lesmenuires1001

Dit is Les Menuires vanochtend. Op 1850m. Met kunst en vliegwerk houdt men de pistes in orde.

axalp1001

Dit is de Axalp in het Berner Oberland. Daan2 heeft hier op barbaarse wijze doorheen geveegd. Natuurlijk: dit is het begin van het westelijk Alpengebied waar het allemaal wat minder is maar in Oostenrijk zijn ook recordtemperaturen vandaag. In Salzburg op 450m hoogte werd de 17ºC aangetipt vanochtend.

kleinescheidegg1001

Hier op 2000m op de Kleine Scheidegg boven Grindelwald is ook alles verregend. Jungfrau, Eiger en Mönch zijn professioneel ingepakt.

zellamsee1001

Lekker temperatuurtje in Zell am See Kaprun vandaag.

dorfgastein1001

En zo ziet Dorfgastein eruit vandaag. Dit is het gebied waar Tom maximaal heeft gedumpt.

muehlbach1001

Maar om te tonen dat dikke sneeuw echt wel blijft liggen ook als het warm is deze kiek van Mühlbach waar Tom meer dan een halve meter heeft gebracht. Dat kan dan wel wat lijden.

sneeuw1801

De kans dat we de eerste sneeuwval na Daan de naam CHarlie kunnen geven stijgt. Het Europese model maakt er een hele mooie sneeuwsandwich van. Het depressiefront zou precies zo inslaan dat de noordkant een 20cm zou krijgen en de zuidkant eindelijk eens een halve meter. Het Amerikaanse model doet er wel een beetje in mee.

nlwind

Even teug naar nu in Nederland. Windkracht 9 op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Zuivere storm dus. De ZZW wind is typisch zo vlak voor het koufront uit. In de middag komt het koufront in Nederland door en gaat de wind nogmaals aantrekken. De wind ruimt dan naar WNW. Pas morgenochtend drukt het koufront stevig tegen de Alpen. We moeten dus nog een uur of 18 zweten met die warme temperaturen daar.

cliff

Het Europese model heeft ook voor de Lage Landen een mooie cliffhanger. Leuke sneeuw uit een occlusiepunt op exact de laatste kaart. Hoe flikken die weermodellen het steeds weer?

tempnl

Hier zie je de bijbehorende pluim. We gaan dus sowieso gestaag omlaag van misschien wel een nieuw januarirecord vandaag op verschillende plekken in West-Europa. En dan zien we 19 januari als tipping point voor jawel… het kan vriezen en het kan dooien.

Deze heeft het wel aardig gedaan op Facebook!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

131 reacties

Gesloten voor reacties.