De Verenigde Staten maken zich op voor een van de koudste kerstmissen ooit. In Europa hebben we het even helemaal losgelaten qua leuke winter verwachtingen en huiveren we even mee met wat er daar over de grote plas gaat gebeuren.

In Canada en het noorden van de VS vallen op dit moment al de mussen van het dak. Echt helemaal precies over kerst komt het koude weer op plaatsen als New York.

Dat is toch wel gek niet? Exact zaterdag, zondag en maandag in de vrieskist. Met in New York nog een kans de bijbehorende sneeuwstorm mis te lopen.

Hier zie je de sneeuwstorm die langs de oostkust gaat trekken. Komende vrijdag al. Met name de Canadese kustgebieden van New Foundland krijgen er van langs! Maar natuurlijk ook de gebieden aan lijzijde van de grote meren. Denk niet dat die al helemaal bevroren zijn.

Nou nog helemaal niet dus. Morgenavond gaat het los voor 24 uur zodat de gebieden die een witte kerst krijgen een echt witte kerst krijgen …..

Hierboven de horrorgrafiek voor een gebiedje net ten oorden van New York. Op sommige plaatsen valt eerst 30mm regen en dan 30cm sneeuw. Op andere plaatsen valt 60cm sneeuw en op weer andere plaatsen gaat de wind zijn werk doen en wordt het 1979 all over again. En het is dus geen verhaal van een 1947 of 1963 winter. Want meteen erna warmt alles netjes weer op. En het past dus helemaal in het global warming verhaal van steeds extremer weer. Terwijl de mensen die het snappen (of anders snappen) juist zeggen dat juist een afkoelende aarde een zwakkere straalstroom betekent en dus meer meanders van die straalstroom. Ach over 10 à 20 jaar is het pleit beslecht. Dan hebben we misschien 10% van de overweldigende data binnen die in amper twee jaar tijd alle covid-leugens heeft gesloopt. En met die 10% valt het klimaatverhaal al. Zonder die 10% is en blijft het …. de leugen regeert.

Wat verder ten zuiden van Chicago is het ook horror of pas echt horror: morgenavond keldert het kwik daar binnen luttele uren met 30 graden. Zeker 10 tot 20cm droge sneeuw daarbij. En dan duurt het toch maar liefst 5 dagen tot het weer dooit. In feite dus tot in de meteofiction waarover je niet te veel mag zeggen.

Afsluitend toch nog iets over de wintersport in de Alpen waar nu zeer veel laaglanders met spanning naar kijken. En het antwoord is? Een maartweek! Maar met minder papsneeuw ’s middags want de zon staat lekker laag. Dus gewoon genieten en blij zijn dat je de regen vrijdag en zaterdag niet meemaakt. Denk dat we een paar dagen verder zijn voor er weer wat zinnigs te zeggen valt over het vervolg!

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Stefan Kaptein · 21 december 2022 op 14:26

Het is ook iedere keer hetzelfde liedje. Amerika en Canada met de winter hoofdprijs, en wij kunnen na 1 weekje wat kouder weer en krap aan een dagje op de schaats de dubbele cijfers weer begroeten. In de alpen wordt het er ook niet beter op nu de warmtepomp uit het zuiden op volle toeren draait. Als er nou 2 meter sneeuw kag zou ik niet zo in de stress zitten, maar met de schamele 20 a 30 cm op veel plekken word ik toch lichtelijk nerveus. Voordeel is wel dat de sneeuwkettingen in de kofferbak kunnen blijven ( in mijn geval is dat een nadeel, want ik rij heel graag met sneeuwkettingen want dan ligt er genoeg sneeuw).

Stefan · 21 december 2022 op 16:24

Beste Hajo, ik begrijp dat je niet wetenschappelijk bent onderlegd dus misschien gaat het klimaatverhaal jouw pet te boven. Toch lijkt het mij verstandig als je je eens verdiept in hetgeen wetenschappers, mensen die ervoor geleerd hebben, als bewijzen opvoeren voor het klimaatprobleem. Jij hebt maar een beperkt aantal volgers en het zal jouw tijd wel uitdienen, maar voor onze kinderen wordt het een ander verhaal. Die zitten straks met alle ellende. Als je je er niet in wil verdiepen, houd je dan bezig met jouw vaak onjuiste weersvoorspellingen en niet met wappiegedrag!

  Hajo · 21 december 2022 op 16:38

  Het is in mijn geval omgekeerd. Ik ben klimaatwetenschapper. In 1991 cum laude daarin afgestudeerd toen nog amper iemand in Nederland daarnaar wilde kijken. Meteorologie was slechts een bijvak. Nadat ik de klimaatwetenschap als proto-wappie had verlaten ben ik later in arren moede maar weersvoorspellingen gaan doen, wat me geen windeieren legde. Het is juist zo dat we omgeven zijn door weermensen en ex-weermensen die de ballen verstand hebben van klimaat en er toch een dikke boterham aan verdienen. Als dagvoorzitter duurzaamheid of wat ook. Bij mij is het dus omgekeerd. Ben een wandelende encyclopedie over klimaat en rommel wat aan met weerberichten (bij mijn latere permanente zelfstudie op internet ligt de verhouding tussen weer en klimaat ook duidelijk ten gunste van de laatste). Maar ook dat nu enkel meer als hobby. Mijn eigenlijke professionele expertise momenteel is tandempiloot en B2B-copywriter. Geloof het of niet maar ik laat me in die laatste rol zelfs door klimaatalarmisten inhuren, die hun gedachten erover slecht op papier krijgen. Ben als schrijver nu ook bezig met een boek over Covid. Dat gaat enkel in het Duits verschijnen.

   Jeroen Slager · 22 december 2022 op 22:44

   Dank voor deze nuttige info!

  Stefan Kaptein · 21 december 2022 op 17:14

  Beste naamgenoot, als jij je nu eens echt in die hele materie van klimaat zou verdiepen en gaat kijken door wie “wetenschappers” betaald worden en waar dat geld vandaan komt, dan zal je verbaast zijn over de betrouwbaarheid van al die onderzoeken. Doe de oogkleppen eens af en luister ook eens naar de andere kant van het verhaal, het verhaal van de door jouw benoemde wappies. Tot nu toe hebben de wappies alles wat ze voorspelden goed, alles is uitgekomen, en ik vrees dat de rest ook uit gaat komen. En het grappige is dat de zogenaamde elite het nu gewoon ook in het openbaar durft te roepen. Kijk naar zo’n volgevreten idioot van een Timmermans met zijn idiote ideeen, je kan een hoop van hem vinden, maar hij roept het wel in het openbaar. Dat we met z’n allen op het milieu letten (milieu is wat anders dan klimaat) daar kan niemand tegen zijn, maar alle klimaat alarmen neem ik met een korreltje zout, wat niet wil zeggen dat ik alles in twijfel trek. Maar een gezond wantrouwen naar alles wat zich wetenschapper noemt en zeker politici is nooit mis geweest. Verruim je blik, en geloof niet blindelings wat je wordt voorgeschoteld door de mainstream media, wake up. Want als je nu nog geloofd in alle onzin die over ons heen is gestort de afgelopen jaren, dan ben je duidelijk in slaap gesukkeld.

  BB-King · 21 december 2022 op 20:48

  Beste Stefan (niet onze Kapitein),

  Aan je reactie af te lezen ben je vrij nieuw hier. Prima, maar Hajo van zaken berichten zonder enig vooronderzoek/kennis, is ronduit slordig.

  Het gemak waarmee je de emotionele kaart trekt; “onze kinderen zitten straks met de ellende”, toont maar één ding overduidelijk: bij jou regeert de emotie en geen rationeel gezond wantrouwen jegens de media/mensen die de klimaathysterie propageren.

  Veel mensen kan ik het zelfs niet kwalijk nemen, jou misschien ook niet, want ze hebben zich decennialang laten informeren door staatsomroepen, mainstream media, onderwijs, etc. welke gefinancierd worden door de staat of een clubje elite. Dus mijn tip, kom uit je linkse/klimaatdeugneuzen/angsthazerij-cocon, doe onderzoek en denk out of the box.

  Jesse · 22 december 2022 op 22:33

  @Stefan, ik reageer slechts zelden hier, maar hoevaak Hajo de afgelopen jaren al een mooie voorspelling deed voor over 2 weken (doorgaans dus 1 week voordat het op de nieuwssites staat dat het bijv gaat vriezen….) dat is nogal vaak. Of het klimaat daadwerkelijk opwarmt, dat zeggen de cijfers wel, hoe we met de aarde omgaan lijkt me ook niet heel goed. Nu is klimaat verandering van alle tijden, dus we moeten ons sowieso erop aanpassen en voorbereiden.
  Voor deze winter duim ik maar even voor een niet al te koud vervolg, aangezien onze staatskas niet onnodig leger raakt. (net zoals mijn portomonee)

   Hajo · 23 december 2022 op 09:04

   Ik ben dan ook geen weerman maar een klimaatdeskundige. Een fantastische weerman kan natuurlijk exact het weer voorspellen over 4 weken. En inderdaad het is warmer geworden de afgelopen 30 jaar. Daarvoor was het kouder (mini-ijstijd van de jaren zestig en vroege jaren zeventig), daarvoor was het warmer (jaren dertig, dust bowl etc), daarvoor weer kouder (de eerste elfstedentochten), daarvoor weer warmer (het snelle einde van de kleine ijstijd), daarvoor weer kouder (de kleine ijstijd), daarvoor weer veel warmer (de middeleeuwse warme periode), daarvoor weer kouder (einde romeinse rijk en vroege middeleeuwen), daarvoor flink warmer (Romeins klimaatoptiminum) etc etc etc etc etc

  Daan · 23 december 2022 op 23:26

  Sorry dat ik het zeg maar ik vind niet dat je met zoveel negativiteit naar deze site moet kijken, ik volg deze blog nu al voor bijna 3 jaar en het geeft mij een groot plezier om met goede hoop op kou de winter door te komen. Natuurlijk is eigen mening iets wat je mag uiten en daar kan je best laten weten maar om nou meteen zo negatief te zijn tegen een persoon die elke dag van de week zijn best doet om de mensen die dit lezen informatie te geven over winterweer of niet vind ik zwaar overdreven. Het weer is nog bijna nooit perfect voorspeld en zo gebeurd het hier ook, komt de verwachting uit is het feest maar zo niet wordt het weer wachten en zo weten we toch hoe het zit. Bedankt Hajo!

  Jannes · 24 december 2022 op 12:27

  De zogenaamde klimaatwetenschappers die wel veel volgers hebben gebruiken hun volgers niet op de juiste manier. Kennelijk zijn ze toch niet slim genoeg. Misschien wordt het probleem ook niet opgelost door goede wetenschap, maar eerder door goede communicatie. Mensen moeten het verschil maken, door ze weg te zetten zoals nu gebeurt gaan ze nooit anders dom.

  Hoe dom ben je als wetenschapper als je dat niet ziet en continu als een autist je punt op dezelfde manier blijft maken. Rapport na rapport, bericht na bericht. Ze bereiken niets. De tijd tikt ondertussen door….

   Hajo · 24 december 2022 op 13:44

   Je hebt zowaar in een aantal zaken gelijk! De tijd tikt inderdaad altijd onverbiddelijk voort. En ze bereiken inderdaad niets … behalve dan het afremmen van of zelfs tegenhouden van mondiale welvaart voor iedereen. Het doel de mensheid nooit meer CO2 te laten uitstoten gaan ze nooit bereiken omdat het net zo absurd is als een verbod op poepen.

   Jou persoonlijk raad ik deze dagen graag aan: leef in het nu …. hou je zo veel mogelijk bezig met wat je nu kunt doen …. genieten mag …. iets goeds doen mag … maak je zo min mogelijk zorgen om een verre onzekere toekomst …. laat dat aan je kinderen en kleinkinderen.

    Peter · 24 december 2022 op 21:56

    Wat een verademing de meeste reacties hier en op ratio. Verder kan ik alles logischerwijs bergijpen wat Hajo zegt. Ga zo door!

TJ · 21 december 2022 op 18:46

Milieu en klimaat moet je inderdaad scheiden van elkaar. De mensheid verpest het milieu. Duurzaam voedsel, transport en leven omarm ik zeker, minder belastend voor het milieu. Ik denk dat de aarde, natuur en klimaat verder zeker wel negatief beïnvloed worden door de ‘mensheid’. Maar dat deden vulkanen in het verleden ook. De aarde/klimaat/natuur zal zich toch aanpassen en evolueren zoals ze al miljoenen jaren doen. En uiteindelijk is alles afhankelijk van die grote gele bol die hier de temperatuur regelt. Daar doet de mens niks aan.

Jaap verlaan · 21 december 2022 op 23:42

En daar gaan we weer wie zit hier nou op te wachten dit is een site voor mensen die geïnteresseerd zyn in of ze wel of niet lekker kunnen skiën in onze omliggende landen of dat er misschien mooi winterweer in onze lage landen aan zit te komen dat is waarom ik deze site bekyk en alles en iedereen die dit gevoel nou niet hebt kom niet op deze site zitten met je klimaat gelul ga lekker ergens anders zeiken sites genoeg daarvoor stefan

  Stefan Kaptein · 22 december 2022 op 13:23

  Amen.

   Jaap verlaan · 22 december 2022 op 23:34

   Kerstdagen: ik wens alle bezoekers van deze site en zeker en vooral hajo en gezin mooie Kerstdagen en iedereen een winter ryk 2023!

   Ivo ten Broek · 23 december 2022 op 23:37

   Koud winterweer. Mooi jezelf neergezet. Ik ben al een tijd niet meer op deze mooie website geweest, naar ken Hajo al jaar of 15 inmiddels, online en 1 x in het echie ontmoet. Wat er boven geschreven wordt door meneer Stefan en niet kaptein, is kansloos. Inmiddels zijn we bijna 3 jaar verder, alles wat wappies zeiden is uitgekomen. Ik zeg, word wakker of blijven lekker links gelul uitkramen. Nog even en het licht is sterker dan het duister. Fijne FEESTDAGEN hajo en kornuiten. Peace Ivo

Gesloten voor reacties.