Hierboven dankzij Kirsten_dl een schitterende plaat van de Höttingeralm boven Innsbruck. Houden we dit moois vast? De weermodellen zijn duidelijk: er zijn gewoon absoluut geen garanties dat met de dump Luuk de toon voor de rest van het seizoen is gezet. Een scenario waarbij toch wel erg veel weer gaat wegdooien is niet uit te sluiten. Ik pleit niet voor pessimisme maar voor realisme. We kijken zo op de kaarten, waarbij ik meteen al aanteken dat het natuurlijk pas problematisch wordt als er begin december nog geen mooie winterse tendensen zich aftekenen. Vele seizoenen zijn op de valreep van kerst gered.  

 ens2410_12

 

Wat zegt het GFS-ensemble vanavond? Op 2 november al is er een lid (heldergeel) dat een nieuwe koudeuitbraak met dito sneeuwval voorspelt voor de noordkant. De controlerun doet het op 4 november. En ook op 5, 6 en 7 november zijn er kansen. 

ruslandweer0811

Naar het zich laat aanzien houden we ook de meanderende straalstroom die Fréderic als eerste als duidelijke tendens voorspelde. Maar ik ben er steeds bij blijven zeggen dat dit nog lang geen recept voor dump na dump hoeft te zijn. Op dit moment zien we zelfs geen (gevreesde) zuidkantdumps meer op de kaarten. Wel zien we iets waar ik nu een beetje in begin te geloven: een aanhoudend koude tot zeer koude tendens voor Rusland. Leo heeft ons hier tijdig uitgebreid over geïnformeerd. Ik ga dat blijven volgen zonder pessimistisch te zijn over de Alpen.

ruslandtemp0911

Ach eigenlijk is dit natuurlijk vrij normaal voor Eurazië. Alle bekende klimaten worden in dit plaatje vervat: gematigd zeeklimaat, landklimaat, middellandse zeeklimaat en zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien is dat ook wel rustgevend: het is gewoon heel normaal allemaal!  Dan heb je ook geen zorgen over de Alpen…

WINTEREINBRUCH IN SÖLDEN

Coole gast!

kleinwalsertal2310

 

Kleinwalsertal!

valdanni2310

 

Val d’Anniviers gisteren!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.