lesmenuires1001

Dit is Les Menuires vanochtend. Op 1850m. Met kunst en vliegwerk houdt men de pistes in orde.

axalp1001

Dit is de Axalp in het Berner Oberland. Daan2 heeft hier op barbaarse wijze doorheen geveegd. Natuurlijk: dit is het begin van het westelijk Alpengebied waar het allemaal wat minder is maar in Oostenrijk zijn ook recordtemperaturen vandaag. In Salzburg op 450m hoogte werd de 17ºC aangetipt vanochtend.

kleinescheidegg1001

Hier op 2000m op de Kleine Scheidegg boven Grindelwald is ook alles verregend. Jungfrau, Eiger en Mönch zijn professioneel ingepakt.

zellamsee1001

Lekker temperatuurtje in Zell am See Kaprun vandaag.

dorfgastein1001

En zo ziet Dorfgastein eruit vandaag. Dit is het gebied waar Tom maximaal heeft gedumpt.

muehlbach1001

Maar om te tonen dat dikke sneeuw echt wel blijft liggen ook als het warm is deze kiek van Mühlbach waar Tom meer dan een halve meter heeft gebracht. Dat kan dan wel wat lijden.

sneeuw1801

De kans dat we de eerste sneeuwval na Daan de naam CHarlie kunnen geven stijgt. Het Europese model maakt er een hele mooie sneeuwsandwich van. Het depressiefront zou precies zo inslaan dat de noordkant een 20cm zou krijgen en de zuidkant eindelijk eens een halve meter. Het Amerikaanse model doet er wel een beetje in mee.

nlwind

Even teug naar nu in Nederland. Windkracht 9 op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Zuivere storm dus. De ZZW wind is typisch zo vlak voor het koufront uit. In de middag komt het koufront in Nederland door en gaat de wind nogmaals aantrekken. De wind ruimt dan naar WNW. Pas morgenochtend drukt het koufront stevig tegen de Alpen. We moeten dus nog een uur of 18 zweten met die warme temperaturen daar.

cliff

Het Europese model heeft ook voor de Lage Landen een mooie cliffhanger. Leuke sneeuw uit een occlusiepunt op exact de laatste kaart. Hoe flikken die weermodellen het steeds weer?

tempnl

Hier zie je de bijbehorende pluim. We gaan dus sowieso gestaag omlaag van misschien wel een nieuw januarirecord vandaag op verschillende plekken in West-Europa. En dan zien we 19 januari als tipping point voor jawel… het kan vriezen en het kan dooien.

Deze heeft het wel aardig gedaan op Facebook!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

131 reacties

Gesloten voor reacties.