Wat een mooie dag in de Alpen. Zie deze kiek van mij vanochtend genomen tussen Lofer en Saalfelden. Er is iets minder sneeuw gevallen dan verwacht. Op de pistes komen de ijsplaten nog door de versgevallen sneeuw heen. Maar puur landschappelijk is het even een droom nu in de Alpen en na wat sneeuw in het weekeinde volgt nog een reeks mooie dagen. En toch moeten we nu eerst over de grote plas kijken.

In Amerika is het nu echt hommeles met Koning Winter. Kijk eens voor de komende 14 dagen drie momentopnames van de minima. Schreeuwend koud nu al en dat gaat zo door tot het gaatje in de laatste modelruns.

Er zit ook een zogenaamde “bomb cycloon” op. Het extreme contrast tussen de kou aan de oostkust en het warme water van de oceaan zorgen voor maar iets van 20cm sneeuw als het rustig zou vallen, maar met die storm erbij gaat het ontwrichtend werken. Letterlijk duizenden vluchten zijn al gecanceld.

Hierboven de ensembles voor New York links en Chicago rechts. Niet eens buitensporig koud voor die gebieden maar het model berekent wel echt aanhoudende kou nu … hebben wij daarbij ook nog kansen of geld de klassieke stelregel: Amerikaanse Oostkust en West-Europa niet tegelijk winters?

Opmerkelijk wat het Amerikaanse model in de tig laatste runs doet: vriezen al vanaf 13 januari al dan niet met verlenging tot het gaatje. Dat is ook het voordeel van loslaten en uitzien naar 19 januari. Kan het ook nog eens flink meevallen en begint de winter al een week eerder.

Echter, het Europees model doet nog wat het Amerikaanse model daarvoor ook steeds deed: het hoog neemt een ongunstige barbapa-vorm aan en schuift zachte lucht over de Lage Landen naar Oekraïne terwijl het eronder ook in de Alpen dus en ook in Noord-Afrika goed koud blijft. Nog steeds is het januari en heeft de zon amper kracht. heb je een hoog boven je kop, wordt het koud.

Hierboven zie je dat het Europese model wel nog een cluster heeft dat vanaf woensdag de kou in gaat…. dat cluster splitst maandag al af. Een zeldzame bifurcatie wat dat betreft. Meestal liggen dingen op die korte termijn wel vast. Of gaat er hooguit één lijntje aan de wandel. Maar net als in het Amerikaanse model lijkt het een “hardlopers zijn doodlopers” scenario. Op 14 januari is de fut eruit dan. En komt alsnog de herkansing rond onze intussen magische 19e januari.

Hier een voorbeeld waarin het Amerikaanse model ook eventjes een mini-vorstperiode van 12 tot 14 januari doet en daarna weer behelpen.

En hier een zeldzaam voorbeeld van gisteravond waarop de hoofdrun wel vanaf de 13e tot aan het gaatje winters blijft.

We sluiten het even af met een blik op de totale sneeuwmassa op het noordelijk halfrond behalve in de hooggebergten. Die maakt nu echt een sprong weg van de normale klimatologie: nu beginnen we echt 400 Gigaton voor te lopen. En dan kijken we over twee weken weer als

Want kijk eens hoe Amerika eruit zou kunnen zien op 21 januari. 20 tot 40cm sneeuw in Texas. Zeer onwaarschijnlijk. Maar ook weer te leuk en te bijzonder om er niet een oog op te houden.

PS Meer donaties is meer berichten en meer zekerheid over onze vorstperiode.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Jacques · 7 januari 2022 op 16:53

Hi Hajo,
Ik denk dat je 21 januari bedoeld i.p.v. 21 december and het einde van je verhaal?

    Hajo · 7 januari 2022 op 20:58

    Ja dank je

Maarten · 7 januari 2022 op 17:51

Die kou… en de energieprijzen… de zogenaamde ‘renewables’… als je fossiele brandstof hebt is de winter geweldig. Maar als niet. Arme arme mensen.

    Mark · 7 januari 2022 op 18:26

    Je bedoelt de ‘unreliables’. 🙁

Gesloten voor reacties.