Nu ik hier een paar jaar woon kijk ik nergens meer van op. Al helemaal niet van hoogwater. Dat is echt iedere zomer wel een keer raak geweest. En nu dus weer. Laten we eens kijken. De kiek hierboven is van de Salzach ter hoogte van de Zeller See. Die gaat dus wel overlopen ja in dit gebied dat historisch altijd een moerasgebied is geweest. Op de gletsjers gaat het nu weer sneeuwen…. en zo lijkt de gletsjersmelt voor 2023 voorbij.

Om te beginnen is het vrij makkelijk te zien waar al dat hemelwater vandaan komt: van de Middellandse zee. En omdat gisteren de wind meer zuidwest binnenkwam kon al dat vocht ook de noordkant van de Alpen bereiken. Niettemin valt er ook zeer veel regen aan de zuidkant van de Alpen.

In Oostenrijk is vooral Tirol de klos.

https://twitter.com/manu_oberhuber/status/1696108837063819560

We zoomen even in op het Ötztal.

Hieronder Innsbruck

En dan verder naar het Salzburgerland waar het Salzachtal ook zeer veel te verstouwen krijgt.

https://twitter.com/Kristall_b/status/1696105136026685715

In Mittersill moet de brug omhoog….

https://twitter.com/Kristall_b/status/1696129979573031368

Zo doe je dat!

https://twitter.com/manu_oberhuber/status/1696124549455044782

Oostenrijk zit nog duidelijk aan de kant van de warme zuidelijke stroming. Ook hoog op de gletsjers nog regen. Daarentegen sneeuwt het in Zwitserland al onder de 2000m!

Zo ziet het Gornergrat (3110m) er vanochtend uit.

Hierboven een video van de laatste zonnige dag in de Hohe Tauern. Günther Aigner legt uit wat je daar ziet. Een weerbare gletsjer dus.

Overal druipt water naar beneden en in piepkleine geulen is het zowat al een waterval. Zoals hier bij Chalet Zillertal Arena XL in Hochkrimml.

Snelle blik naar de komende 10 dagen. Afwisselend krijgen alle gebieden in Europa nog een plens regen inclusief Spanje en Italië en de Balkan. Turkije en Griekenland ontspringen de dans.

En netjes begin september begint het op Groenland een gigantische bak te sneeuwen. De winter nadert….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

DP · 28 augustus 2023 op 23:17

Leuk stuk Hajo. Heerlijk die eerste tekenen weer.

Gesloten voor reacties.