneeuw voor de zuidelijke Franse Alpen ontstaat heel subtiel als straks dat hoog over Groot-Brittannië hangt (helaas nog steeds niet terug over Nederland in de ochtend runs). Je ziet dan hoe de stroming tegelijkertijd sneeuw aan de Oostenrijkse noordkant en in Piemonte en de Alpes Maritimes kan opleveren.

accugfs0104

Het Amerikaanse model blijft voor de regio Salzburg “idiote” neerslaghoeveelheden berekenen. Eens zien…

enssalz0104

Heel vreemd. Ik heb lang zitten speuren hoe het Amerikaanse model op 235mm kan komen voor de regio Salzburg als ik in het ensemble nauwelijks hoge uitschieters zie van de hoofdrun. Wel zien we zowat 10 dagen op rij dagelijks 5 tot 20mm neerslag passeren. Nu ja, laten we uitgaan van een potentie van 1 à 1,5 meter sneeuw lokaal aan de noordkant. Met de foto van Jeroen erbij maken we in elk geval een vliegende start. Hoe zit het dan met de zonkansen aan de noordkant?

vrijdag

Komende vrijdag is er bij uitzondering even een situatie dat de oostelijke helft van de Alpen de meeste zonkansen heeft. In het weekeinde breiden die wolken zich weer uit over het hele Alpengebied. En na het weekeinde is dan de westkant weer duidelijk het zonnigst. Aan de Oostenrijkse noordkant blijven plukken wolken met neerslag tegen de hoofdkam stuwen als het hoog dat onze kikkerlandjes hopelijk een mooie fase gaat geven in positie is.

scandimedioapril

In het Amerikaanse model eindigen we zelfs met een Scandihoog uit het boekje. Met heus lekker zonnig weer in de Lage Laden. Maar een mogelijk zelfs straffe oostenwind zal het kwik blijven drukken. Zijn we op weg naar een recordkoude derde decade van April? We weten het gauw genoeg! Voor de Alpen ziet het er allemaal positief uit en zelfs de Wintersport-Arena Sauerland zal wellicht nog ruim over pasen een paar laatste liften open kunnen houden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.