kunstsneeuwweg

Vanavond red ik het niet zonder jullie hulp. VanDam was al zo vriendelijk om bovenstaande illustratieve foto in te sturen. Hoeven geen woorden bij. Het loopt gewoon ten einde nu ook al gaan sommige gebieden nog 2 of 3 weken door. Wie weet eigenlijk waar deze foto genomen is? Graag in de reacties meer van jullie belevenissen dit weekeinde.

ischgl1204

David stuurt deze uit Ischgl. Dat de dalafdaling er nog zo mooi bij ligt is zeldzaam voor deze ski hotspot. Niet zelden is de dalafdaling dicht aan het einde van het seizoen.

137324863-lawine-1Tef

Precies op bestelling komen nu de natte sneeuw lawines. Een zeer grote ging gisteren los in het Sellraintal. Vijf toerskiërs moesten naar het ziekenhuis worden gevlogen maar gelukkig viel het allemaal mee. Gerdaaa tipt ons over een dodelijke lawine bij Nax niet ver van het Val d’Anniviers.

ens12u1204

We moeten de Alpen en de Lage Landen even samenpakken vanavond. Ook al ziet her er voor eind april weer iets warmer uit zie je toch duidelijk dat we richting 23 en 24 april echt door een koude fase heen zullen worstelen. Maar eerst gaan we inderdaad even op weg naar de +20ºC. Woensdag moet het gebeuren. Weer.nl is zo attent daarbij meteen even uitgebreid op hooikoorts in te gaan. Er komen minder berkenpollen dit jaar door de natte zomer van 2014.

lopendemaand12004

Nu ik vandaag mijn vijfde boude voorspelling heb gescoord zie ik met spanning uit naar het resultaat van de zesde. Toch het verschil tussen 3-3 gelijk en en 4-2 voor. Het maandgemiddelde moet onder de 8,0ºC gaan eindigen voor de winst. Ik geloof er nog absoluut in. Jullie? Voor de Alpen betekent dit niet veel helaas. Ik zie de kou toch vooral op onze breedtegraad. Naar de Alpen toe is de Mediterrane invloed merkbaar en praten we toch vooral over enkele momenten met lichte regen tot op 2000m. Alleen dus voor 22-24 april zie ik nog een kleine kans op nog een late witte verrassing…

PS Mis niet deze terugblik op de afgelopen winter afgezet tegen verschillende seizoensprognoses en nog een nieuwe analyse van de oorzaak van de zachte winter in Europa op weer.nl. Over global warming hoor je niemand meer. Men is gelukkig weer terug bij het realisme van de natuurlijke cycli. Nu de politiek en het bedrijfsleven nog.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.