Wat een mooie dag in de Alpen. Zie deze kiek van mij vanochtend genomen tussen Lofer en Saalfelden. Er is iets minder sneeuw gevallen dan verwacht. Op de pistes komen de ijsplaten nog door de versgevallen sneeuw heen. Maar puur landschappelijk is het even een droom nu in de Alpen en na wat sneeuw in het weekeinde volgt nog een reeks mooie dagen. En toch moeten we nu eerst over de grote plas kijken.

In Amerika is het nu echt hommeles met Koning Winter. Kijk eens voor de komende 14 dagen drie momentopnames van de minima. Schreeuwend koud nu al en dat gaat zo door tot het gaatje in de laatste modelruns.

Er zit ook een zogenaamde “bomb cycloon” op. Het extreme contrast tussen de kou aan de oostkust en het warme water van de oceaan zorgen voor maar iets van 20cm sneeuw als het rustig zou vallen, maar met die storm erbij gaat het ontwrichtend werken. Letterlijk duizenden vluchten zijn al gecanceld.

Hierboven de ensembles voor New York links en Chicago rechts. Niet eens buitensporig koud voor die gebieden maar het model berekent wel echt aanhoudende kou nu … hebben wij daarbij ook nog kansen of geld de klassieke stelregel: Amerikaanse Oostkust en West-Europa niet tegelijk winters?

Opmerkelijk wat het Amerikaanse model in de tig laatste runs doet: vriezen al vanaf 13 januari al dan niet met verlenging tot het gaatje. Dat is ook het voordeel van loslaten en uitzien naar 19 januari. Kan het ook nog eens flink meevallen en begint de winter al een week eerder.

Echter, het Europees model doet nog wat het Amerikaanse model daarvoor ook steeds deed: het hoog neemt een ongunstige barbapa-vorm aan en schuift zachte lucht over de Lage Landen naar Oekraïne terwijl het eronder ook in de Alpen dus en ook in Noord-Afrika goed koud blijft. Nog steeds is het januari en heeft de zon amper kracht. heb je een hoog boven je kop, wordt het koud.

Hierboven zie je dat het Europese model wel nog een cluster heeft dat vanaf woensdag de kou in gaat…. dat cluster splitst maandag al af. Een zeldzame bifurcatie wat dat betreft. Meestal liggen dingen op die korte termijn wel vast. Of gaat er hooguit één lijntje aan de wandel. Maar net als in het Amerikaanse model lijkt het een “hardlopers zijn doodlopers” scenario. Op 14 januari is de fut eruit dan. En komt alsnog de herkansing rond onze intussen magische 19e januari.

Hier een voorbeeld waarin het Amerikaanse model ook eventjes een mini-vorstperiode van 12 tot 14 januari doet en daarna weer behelpen.

En hier een zeldzaam voorbeeld van gisteravond waarop de hoofdrun wel vanaf de 13e tot aan het gaatje winters blijft.

We sluiten het even af met een blik op de totale sneeuwmassa op het noordelijk halfrond behalve in de hooggebergten. Die maakt nu echt een sprong weg van de normale klimatologie: nu beginnen we echt 400 Gigaton voor te lopen. En dan kijken we over twee weken weer als

Want kijk eens hoe Amerika eruit zou kunnen zien op 21 januari. 20 tot 40cm sneeuw in Texas. Zeer onwaarschijnlijk. Maar ook weer te leuk en te bijzonder om er niet een oog op te houden.

PS Meer donaties is meer berichten en meer zekerheid over onze vorstperiode.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Jacques · 7 januari 2022 op 16:53

Hi Hajo,
Ik denk dat je 21 januari bedoeld i.p.v. 21 december and het einde van je verhaal?

    Hajo · 7 januari 2022 op 20:58

    Ja dank je

Maarten · 7 januari 2022 op 17:51

Die kou… en de energieprijzen… de zogenaamde ‘renewables’… als je fossiele brandstof hebt is de winter geweldig. Maar als niet. Arme arme mensen.

    Mark · 7 januari 2022 op 18:26

    Je bedoelt de ‘unreliables’. 🙁

Gesloten voor reacties.