Hierboven dankzij Kirsten_dl een schitterende plaat van de Höttingeralm boven Innsbruck. Houden we dit moois vast? De weermodellen zijn duidelijk: er zijn gewoon absoluut geen garanties dat met de dump Luuk de toon voor de rest van het seizoen is gezet. Een scenario waarbij toch wel erg veel weer gaat wegdooien is niet uit te sluiten. Ik pleit niet voor pessimisme maar voor realisme. We kijken zo op de kaarten, waarbij ik meteen al aanteken dat het natuurlijk pas problematisch wordt als er begin december nog geen mooie winterse tendensen zich aftekenen. Vele seizoenen zijn op de valreep van kerst gered.  

 ens2410_12

 

Wat zegt het GFS-ensemble vanavond? Op 2 november al is er een lid (heldergeel) dat een nieuwe koudeuitbraak met dito sneeuwval voorspelt voor de noordkant. De controlerun doet het op 4 november. En ook op 5, 6 en 7 november zijn er kansen. 

ruslandweer0811

Naar het zich laat aanzien houden we ook de meanderende straalstroom die Fréderic als eerste als duidelijke tendens voorspelde. Maar ik ben er steeds bij blijven zeggen dat dit nog lang geen recept voor dump na dump hoeft te zijn. Op dit moment zien we zelfs geen (gevreesde) zuidkantdumps meer op de kaarten. Wel zien we iets waar ik nu een beetje in begin te geloven: een aanhoudend koude tot zeer koude tendens voor Rusland. Leo heeft ons hier tijdig uitgebreid over geïnformeerd. Ik ga dat blijven volgen zonder pessimistisch te zijn over de Alpen.

ruslandtemp0911

Ach eigenlijk is dit natuurlijk vrij normaal voor Eurazië. Alle bekende klimaten worden in dit plaatje vervat: gematigd zeeklimaat, landklimaat, middellandse zeeklimaat en zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien is dat ook wel rustgevend: het is gewoon heel normaal allemaal!  Dan heb je ook geen zorgen over de Alpen…

WINTEREINBRUCH IN SÖLDEN

Coole gast!

kleinwalsertal2310

 

Kleinwalsertal!

valdanni2310

 

Val d’Anniviers gisteren!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

5 reacties

Gesloten voor reacties.