Nu ik hier een paar jaar woon kijk ik nergens meer van op. Al helemaal niet van hoogwater. Dat is echt iedere zomer wel een keer raak geweest. En nu dus weer. Laten we eens kijken. De kiek hierboven is van de Salzach ter hoogte van de Zeller See. Die gaat dus wel overlopen ja in dit gebied dat historisch altijd een moerasgebied is geweest. Op de gletsjers gaat het nu weer sneeuwen…. en zo lijkt de gletsjersmelt voor 2023 voorbij.

Om te beginnen is het vrij makkelijk te zien waar al dat hemelwater vandaan komt: van de Middellandse zee. En omdat gisteren de wind meer zuidwest binnenkwam kon al dat vocht ook de noordkant van de Alpen bereiken. Niettemin valt er ook zeer veel regen aan de zuidkant van de Alpen.

In Oostenrijk is vooral Tirol de klos.

https://twitter.com/manu_oberhuber/status/1696108837063819560

We zoomen even in op het Ötztal.

Hieronder Innsbruck

En dan verder naar het Salzburgerland waar het Salzachtal ook zeer veel te verstouwen krijgt.

https://twitter.com/Kristall_b/status/1696105136026685715

In Mittersill moet de brug omhoog….

https://twitter.com/Kristall_b/status/1696129979573031368

Zo doe je dat!

https://twitter.com/manu_oberhuber/status/1696124549455044782

Oostenrijk zit nog duidelijk aan de kant van de warme zuidelijke stroming. Ook hoog op de gletsjers nog regen. Daarentegen sneeuwt het in Zwitserland al onder de 2000m!

Zo ziet het Gornergrat (3110m) er vanochtend uit.

Hierboven een video van de laatste zonnige dag in de Hohe Tauern. Günther Aigner legt uit wat je daar ziet. Een weerbare gletsjer dus.

Overal druipt water naar beneden en in piepkleine geulen is het zowat al een waterval. Zoals hier bij Chalet Zillertal Arena XL in Hochkrimml.

Snelle blik naar de komende 10 dagen. Afwisselend krijgen alle gebieden in Europa nog een plens regen inclusief Spanje en Italië en de Balkan. Turkije en Griekenland ontspringen de dans.

En netjes begin september begint het op Groenland een gigantische bak te sneeuwen. De winter nadert….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

DP · 28 augustus 2023 op 23:17

Leuk stuk Hajo. Heerlijk die eerste tekenen weer.

Gesloten voor reacties.